zellamsee1807

De Schmittenhöhe kort voor middernacht. Een voltreffer. Gespot door Jeroen. Hij zit in Brixen im Thale en niet thuis in Zwolle en dus heeft hij de buien die ons land vandaag passeerden gemist. Er zat zeker onweer op maar op Twitter is niets spectaculairs te vinden.

buien1907

Hier de onweerslijn om kwart over één. Toen het vanochtend zonder bliksem maar met wat gerommel Amsterdam passeerde was ik in Amsterdam buiten aan het sporten. Ik voelde de pure zonne-energie wat regen in feite is. Een goede mentale truc om door de regen nog de zon te zien. Die hier in het westen nu alweer volop schijnt. Bij een temperatuur van 18ºC. Zijn we niet meer gewend.

buieneuropa1907

De pluk met buien aan de Oostzee lag vannacht nog over de Ardennen. Het HIRLAM model had juist gezien dat daar veel regen uit zou kunnen vallen in korte tijd.

hevig

Tjonge jonge. Meer dan 50mm in 3 uur. Daar komt ellende van. En ja hoor: “een padvinderskamp in de buurt van Beauraing, in de provincie Namen, moest worden ontruimd wegens overstromingen. Een veertigtal jongeren bracht een deel van de nacht door in een school”. Hoe rustig is het ondertussen nog in de Alpen. Of toch niet helemaal?

waldviertel

Nee dus. In het noorden van Oostenrijk tegen de Tsjechische grens is het al begonnen. Niet in de meer bekende toeristische regio’s. Laten we eens kijken naar de ontwikkeling van de cumulussen daar.

cumulus1

Hier zien we al flinke dotten om half drie. Deels afgeplat aan de bovenkant. Maar toch ook zijn nieuwe kleine uitstulpingen te zien. Ik zou zeggen: vanaf dit moment ben je minstens nog 2 uur “veilig”.

cumulus2

Hier duidelijk meer verticale ontwikkeling. Veel grilligheid. Hier kan het al binnen een uur beginnen te rommelen.

cumulus3

Kijk eens hoe turbulent het is rond de Zugspitze. Kijk eens wat er in 10 minuten tijd verandert.

cumulus4

De stroming duikt omlaag in een kolk over de kam. Daar condenseert natuurlijk al het vocht in en zo sta je in de mist. Bijzonder is hier de hoge wolkenbasis en die zien we ook….

cumulus5

Boven het Kaisergebirge (toch?). Hier is echt nog niets te duchten. Voor onweer heb je een kilometers hoog wolkenpakket nodig. Hier zien we een wolkenbasis ruim boven de hoogste top van 2344m. Bijna wel 3000m. En nog afgeplatte vormen. Hier gebeurt zeker 3 uur niks.

cumulus6

Idem in het Beierse Woud.

lackenhof

Nee dan terug naar Niederösterreich. Hier inderdaad pas echt dreigende luchten. En vooral de linke soep dat zich opbouwende cumulonimbussen zich achter bergtoppen kunnen verschuilen om je zo te verrassen.

pluimtemps1907

Terig naar Nederland. Hier moeten we het mee doen de komende periode. Vooral volgende week als de warmte ook in de Alpen zal zijn getemperd zitten we in een duidelijk ander weertype met bijna dagelijks wat regen en temperaturen licht onder normaal.

pluimregen1907

Precies volgende week zondag wordt weer als loepzuivere regendag berekend. Morgen maar een millimetertje. In de nacht op dinsdag ietsje meer. Dan toch weer 4 heel aardige dagen.

regencontinent

Bekijken we de neerslagaccummulatie voor de komende 10 dagen voor heel Europa zien we de overgang naar een ander stromingspatroon heel duidelijk. Al met al gaat juli 2015 de boeken in als een hele toffe zomermaand. Pakt augustus die draad weer op? Of gaan we door zoals juli eindigt? Nog te vroeg om te zeggen…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.