zellamsee1807

De Schmittenhöhe kort voor middernacht. Een voltreffer. Gespot door Jeroen. Hij zit in Brixen im Thale en niet thuis in Zwolle en dus heeft hij de buien die ons land vandaag passeerden gemist. Er zat zeker onweer op maar op Twitter is niets spectaculairs te vinden.

buien1907

Hier de onweerslijn om kwart over één. Toen het vanochtend zonder bliksem maar met wat gerommel Amsterdam passeerde was ik in Amsterdam buiten aan het sporten. Ik voelde de pure zonne-energie wat regen in feite is. Een goede mentale truc om door de regen nog de zon te zien. Die hier in het westen nu alweer volop schijnt. Bij een temperatuur van 18ºC. Zijn we niet meer gewend.

buieneuropa1907

De pluk met buien aan de Oostzee lag vannacht nog over de Ardennen. Het HIRLAM model had juist gezien dat daar veel regen uit zou kunnen vallen in korte tijd.

hevig

Tjonge jonge. Meer dan 50mm in 3 uur. Daar komt ellende van. En ja hoor: “een padvinderskamp in de buurt van Beauraing, in de provincie Namen, moest worden ontruimd wegens overstromingen. Een veertigtal jongeren bracht een deel van de nacht door in een school”. Hoe rustig is het ondertussen nog in de Alpen. Of toch niet helemaal?

waldviertel

Nee dus. In het noorden van Oostenrijk tegen de Tsjechische grens is het al begonnen. Niet in de meer bekende toeristische regio’s. Laten we eens kijken naar de ontwikkeling van de cumulussen daar.

cumulus1

Hier zien we al flinke dotten om half drie. Deels afgeplat aan de bovenkant. Maar toch ook zijn nieuwe kleine uitstulpingen te zien. Ik zou zeggen: vanaf dit moment ben je minstens nog 2 uur “veilig”.

cumulus2

Hier duidelijk meer verticale ontwikkeling. Veel grilligheid. Hier kan het al binnen een uur beginnen te rommelen.

cumulus3

Kijk eens hoe turbulent het is rond de Zugspitze. Kijk eens wat er in 10 minuten tijd verandert.

cumulus4

De stroming duikt omlaag in een kolk over de kam. Daar condenseert natuurlijk al het vocht in en zo sta je in de mist. Bijzonder is hier de hoge wolkenbasis en die zien we ook….

cumulus5

Boven het Kaisergebirge (toch?). Hier is echt nog niets te duchten. Voor onweer heb je een kilometers hoog wolkenpakket nodig. Hier zien we een wolkenbasis ruim boven de hoogste top van 2344m. Bijna wel 3000m. En nog afgeplatte vormen. Hier gebeurt zeker 3 uur niks.

cumulus6

Idem in het Beierse Woud.

lackenhof

Nee dan terug naar Niederösterreich. Hier inderdaad pas echt dreigende luchten. En vooral de linke soep dat zich opbouwende cumulonimbussen zich achter bergtoppen kunnen verschuilen om je zo te verrassen.

pluimtemps1907

Terig naar Nederland. Hier moeten we het mee doen de komende periode. Vooral volgende week als de warmte ook in de Alpen zal zijn getemperd zitten we in een duidelijk ander weertype met bijna dagelijks wat regen en temperaturen licht onder normaal.

pluimregen1907

Precies volgende week zondag wordt weer als loepzuivere regendag berekend. Morgen maar een millimetertje. In de nacht op dinsdag ietsje meer. Dan toch weer 4 heel aardige dagen.

regencontinent

Bekijken we de neerslagaccummulatie voor de komende 10 dagen voor heel Europa zien we de overgang naar een ander stromingspatroon heel duidelijk. Al met al gaat juli 2015 de boeken in als een hele toffe zomermaand. Pakt augustus die draad weer op? Of gaan we door zoals juli eindigt? Nog te vroeg om te zeggen…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.