Ronaldo deelde vanochtend deze foto. Ja laaghangende mist hoort bij Nederland. En bij deze tijd van het jaar. De nachten kunnen pittig koud zijn terwijl de dagen nog volop zomers zijn. Na vandaag heerlijk terrasjesweer!

De regen ligt klaar op de Noordzee om over Nederland te schuiven. Over Luxemburg al een pitje met onweer.

Verder naar het zuiden schiet het nog niet echt op. Zelfs de Franse Alpen zijn nog puur zonnig. Hierboven Les Menuires met toch een heerlijke mountainbike trail.

De Alpen gaan een periode in waarbij koelere lucht rond 1000-3000m hoogte tegen de warme atmosfeer van de Middellandse Zee botst. Veelvuldig onweer en regen hoort daarbij. Hoe anders de Lage Landen. Een Scandihoog ligt precies goed om warme lucht naar de Noordzee te drukken. Hoge bewolking en motregen kunnen daarbij horen maar de zon zal zich vaak laten zien na vandaag. Mooi te zien op deze kaarten hoe nu in het brongebied Sandinavië het hoog al samengaat met kou/koelte aan de grond. Op 5km hoogte is het een “rug”, een warme golf die uit het zuiden omhoog steekt.

Augustus gaan we uit weer mooi bij het gemiddelde maar het is weer een warme zomermaand overall.

Duidelijke zaak dat we een recordzomer beleven. Wat je ook van de cijfers mag denken is het minimaal gelijkwaardig aan de beste zomers van de twintigste eeuw plus 2003 en 2006. Bedenk dat 1947 ook de koudste winter sinds 1901 had. Het kan dus alle kanten op. We hebben weer een datapunt in een serie die pas over iets van 100 jaar harde conclusies al toelaten. 

Het warmtegetal is analoog aan het Hellman-getal gedefinieerd als het aantal punten verzameld met dagen met gemiddeld meer dan 18ºC. Daarmee gaan we 1995 en 2006 niet meer inhalen. Goed. Mooi. Op naar een schitterende winter!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

33 reacties

Gesloten voor reacties.