Het Amerikaanse weermodel produceert nu al voor de vierde keer op rij een verwachting voor een winters weertype met sneeuw in de Lage Landen direct na Sinterklaas. De Alpen zitten – afgezien van die twee zonnige zachte dagen na de maandwisseldump en voor Sinterklaas – sowieso gebeiteld waardoor een extra focus op de Lage Landen, de Ardennen en de Wintersport-Arena Sauerland meer dan gerechtvaardigd is. Wat de laatste runs ook laten zien is dat een koude-uitbraak met veel sneeuw in de Lage Landen à la december 2010 ook niet meer uit te sluiten is. De kaart hierboven van de jongste run spreekt boekdelen. 

[metaslider id=31006]

Vier achtereenvolgende ensembles van het Amerikaanse weermodel. Kouder. kouder, koudst! Een extreem koude uitbijter is de laatste zwarte hoofdrun (00u). Als je op safe wilt spelen kijk je niet verder dan de twee koude dagen 7 en 8 december. De rest is meteofiction, maar wel meteofiction waar je net als in Sinterklaas in kunt geloven. Ga je schoen maar zetten met gedichtjes erbij à la: 

Sint kent de weergoden
en heeft ze ontboden.
Mij is sneeuw en ijs veel te koud,
dus maak niet de fout,
5 december de daken te laten bevriezen.
Nee als ik mag kiezen,
Dag graag meteen na mijn afvaart,
Heel veel moois op de weerkaart.
Hou dat vast!
Leiden niet in last, 
maar heel Nederland wit,
zo wenst het weerman Smit.

rutgers2811

Dat we er een beetje in mogen gaan geloven is omdat op het hele noordelijke halfrond de verdeling van arctische kou op drift is. Het rode blok sneeuwtekort in West-Rusland wordt deze dagen een steeds smaller lijntje in het zuiden. De Verenigde Staten raken aardig ingesneeuwd. Oost-Azië behoud een voorsprong en de Balkan is een bruggenhoofd van Koning Thialf geworden. Alles lijkt klaar voor “de grote sprong”. Ik beschrijf dat hier al een week of twee (wie zoekt ff terug wanneer ik dit thema voor het eerst aansneed). En het zou zomaar kunnen gebeuren in de komende 10 dagen al! 

ec2811_00

Ik schreef de titel en de openingsalinea van dit bericht al voordat de nieuwe run van het Europese weermodel binnen was. Nu is ie wel binnen en het antwoord is: JA! Je bent door naar de volgende ronde! Nee, zonder gekheid. Beide modellen zijn identiek. Alsof de een niet voor de ander wil onderdoen. Amerikaanse toestanden met een blokkade hoog dat de noord-zuid route opent zoals in Amerika de Rockies dat doen. In Noord-Spanje overwinteren is tegenwoordig geen optie meer zou je denken. 

Zo ik ben er weer! Hier een plaatje van Lech vanochtend (H/T Kirtsen_dl). In de reacties gaat het feest altijd verder ok als ik ff druk ben…. bijvoorbeeld met publiceren van de door Fréderic bewerkte spelregels voor reageerders. Gerda ook nog bedankt voor de input! In het menu onder home vind je de spelregels.

pluim2811

En hier is de nieuwe Europese pluim! Ook deze toont de hoofdrun als koude uitbijter. Het gemiddelde vaart een koers die voor de Lage Landen niet winters is maar absoluut ok voor de Alpen en zelfs voor de Wintersport-Arena Sauerland. Daar gaan zaterdag al de eerste pistes open. En nu onmiddelijk naar de GFS06 loeren. Zo terug!

gfs06_1012

De GFS06u is een loepzuivere herhaling van de GFS00u. Met leuke frisse temperaturen op 10 december. En ook gewoon de sneeuw direct na Sinterklaas. Is dus alleen het ensemble nog spannend: het zal toch niet dat deze hoofdrun straks gevolgd wordt door het hele ensemble? Volg het via deze link. Let op de datum: er moet 28-11 staan anders zie je hem van gisteren.

 2811_00rart_13120700_13112800

Afsluitend kijken we naar wat sneeuwkaarten. Hier de sneeuwval in de Lage Landen en de Alpen in de nacht op 7 december. Dat gaat best bepalend worden: komt de sneeuw ’s nachts is er ook een goede kans dat er veel blijft liggen en gelukkig hebben we nog geen ijs!

2811_rart_13120800_13112800

En 24 uur later is het in deze meteofiction weer raak. En dus volledig ondersteund door het Amerikaanse model. 

sneeuwaccu2811_06

En dis is nog even op de kortere termijn wat ik precies bij de opening van Ischgl op mijn dak ga krijgen. Een mooi laagje. Maar ik blijf herhalen dat er lokaal ook 30cm gaat neerdalen. Wordt leuk speuren straks waar dat gebeurt.

ischgl2811

O ja, de pistes van Ischgl zijn vandaag al geopend! Zie hierrr wat er open is: alles! Hier de Paznauner Taja. Hoe rustig nu nog…. morgen vlieg ik erheen…

Mammoet

Afsluitend: er is geweldig leesvoer van Leo: hij heeft een fantastisch verhaal gemaakt van de nieuwe ijsbaan in Rotterdam. Lees ook het bericht van gisteravond ff met al de ochtendupdate voor de Funtensee daarin. En speel alvast als je het nog niet gedaan had!

like_en_win

Al meegedaan? Al tamtam voor gemaakt? Als je op de afbeelding of hierrr klikt kun je zelfs op je mobiel spelen. Lukt alleen in browser op je smartphone of tablet. Niet in app.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

85 reacties

Gesloten voor reacties.