Het giet oan! Echt heftige februaristormen. En vandaag doen de Alpentoppen volop mee! Over de hoofdkam staat een orkaankracht met windstoten boven de 120km/u zoals hierboven op de Sonnblick gemeten. Zelfs hier op de Schmitten een windstoot van 99km/u (actuele waarden van alle stations hierrr). En die wind is warm! Terwijl het in het dal nog vriest jaagt het kwik op de kammen omhoog met bijvoorbeeld in Obertauern op 1800m al 6,5ºC. Het is maf om te bedenken, maar een piloot van een luchtballon zou er vandaag in de Alpen geen been in zien om gewoon te gaan varen! Als hij maar vanuit een windbeschut dal rustig in die harde wind kan stijgen en in een ander dal kan landen! Onderaan dit bericht een video van mij waarin je ziet hoe ik uit Filzmoos met 80km/u over de hoofdkam suis.

Hierboven live de Valluga in St. Anton am Arlberg waar ook windstoten met orkaankracht worden gemeten vandaag!

Maar we moeten toch meer naar Nederland kijken. Wij worden pas echt geraakt door de dubbelklapper. Ik meen dat het gister ook al raak was. Vannacht dus alweer even op de Wadden en dan vooral morgenmiddag tot morgennacht!

Hier zie je hoe Nederland twee keer geraakt wordt op 5km hoogte terwijl de Alpen alleen vandaag meedoen. Wel weer extra warm in de Alpen morgen natuurlijk. Maar dat geeft nix want vanaf maandag is er weer sneeuw!

Hierboven praat ik jullie door het windveld morgen heen! Thuiswerken dus. Enkel ’s ochtends kun je nog even de weg op. In het zuidoosten valt het mee zoals gewoonlijk. Hier nog de link naar de watersnoodramp in Hamburg in 1962 die ik noemde. Ooit van gehoord? Ik wist het niet.

Hierboven het ensemble voor de Alpen – geprikt bij Die Tauplitz in Stiermarken op 130m – en dan zie je vanaf zondag gewoon minstens tien dagen mooi winterweer. Het is echt beter in de Alpen. Nederland met schaatsperiode is te doen. Ik zou ook zeker zijn gekomen. Met een winter zoals nu is het knudde! Tja die AMO moet eerst flippen voor het weer wat wordt schreef ik laatst nog.

Nog even bij Bergfex naar Die Tauplitz kijken. Nice! net te laat voor de Loser Freeride komende zaterdag even verderop! Maar dus gewoon weer een dikke dump aan de noordkant (regen in de dorpen onwaarschijnlijk) en nu dus tijdens de krokus. Kijk naar de wind en beslis zelf of je ervan houdt. Lawines gaan ook weer volgen. Wees voorzichtig dus.

Ik had beloofd video’s van de Internationale ballonweken in Filzmoos te laten zien. Welnu hier zijn ze! Hierboven een impressie van toen ik niet mee voer. Hieronder toen ik wel in het schuitje zat.

Helemaal te gek! En echt serieus: er is géén limiet aan de windsnelheid op hoogte waarmee ze varen. bedenk dat er ook al ballonnen op 10km met de straalstroom zijn meegedreven de aarde rond. Het is écht een aanrader om te zien of je bij zulke wind als vandaag ergens zou kunnen instappen. Filzmoos is hiervoor the place to be en je kunt ook de firma Apfelwirt bellen.

PS Sommigen van jullie denken wellicht: “Hé, eindelijk weer eens een klassiek weerbericht zonder politiek geneuzel”. Ik draai dat graag om: “Eindelijk weer eens een klassiek weerbericht met allerlei geneuzel over onbelangrijke weerdingetjes (onze Filipijnse au-pair lachte om windkracht 10)!” Kijk een bakker moet gewoon brood bakken in “(media)oorlogstijd” maar hij moet wel een poster ophangen of een button dragen en kleur bekennen. Bij een bakker die niet aan de kant van vrijheid en burgerrechten staat ga ik niet binnen. En zelf zou ik nog bereid zijn een weerblog van ieder te gaan lezen – wat ik nooit doe – als me te oren zou komen dat deze of gene ook met de vlag van vrijheid, eerlijke wetenschap en autonomie van het menselijk lichaam zwaait! Verder heb ik mijn portie weergeneuzel met mijn eigen blog wel weer gehad voor vandaag. Ga ik nu ff skiën en kijken wat de storm doet boven. Dan aan de slag voor klanten met op de achtergrond beelden uit Canada en Brussel.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Maarten · 17 februari 2022 op 17:44

Hajo, je bericht bracht een glimlach (mooie twist aan ’t eind).
Hier aan de Zwarte Zee vandaag 18℃ voorzomer dus. Maar in de ski-gebieden zo’n 350 km landinwaarts zijn de condities uitstekend. Goed onderhouden pistes, vriendelijke lokalo’s en veel Britten, en Russen.

Sanco · 18 februari 2022 op 10:58

Mooi actueel bericht Hajo, en idd, nog steeds 110 procent achter je laatste statement… juist nu wordt het oppassen geblazen… we zijn er nog lang niet, er gebeurd nu juist weer veel, net buiten ons blikveld, want gestopt is de hele waanzin zeker niet….

Nu hier nog stilte voor de storm in het uiterste noord-oosten, maar idd, de nacht van woensdag op donderdag was al aardig heftig. ‘K zit er niet op de wachten dat we daar nog eens met 30 of 40km overheen gaan… zoals sommige modellen suggereren. Inmiddels code rood bij het KNMI, das toch wel redelijk bijzonder, maar ook de onderlinge verschillen in de diverse modelberekeningen op zo korte termijn… geeft wel aan hoe lastig dit soort fenomenen zijn, en twee keer zo kort op elkaar….

Wat mij betreft mag het nu snel zaterdagochtend zijn, want hier komt geen goeds van, ben ik bang voor, maar anderzijds; realiseer je hoe geweldig veel energie in dit soort fenomenen zijn opgenomen, hoe nietig de mens daarin is…..

Gesloten voor reacties.