Het voorjaar liet het compleet afweten in vergelijking met vorig jaar, maar zomer 2019 steekt zomer 2018 het loef af. Deze week zijn voor juni  temperatuurrecords gebroken in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. In de Ardèche werd het 42ºC en op de Mont Blanc bij de Aiguille du Midi op 3842m werd het zelfs 6,4ºC. In het Oosten van Duitsland werd 38,6ºC gemeten. In Tirol werd eergisteren in Imst met 37,5ºC al het record voor juni verbroken. Gisteren zijn Stiermarken en Kärnten daarbij gekomen. De laatste scoorde 38,1ºC.

De kaart van Europa ziet er heftig uit. Laten we eens kijken voor vandaag, morgen en zondag.

Vandaag duidelijk even een graadje koeler maar niet minder fraai.

Morgen wordt vooral Spanje erg heet.

En zondag rukt Duitsland opnieuw op richting recordwaarden.

Het Azorenhoog blijft sturend… voor de Lage Landen betekent dat dus dat er behoorlijke verkoeling onderweg is. Vandaag ligt er nog een kern van hoge druk over de Lage Landen.

Overmorgen is de laatste dag van juni en dan zitten we 2,5ºC boven gemiddeld voor die maand. Moeten we nu concluderen dat global warming volop doorstoomt met weer zo’n mooie (start van de) zomer?

We stellen vast dat de El Ninjo van 2015 gevolgd werd door een val van temperatuur van 0,5ºC maar dat daarna het kwik op en neer blijft stuiteren… gaat dat nog een paar jaar door heb je een echte significante stijging van temperatuur over de hele afgelopen 20 jaar. Dus geen warm plateau meer dan maar gewoon verdere opwarming. Voordat we over serieuze afkoeling kunnen praten, terug naar de norm voor 1998 moet er nog heel wat gebeuren. Wat dat betreft… enjoy it while it lasts. Op dit moment trouwens koud in de Verenigde Staten en ook bijvoorbeeld in Kenya (koel en nat sinds mei).

Twee voet sneeuw in Colorado in juni!! En ook twee vulkanen barsten uit momenteel…

In Papua Nieuw-Guinea.

En voor de kust van Siberië. Dat zijn serieuze uitbarstingen die richting winter het verschil kunnen maken. Maar goed: sneeuwgebrek hadden we al niet de laatste winters… dus dat komt vast goed.

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

18 reacties

Gesloten voor reacties.