Het voorjaar liet het compleet afweten in vergelijking met vorig jaar, maar zomer 2019 steekt zomer 2018 het loef af. Deze week zijn voor juni temperatuurrecords gebroken in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. In de Ardèche werd het 42ºC en op de Mont Blanc bij de Aiguille du Midi op 3842m werd het zelfs 6,4ºC. In het Oosten van Duitsland werd 38,6ºC gemeten. In Tirol werd eergisteren in Imst met 37,5ºC al het record voor juni verbroken. Gisteren zijn Stiermarken en Kärnten daarbij gekomen. De laatste scoorde 38,1ºC.
Advice from @EU_ENV and @eu_echo:
By 27 June, the #heatwave is expected to peak, with extreme temperatures all over the continent, with many values over 36°C and locally above 40°C. Avoid fire hazards and take care of your health health. Daily map at https://t.co/M35bZjG4SG pic.twitter.com/lrQt3yMA2q— World Meteorological Organization (@WMO) June 25, 2019
De kaart van Europa ziet er heftig uit. Laten we eens kijken voor vandaag, morgen en zondag.
Vandaag duidelijk even een graadje koeler maar niet minder fraai.
Morgen wordt vooral Spanje erg heet.
En zondag rukt Duitsland opnieuw op richting recordwaarden.
Het Azorenhoog blijft sturend… voor de Lage Landen betekent dat dus dat er behoorlijke verkoeling onderweg is. Vandaag ligt er nog een kern van hoge druk over de Lage Landen.
Overmorgen is de laatste dag van juni en dan zitten we 2,5ºC boven gemiddeld voor die maand. Moeten we nu concluderen dat global warming volop doorstoomt met weer zo’n mooie (start van de) zomer?
We stellen vast dat de El Ninjo van 2015 gevolgd werd door een val van temperatuur van 0,5ºC maar dat daarna het kwik op en neer blijft stuiteren… gaat dat nog een paar jaar door heb je een echte significante stijging van temperatuur over de hele afgelopen 20 jaar. Dus geen warm plateau meer dan maar gewoon verdere opwarming. Voordat we over serieuze afkoeling kunnen praten, terug naar de norm voor 1998 moet er nog heel wat gebeuren. Wat dat betreft… enjoy it while it lasts. Op dit moment trouwens koud in de Verenigde Staten en ook bijvoorbeeld in Kenya (koel en nat sinds mei).
Twee voet sneeuw in Colorado in juni!! En ook twee vulkanen barsten uit momenteel…
Our forecasters detected a high level eruption to 15km at Manum Island in PNG this morning with Himawari-8 satellite imagery. We monitor the volcanoes to the north of us 24/7 to keep the airlines and travellers safe. https://t.co/t29fh5bl81 pic.twitter.com/taC5in1vnc
— Bureau of Meteorology, Australia (@BOM_au) August 25, 2018
In Papua Nieuw-Guinea.
En voor de kust van Siberië. Dat zijn serieuze uitbarstingen die richting winter het verschil kunnen maken. Maar goed: sneeuwgebrek hadden we al niet de laatste winters… dus dat komt vast goed.
18 reacties
Gesloten voor reacties.