Super yummie! Alberta en Saskatchewan in Canada. Place to be. Of minstens even genieten van deze plaatjes. Ook elders op het noordelijk halfrond gaat het helemaal los met Koning Winter.

We switchen naar de Verenigde Staten.

In California ook mooie sneeuw en diverse koude-records.

Kijk nu deze eens….

Machtig niet! Twintig graden verschil in afwijking tussen oost en west. Wie wil er dan nog miemelen over een graadje klimaatopwarming in 100 jaar? Wat zijn we toch mietjes geworden met z’n allen. In paniek over een paar centimeter zeespiegelstijging. In paniek als een lelijk virus huishoudt onder 80+ en anderszins verzwakt (plus enkele kerngezonde pechvogels). Of wil je deze?

https://twitter.com/WNMAlert/status/1326280543772823557?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1326280543772823557%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.wetteronline.de%2Fwetterticker

Hier pak aan! Beetje hemelwater. Da’s weer en geen klimaat. Tenzij je jokt dat dit soort dingen tegenwoordig vaker voorkomen. Wat niet zo is.

Toen ik het over teflon had lette ik even niet goed op. Ik had moeten zeggen: teflon plus Kreta help! Maar goed. Niemand op vakantie momenteel. Dan maar virtueel naar Japan.

Dan gaat het ook op Groenland helemaal door het dak…

Deze is wel mooi ….

Meer sneeuw dit jaar dan vorig jaar…. in de tegenbeweging vanuit het noordoosten wat langs de teflon afglijdt. Maar in eerdere jaren lag er ook al meer hoor. We gaan geen trends zien waar ze niet zijn.

Er is een enorm gebied waar geen sneeuw ligt waar het wel hoort te liggen. Daar staat tegenover….

Als we niet in oppervlak kijken maar in sneeuwmassa dan zien we ongeveer 100 Gigaton meer dan gemiddeld op dit moment. Alarmerend? Wat valt je het meeste op als je naar die grafiek kijkt? Het meest opvallend is natuurlijk dat de jaarlijkse gang netjes gaat zoals hij moet gaan. Met variaties omhoog en omlaag. De wereld staat niet op zijn kop. Alleen 30-50 jaar later kun je gemiddeldes gaan nemen en misschien wat zeggen. Man wat leven we kort. Stel je voor we werden 400 jaar oud en waren geboren en opgegroeid in de Kleine IJstijd! En dat je opa kon vertellen over de Middeleeuwen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

16 reacties

Gesloten voor reacties.