Mijn naam is dus Hajo Smit. Daar zijn er drie van in Nederland. Ik ben wintersportweerman. Daar zijn er nog meer van in Nederland. Daarom ben ik maar naar Oostenrijk verhuisd haha. Nee naar Oostenrijk verhuizen is altijd al mijn droom geweest vanaf die eerste winter dat mijn ouders bedachten dat met een of meer andere gezinnen elke winter gaan skiën een leuk idee is. Het was januari 1971 – we spijbelden 2 weken – en er lag geen sneeuw in het Montafon…. kijk even mee!

Hajo Smit op InstagramHajo Smit op LinkedinHajo Smit op TwitterHajo Smit op YoutubeHajo Smit op Facebook

Geboren exact met de jaarwisseling van 1966 naar 1967 was ik dus net 5 jaar geworden op mijn eerste wintersport in 1971. Daar werd ik gegrepen door het skivirus en het is nooit meer over gegaan. De liefde voor bergen kan genetisch zijn want ik ben kwart Zwitser. Mijn oma groeide op in Gossau bij St. Gallen in een landschap dat exact lijkt op waar ik nu woon op de Penningberg in Hopfgarten im Brixental in de Kitzbüheler Alpen. Alleen heb ik hier de skipistes en skiliften om de hoek. Ook erg handig voor het tandemparagliden.

Sinds ik in Oostenrijk woon ligt mijn focus weer helemaal bij de outdoor sporten die altijd mijn passie zijn geweest. Onder de vlag van skibikefly.com is iedereen het hele jaar welkom om met mij van al het moois te genieten hier. Op MTB. Met een tandemvlucht. Of in de winter met een ski- of snowboardclinic. Ik ben een totaal allround wintersportbeest die net zo handig is op langlauflatten (skating), alpine wedstrijdski’s, freeride poederbakken, lichte toerski’s, snowboard of skwal. Ik hike, ik klim, ik kajak, ik vlieg ook solo natuurlijk. Trailrunning check. Calesthenics check. Met dat laatste bouw ik spieren en skills. En dan de dingen die je ook spiritueel voeden: yoga, movnat, shinrin yoku (bosbaden). Mijn roots in de natuurbescherming en de milieuwereld zie je terug in mijn rol als reisleider & natuurgids voor SNP Natuurreizen en bij mijn liefde om op permacultuurboerderijen mee te werken (wooffen).

En het weer dan? Weerkaarten, weermodellen, metingen, records, extreem weer, sneeuwdumps, meteofiction. Tja zo lang ik in Nederland woonde en je nooit er van op aan kon dat het zou gaan winteren, was ik natuurlijk fanatiek met de kaarten bezig. En ook voor die ene wintersportweek zat je als een bezetene naar de meteofiction te kijken. Hoe meer ik de luxe had veel en langdurig te wintersporten – eerst jaren als skileraar en later als journalist/blogger – hoe relaxter ik er allemaal over werd. Misschien ook de leeftijd? Stoïcisme is een mooie levenshouding. Wat me succesvol maakt als weerman zijn denk ik een paar dingen: ik schrijf echt leuk, ik durf mijn nek uit te steken en ik wil nog wel eens mazzel hebben met een lange termijn prognose. Verder ben ik absoluut geen weerfreak. Door de jaren heen heb ik denk ik meer van mijn bezoekers geleerd dan jullie van mij. Een aantal van de slimste reageerders zijn uiteindelijk ook teamlid geworden. Zie bij team.

Nee, mijn hart ligt bij de natuur en bij sport. Het weer is bijzaak en je kunt er altijd wel wat mee hoe het ook uitpakt. Sauna en massage is ….. minstens net zo lekker als skiën. Meteorologie was in mijn geval op de universiteit alleen een bijproduct van mijn klimaatstudie. Ik was zo trendgevoelig blijkbaar en zo handig in netwerken dat ik in 1991 aan het einde van mijn studie aan de Wageningen Universiteit door hotemetoten gezien werd als een high potential die als brave discipel het klimaatevangelie wereldwijd zou gaan uitdragen. Ik kreeg mooie banen aangeboden bij het KNMI, onze Akademie van Wetenschappen (KNAW), bij het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) en bij KEMA. Maar ik twijfelde al aan de zuiverheid van de klimaatwetenschap en voelde van binnen dat je deze jongen niet in een kantoor moet opsluiten. Mijn eerste baan in augustus 1991 verliet ik op de derde dag.

Begin december 1991 stapte ik op de nachttrein om de volgende ochtend in Zell am See op de bus naar Hinterglemm te stappen. Skischule Mitterlengau, meters poeder en heel veel ski, snowboard en après-ski. Ik vond mijn passie gevonden en werkte vijf volle seizoenen als ski-, snowboard- en telemarkleraar in Oostenrijk, Zwitserland (Portes du Soleil) en Frankrijk. Ik ontpopte me ook als creatieve ondernemer. Na het eerste seizoen in Oostenrijk – in een tijd dat er nog amper Nederlandse skileraren waren – verkocht ik succesvol de brochure “Hoe word ik skileraar in Oostenrijk?”. In de tussenliggende zomers werkte ik als bergwandelgids voor SNP Natuurreizen.

Yeti skigidsen en Inline Skater
Terug in Amsterdam werkte ik vanaf 1996 onder andere voor uitgeverij Bos&Co, waar ik twee jaar lang als redactiechef meewerkte aan een reeks grote en kleine “Yeti skigidsen”. Uit die periode stammen mijn relaties met lokale en regionale VVV’s in de skigebieden. Ik werd steeds vaker uitgenodigd persreizen te maken en zo leerde ik jaar in jaar uit steeds meer skigebieden kennen. Ik dook in de wereld van het inline skaten en stond aan de wieg van het destijds populaire tijdschrift Inline Skater. Samen met Red Bull organiseerde ik grote skate-evenementen zoals de Red Bull Downhill in Valkenburg en in die tijd was ik ook leider van de Friday Night Skate in Amsterdam.

Met dat inline skaten leerde ik de moeder van mijn zoon Tim kennen. Met haar woonde ik drie jaar samen in Enkhuizen van 1999 tot 2002. Als interim dingetje werkte ik in die jaren een jaar bij het PR-bureau MCS. Het trucje dat ik daar leerde pakte ik na een jaar al over als zzp-er. Zeer lucratief maar niet helemaal mijn passie merkte ik, toen mijn eerste gezinnetje uit elkaar spatte. Tijdens een weekje als skileraar wist ik het zeker. Kappen met tekstschrijven voor IT-bedrijven en weer terug naar je passie.  Ik verkocht mijn bedrijf editors’project.

Terug in de bergen
In 2004 ben ik terug in de bergen. Eerst als skileraar in Ischgl en dan daarna de hele zomer als mountainbikegids in Griekenland (Samos) en Oostenrijk (Hinterglemm). In de extreem sneeuwrijke winter 2005/2006 werkte ik 5 maanden als assistent-manager van het in zomer 2018  gesloopte Edelweisshaus in Königsleiten. Ik werkte hard omdat ik naast het hotelwerk ook nog uurtjes draaide als copywriter voor Discovery Channel en de Volvo Ocean Race én ik in die 16 weken mijn SonderPilotenSchein als paraglider haalde. Als experiment blogde ik ook nog eens op sneeuwlog.nl en dat bleef niet onopgemerkt. Die herfst richtte ik wintersport.blog.nl op maar verhuisde meteen weerals hoofdredacteur naar de portal wintersporters.nl die me al tijdens die sneeuwwinter benaderd hadden. Op verzoek van Martijn van Erp schreef ik eens voor de lol een weerbericht op die website en…. the rest is history!

Wintersportweerman.nl doorslaand succes!
Na twee jaar bij wintersporters.nl (inmiddels bekend als wintersport.nl) en drie jaar bij sneeuwhoogte.nl onder de vlag van sneeuwverwachting.nl vond ik het in 2011 tijd om mijn eigen site te lanceren wintersportweerman.nl. Verschillende volgers riepen het al: als je voor jezelf begint wordt het gegarandeerd een enorm succes. En zo kwam het ook uit… de website groeide binnen drie seizoenen uit tot dé wintersportweer-website van Nederland en België. In de tussentijd was ik getrouwd met een bijzondere vrouw die ik op de pistes van Méribel en Val d’Isère leerde kennen. We trouwden met kerst 2008 in Oostenrijk en in juni 2009 werd ik vader van mijn prachtige dochter Micky. In een samengesteld gezin met 4 kinderen was het soms best lastig prioriteiten stellen. Tien jaar lang kwam ik nauwelijks aan mijn outdoor passie toe. Ik vloog niet. Ik wandelde niet met groepen. En ik skiede zelden of nooit op mijn eigen niveau. In 2016 kwam dat allemaal weer in een stroomversnelling en volgde mijn solo verhuizing naar de Kitzbüheler Alpen waar ik nu ook blog voor bärig.tirol.

Let it snow
Afsluitend wil ik alleen nog zeggen: let it snow!

Zie ook: about.me/hajosmit & hajosmit.nl & freewriter.nl of huur me in als spreker!

weerman hajo in zwembroek

Hajo op zwart ijs op 2 februari 2012!

16 reacties

Jarno · 3 februari 2012 op 23:08

Leuk verhaal maar mag ik iets opmerken? in een tijd dat er nog amper Nederlandse skileraren waren – verkoopt hij succesvol de brochure “Hoe wordt ik skileraar in Oostenrijk?…

Die T bij word zou ik weglaten.. 🙂

Sjaco (Rotterdam) · 21 april 2013 op 15:48

Zag ik Peter nu door het beeld schuifelen ? 🙂

Nico · 3 mei 2013 op 08:47

Beste Hajo,
Een vraagje . We hebben het idee dat er in Fontanella (Voralberg) regelmatig mist en wolken hangen ? Is dit typisch aan deze hoogte en locatie dat de mist/wolken daar lang blijven hangen? Het is niet alleen de winter die we daar willen doorbrengen maar ook de andere seizoenen? Met dank.

Sjaco · 13 mei 2013 op 20:37

@leo. Het was toch eens de Breuk die zon winterse etappe in de GIro won. Nederlanders doen het nu ook goed

Sjaco · 5 juni 2013 op 08:42

@Arjan, prima start van DE dag, we zijn vertrokken 🙂

Sjaco · 8 juni 2013 op 22:35

KLASSEMENTSKANDIDATEN LATEN ZICHT GELDEN
=========================================
Na twee dagen van verrassingen in onze zomercompetitie zijn vandaag toch de vertrouwde en bovenal geremomeerde namen naar boven gekomen.
Arjan en Ronalde slechts een tiende ernaast, Frederic 2tiende.
L’Equipe Rotterdam o.l.v. Leo probeerde rond 4 uur nog een tegenaanval maar hielden het gauw voor gezien, ze hielden hun kruid droog.
Zojuist bij CNN, laatste Perscommunicee verklaarde sjaco dat in de loop van de week als de temperaturen weer dik boven de 25c komen zwaar in de aanval te gaan.
(maak er ook maar een verhaaltje van)
.
Over 15min de stand

Sjaco (Rotterdam) · 26 juni 2013 op 12:35

Zo, de lopende GFS6 te zien, kan ik morgen met een gerust hart mijn voor spelling voor Juli plaatsen. 🙂

    Sjaco (Rotterdam) · 26 juni 2013 op 12:53

    schitterende zomerrun 🙂

Sjaco · 1 juli 2013 op 23:40

@Leo, ik zie dat je aan het froebelen bent, kom je er een beetje uit.

Sjaco (Rotterdam) · 24 juli 2013 op 16:40

Wat tikttie weer lekker door in de bilt, wie weet….. nee mag ik niet zeggen.

Sjaco (Rotterdam) · 27 juli 2013 op 08:22

@Arjan, ga nu de deur uit, maar een roeiboot zal ook nog weleens kunnen, wat is dit moeilijk zeg.

Tom Hoksbergen · 31 oktober 2013 op 14:09

Beste Hajo,

Van het weekend heb ik een bericht gestuurd mbt skihelm covers. Kunnen wij hierover bellen want ik denk dat we wel iets voor elkaar kunnen betekenen.

Ik hoor graag je reactie.

Met vriendelijke groet,

Tom Hoksbergen

Hoxyheads
06-34316055

Maurice · 14 november 2013 op 13:17

Die foto in je zwebroek op het ijs blijft legendarisch! Vooral als je het verhaal hebt gevolgt! Hopen op dit jaar weer leuke voorspellingen en weddenschapjes… 😉

hajo smit · 15 november 2013 op 11:58

hallo Hajo
Leuk om je verhaal te lezen
Ben zelf van plan om naar Oosterijk te emigreren met mijn gezin omdat we toezijn aan
een nieuwe uitdaging .We hebben al 8 jaar een eigen huis in Ehrwald en zijn nu alles in
Nederland aan het verkopen
Ik zou ook in Oosterijk weer het liefst als fotograaf aan het werk gaan maar ander werk vind
ik ook geen probleem,misschien heb jij met jouw ervaring nog wel een gouden tip voor mij
Het zou leuk zijn als we contact houden,als naam genoot met de zelfde levens instelling
is het ook niet uitgesloten dat we elkaar een keer tegenkomen
Veel succes met alles gr.Hajo

michel · 28 november 2013 op 11:29

Hajo mooie muts heb je op, mag wel meer hier gepromoot worden 😉

Tienjarig Climategate toont journalistiek failliet – Interessante Tijden · 15 november 2019 op 16:54

[…] De blog Climategate.nl bestaat nu tien jaar, en met Marcel Crok was ik daar vanaf het eerste uur bij betrokken, om met Interessante Tijden in april 2017 een eigen weg te gaan. Via Smit kwam ik met Crok in contact die al sinds 2005 bezig was met de zojuist vermelde Hockeystick-grafiek. Hajo woont nu in Oostenrijk als de Wintersportweerman. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *