walmendingerhorn-bergstation0804

Het hoogste. Das-hoechste.de zo noemt de Duits-Oostenrijkse liftmaatschappij van het Kleinwalsertal zich. Vandaag geldt dat dubbel en dwars. Dit is de top. Het hoogst haalbare. Of was dat toch gisteren toen die poederspoortjes er nog niet waren?

ifen0804b

Even verderop onder de Hoher Ifen. Neem dan van mij aan dat het beste advies is: blijf op de piste. Droomcondities toch? Niets draait zo lekker als een net met verse sneeuw geprepareerde piste.

lesmenuires0804

Nog eentje uit de Franse Alpen. Les Menuires. Een droom en nog open tot 24 april. Nu aandacht voor enkele actuele lawines. Dan een prognose voor de Alpen (met schuin oog naar Lage Landen). Afsluitend nog een sneeuwwit sprongetje naar de Balkan.

urgtal0804

Wie weet waar het Urgtal ligt? Goed geraden: Fiss! Kijk eens naar die enorme 800m brede (!) lawine daar. En daar heeft inderdaad een vrouw ingezeten. Een groep met gids (!) raakte in dit gevaarlijke terrein verzeild. Eerst nam een kleine lawine de vrouw mee. Gelukkig bleef de vrouw door haar airbag deels aan de oppervlakte en konden haar kameraden haar snel ongedeerd uitgraven. Vervolgens kwamen er links en rechts over een breedte van 800m lawines los. Daarbij raakte niemand bedolven. Wel was er tot 18uur gisteravond een reddingsactie met 150 man aan de gang! In dit artikel worden verder nog twee lawines in het Ötztal genoemd waarbij een 28-jarige gewond raakte en met de heli naar Zams werd gevlogen.

zauchensee0804

In Zauchensee ging gisteren rond 10 uur een überlawine naar beneden. Ook gewoon een Schneebrett maar dan gigantisch groot. Zie eens al die Abrisskanten op de foto. Dit was voor de afwisseling eens een spontane lawine (getriggered door een dier misschien of geluidsgolven?). Bij de zoekactie werden geen aanwijzingen gevonden voor betrokkenheid van personen. Hoe bizar de winter 2014-2015 zich nu ontwikkelt blijkt wel als we lezen dat gisteren zelfs in Beieren in Oberammergau op 1929m een vrouw gewond raakte in een lawine. Triest is wat mij betreft het overlijden in het ziekenhuis van een 70-jarige man die twee weken geleden in een lawine bij Fusch kwam – tegen een boom werd gedrukt – nog net met zijn mobiel de reddingsdienst kon bellen. Zijn vrouw werd toen na 90 minuten onderkoeld maar verder ongedeerd uit sneeuwmassa’s bevrijd. Ze had met ongelofelijk veel mazzel een grote ademholte gehad.

sauerland

Snel naar de Alpenprognose. Voor de aankomende dagen simpel: zonnig en steeds warmer. Vanaf het weekeinde weer meer bewolking. Wat zien we dan op de 13e? Na het weekeinde dus? Sneeuw in Sauerland (waar nog net 5 liften open zijn in Winterberg)! Dat zou zo maar kunnen want kijk maar eens hoe koud de aanvoer is…

koud

Schotland, Engeland, Wales en Ierland met nachtvorst die ochtend.

nieuwedump0804

Ik heb benoemd dat zondag aan de zuidkant een paar millimeter regen gaat vallen tot op grote hoogte. Maak daar gerust het hele weekeinde van en dan ook aan de noordkant. Maandag gaat de wind dan om naar noord en krijgt de noordkant tot aan de 15e tussen de 10 en 15cm sneeuw boven 1000m. Dat is toch weer een mooi dumpje die een naam moet hebben. Meld je aan want we zijn door de namen heen…

vorarl0804

 

Hier zie je de neerslag van de 11e tot en met de 15e voor Vorarlberg. Het slechte nieuws is dat er dus het hele weekeinde regenbuitjes zijn tot boven 1500m of misschien zelfs 2000m.

veelkouder

Het Europese model is voor de overgang op maandag de 13e veel kouder dan het Amerikaanse model. Wit tot in de laagste dalen als dit uitkomt! -7ºC op 1500m!

nederlandens0804

Ook in Nederland hebben we vanaf zondag een forse terugval in temperatuur. Daarna weer iets aangenamer…. totdat we in de tweede helft van april misschien gaan afglijden naar echt bar koud weer voor de tijd van het jaar. De hoofdrun is absoluut een koude uitbijter maar ook het ensemblegemiddelde is koud. In de Alpen produceert de hoofdrun zelfs een megadump vanaf de 18e zoals je verder naar boven ziet. Dat is dan echt meteofiction die we nog niet hoeven te geloven.

balkan0704

Afsluitend zoals beloofd naar de Balkan. Hierboven de weerkaart van gisteren. Sneeuw uit het noordoosten. Zie hoe de kust even droog is en dat dan aan de Italiaanse kant de regen weer terug is. Zo golft de lucht over de terreinvormen (de “orografie” met een deftig woord) heen. Overal waar het stijgt en waar warm en koud bij elkaar komen is neerslag.

Beelden uit Griekenland van gisteren…

https://www.youtube.com/watch?v=IDe59kVmP34

En van een onbekende plek! De sneeuw viel tot in het laagland.

servie0804

Schitterend uitzicht vanuit een skigebied in Servië vanochtend…

bosnie0804

En zou dit skigebied in Bosnië nog open zijn na Pasen?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

12 reacties

Gesloten voor reacties.