Eigenlijk is er niet zo heel veel bijzonders aan de hand in de hogere delen Alpen en de Dolomieten (op de foto het actuele uitzicht vanuit het berghotel passo Giau). Behalve dat er afgelopen winter wel erg veel sneeuw is gevallen, beleven we een vrij normale zomer. Soms warm, daarna weer koud. Het was -min of meer door toevallige omstandigheden- een aantal jaren wat minder met de zomersneeuw, maar de normale situatie is aan het terugkeren.  Doordat er nu bij aanvang van de zomer nog zo’n mooi sneeuwdek lag, kunnen we daar lang van genieten. Wel lijkt het zo dat de koude-uitbraken dit seizoen vaak hevig zijn en steeds ver zuidwaarts reiken. Portugal is bijvoorbeeld meer dan genoeg aan de beurt geweest.

Hintertux

Tsja, ook gisteren weer vette sneeuw boven de 2500 meter in een groot deel van de Alpen. Leuk, maar dat levert dus bijgaande saaie plaatjes op. Vandaag mooiere beelden? Check de webcams op snoweye.com of google eens wat op gletscher / glacier plus de naam van je gebied naar keuze. Blijft smullen. Het sneeuwdek op de gletsjers heeft de hittegolf van vorige week niet overal maar wel op veel plaatsen prima doorstaan. Even langsgaan? Hintertux heeft op de top nog altijd 315 cm. Op de Dachsteinglestjer ligt 310 cm voor de schrijver van het bericht van gisteren klaar: Ronaldo gaat het live meemaken. Ook Stubai doet het nog altijd prima met 170 cm. Kitzsteinhorn heeft de liften inmiddels weer in gang gezet, met exact 3 meter sneeuw op de top prima te doen.

Giau_Thijs en Rob

Wat is dit dan? Niet de Tour de France natuurlijk. Op Corsica vandaag prima koers-weer met zo’n 25 graden. Ook geen achtergebleven renners uit de Ronde van Italië. Wel: een (hardloop) kennis van mij samen met zijn maat, afgelopen vrijdag. Behalve het lopen van trails en bergklimmen doen Thijs Boogert en Rob Spruyt ook aan fietsen.. En altijd in voor iets nieuws. Dus dit jaar ingeschreven voor de Maratona dles Dolomites. Eén van de zwaarste toertochten van Europa, misschien wel van de wereld. Lees op Wikipedia een mooie beschrijving daarvan. 138 km, met niet minder dan 4200 hoogtemeters. Vandaag is de officiële toertocht. Maar helaas, limiet van  9000 deelnemers bereikt en daarna uitgeloot.. In goede conditie en zoals altijd goed voorbereid lieten de twee zich natuurlijk niet kennen. “We doen hem toch.”

Routekaartje Maratona dles Dolomites

Dus naar La Villa Partenza afgereisd en afgelopen vrijdag de volledige koers voltooid. De omstandigheden: heftig. Wind, regen, hagel en wat hogerop sneeuw. Op de foto (klik hier voor groot) is de Passo Giau bijna bedwongen. Gemiddeld stijgingspercentage 9.3%, bijna 10 km lang. Buiten-categorie lijkt me. En dan volgen de afdalingen nog. Die zijn erger. Door de wind en de regen zooo  koud; bijna niet meer in je remmen kunnen knijpen. Maar hier komen de helden binnen! De Garmin levert het bewijs en de details die er zijn mogen! Stilletjes langs en op de weg trouwens, hoewel onderweg toch veel applaus en getoeter mogen ontvangen. Vandaag zal het drukker zijn.  En pff. Droog, temperaturen ruim boven nul. Watjes. Het spektakel wordt NU live uitgezonden op RAI 3: hierrrr!

GMT_T10C_latest_02h10

En hoe wordt het in Nederland? Na de mooie bespiegelingen van Frederic en Ronaldo in de vorige berichten ga ik volstaan met een korte update. Natuurlijk, het heeft (in Twente) aan de grond weer gevroren afgelopen nacht. Hoewel,op het officiële KNMI-stations net niet (0.0 ˚C). Wie weet op één van de amateurstations. En in de Ardennen, Frederic? Die officiële meetstations van het KNMI kent vrijwel iedereen trouwens. Ze dienen als referentie voor allerhande sites, weerbureaus- en berichten, klimaatonderzoek en voor de hobbyisten natuurlijk. Groot is dan ook de verontwaardiging dat de stations van Nieuw-Beerta, Lauwersoog en Arcen gaan sluiten. Kom in opstand, of kijk op zijn minst even wie dit ook een groot gemis gaan vinden op KNMI station Nieuw Beerta moet blijven. Let ook op de prominenten-tab, er staat zelfs een medewerker van het KNMI tussen.

Bewolking 300613

Vandaag wordt een beetje als gisteren. Iets beter nog. De wolkenradar ziet er veelbelovend uit! Een groot gebied met op zijn minst brede opklaringen ligt op de Noordzee gereed. Vanuit het westen steeds meer zon. En wat warmer dan gisteren, voor het gevoel al helemaal. Vooral in de zuidoostelijke helft van Nederland weinig wind, en de temperatuur kan plaatselijk de 23 graden wel gaan halen.

 PLUIM_06260_NWT_290613_12h

En verder? Met de pluim / het ensemble van de Europese weercomputer van gisteravond als basis ziet het er voor de verandering eenduidig, en prima uit. De typisch oud-Hollandse kl***-zomer zijn we voorlopig kwijt. Behalve woensdag (slechte dag) alle dagen droog, hooguit morgen nog wat gemiezer. En vanaf donderdag duidelijk beter! Redelijk veel zon, temperatuur rond de 20 graden bungelend. Ook nog geen hoogzomer dus, maar wel lekker hoor.

Recm1921

De nieuwe hoofdrun vanochtend heeft er wel heel veel zin in. Kijk eens wat een prachtig hogedrukgebied ons wordt voorgeschoteld. Begin volgende week: zwakke noordoostelijke stroming, 25 graden? Ik teken er voor!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

55 reacties

Gesloten voor reacties.