DIE TAUPLITZ
Lees verder >

Wegdromen in het mooiste stukje Oostenrijk tijdens de zomermaanden.

Obertauern
Lees verder >

Genieten met het ganse gezin? Dat kan perfect in Obertauern.

DIE TAUPLITZ
Lees verder >

Een prachtige zomervakantie kan hier van 20 juni tot en met 8 september.

Val Gardena
Lees verder >

De mooiste zomervakantie beleef je hier!

Ottawa in Quebec vestigt nieuw sneeuwrecord en de plaatjes zijn super

check ook eens

30 Reacties

 1. smette schreef:

  Mooie sneeuwval hier in zwevegem. Toch nog een beetje wintergevoel 😀

 2. Skiwi schreef:

  Ik weet dat het een beetje is als vloeken in de kerk, maar ik vrees dat die sneeuwrecords in Canada wel te wijten zijn aan climate change…

  Zolang de temperatuur onder 0° blijft betekent warmer = meer sneeuw: bij -2° heb je veel meer kans op zware sneeuwval en grote acumulatie dan bij -20°

  Het is overigens vrij opvallend dat in de (nieuwe) top 10 nu 4x een dag in dit millenium staat.

  Dit gezegd zijnde ben ik er wel van overtuigd dat de mens niet veel invloed heeft op die climate change, de stijgende globale temperaturen (en dat kunnen we niet echt ontkennen) zijn denk ik eerder te wijten aan natuurlijke variaties (zonneactiviteit, seismische activiteit, terugkeer uit een glaciale periode, …) en ook invloed van externe factoren op temperatuurmetingen (urban heat effect, preciezere meetapparatuur, …)

  • Hajo schreef:

   Maar dus dan was het in 1912 en 1894 ook climate change. Heb mijn opmerking ook even aangepast. Er staat nu: so much for unprecedented climate change. Het belangrijkste wat je over klimaat moet weten is dat het altijd verandert en op alle tijdschalen. Bijzonder: er is net een nieuwe kleine ijstijd ontdekt in de vroege Middeleeuwen (lees ondergang Romeinse rijk).

   • Skiwi schreef:

    Mja, 1912 en 1894 liggen ver genoeg uiteen om toevalstreffers te zijn. 4x top 10 in minder dan 10 jaar tijd is denk ik geen toeval meer.

    Soit, ik denk dat we het in grote lijnen wel eens zijn: al die onheilsvoorspellingen zijn pure extrapolatie van lineaire data (ok, de comutermodellen die hiervoor gebruikt worden zijn behoorlijk complex, maar in sé extrapolaties van data gecombineerd met assumpties), iets wat voor een extreem complex gegeven als klimaat gewoon bullshit is.

  • Michel schreef:

   @skiwi mooi verwoord:

   “dat de mens niet veel invloed heeft op die climate change, de stijgende globale temperaturen (en dat kunnen we niet echt ontkennen) zijn denk ik eerder te wijten aan natuurlijke variaties (zonneactiviteit, seismische activiteit, terugkeer uit een glaciale periode, …) ”

   Zo denk ik er ook precies over. Ben dan ook erg benieuwd wat er de komende 5 tot 10 jaar gaat gebeuren!

  • Frederic schreef:

   Hmmm, daar denk ik steeds meer anders over @Skiwi. Uiteraard zijn er ook grotere natuurlijke cycli aanwezig. Over sommige weten we mogelijk zelfs nog niet het bestaan af.
   Maar dat de mens wel degelijk een grote invloed heeft lijkt me de logica zelve. Je zegt het zelf al: Urban Heat Effect. De wereldbevolking is de laatste 80 jaar zo sterk gegroeid, inclusief de impact op het landoppervlak en landgebruik: ontbossing en vooral explosieve toename bebouwde oppervlakte. We kunnen het dus beter unprecedented population and landuse change (UPLUC) noemen. En zoals elk klein kind weet: asfalt en beton warmt veel sneller op dan natuurlijke begroeiing. Wist je trouwens dat in 1976 slechts 7% van de landoppervlakte van Vlaanderen bebouwd was, terwijl dat dat in 2013 al bijna 27% was. Need to say more? Case closed lijkt me zo 😉 . Dus naar mijn mening is de invloed van de mens op klimaatverandering wel degelijk groot. Zo las ik onlangs ook een artikel over het verwarmingseffect simpelweg omdat de mens in de winter zijn huis verwarmt. Die warmte gaat ergens heen, en dat gaat niet instant naar de ruimte.
   Het CO2 verhaal ben ik minder van overtuigd als grote boosdoener, maar speelt ergens ook een rol.
   Dus zelfs al komen alle natuurlijke parameters weer op dezelfde stand te staan als tijdens de Kleine IJstijd 3 tot 400 jaar geleden, dan nog gaan we niet naar diezelfde temps terug. We leven nu eenmaal in een totaal andere wereld.

 3. LR109 schreef:

  Skiën achter de auto in Nederland kan prima, zie hier:

 4. Skiwi schreef:

  BREAKING: Het sneeuwt (lichtjes) hier in de omgeving van Gent 😉

 5. Lagassi schreef:

  Hier aan de kust Knokke-Heist nog steeds lichtjes aan het sneeuwen. Toch alles wit nu, eindelijk!

 6. vanDam schreef:

  Nog geen nieuwsbericht over de sneeuwval ?

  Ik was verbaasd toen ik vanmorgen onderstaande webcam zag op de belg:
  [img]http://wtvpict.feratel.com/picture/37/8037/7EC21DBC-5659-483A-99BD-D646B7A7EAE4.jpeg?designx=v3&dcsdesign=WTP_feratel.com&design=v3&ap=1[/img]

 7. Hajo schreef:

  Onderaan artikel nog wat leuks toegevoegd! 😉

 8. Jornevalstar schreef:

  In het Westland heeeele lichte sneeuw

 9. Roy schreef:

  Het is niet moeilijk om elke dag wel ergens ter wereld een koude of warmte wereldrecord te ontdekken in de korte meetreeksen die de mens ter beschikking heeft. Wel leuk om nu alles door het internet bereikbaar tot ons doorkomt. Overigens even snel de GFS00 bekeken maar ik wordt er niet vrolijk van!! Hoe anders dan gisteren 12h zeg..

  • Skiwi schreef:

   Niet panikeren @roy !
   De GFS00 hoofdrun was voor de komende week niet super (warme opstoot zondag/maandag), maar ook niet zo slecht (maandag alweer heel snel afkoelend met sneeuw). In het verdere verloop (7-15 dagen vooruit) dan wel zeer warm, maar daar is de hoofdrun een extreme uitbijter en bovendien is dat meteofictie.
   EC00 ging niet mee en de GFS06 heeft nu ook weer heel andere (lees: koudere en sneeuwrijkere) plannen 😉

 10. Marco schreef:

  [img]https://www.wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2016/02/12717742_10153218823342811_7187919085056956073_n.jpg[/img]

  Gave plaat uit San Viggilio Italie. Naar beneden of toch boven blijven vandaag:-)

 11. Ronaldo schreef:

  De engelstalige Canadezen gebruiken ook ons metrische stelsel hoor. In heel Canada staat alles in kilometers en graden celcius aangegeven. Wat best fijn is.
  Afgelopen zomer nog door Ottawa gefietst. Wat een heerlijk en mooie stad is dat. Net als Toronto overigens. En je moet het in Gatineau niet wagen om te zeggen dat je nog in Ottawa bent.
  Het is slechts verbonden met wat bruggetjes maar het is een wereld van verschil. Als ik in Maastricht ben en de Maas oversteek dan ben ik nog steeds in Maastricht. Als ik in Ottawa het bruggetje overga naar Gatineau en ik zeg dat ik in Ottawa ben dan zijn ze niet erg geamuseerd. Altijd gedacht dat Gatineau een wijk was van Ottawa. NOT.
  Ben stiekem best een beetje verliefd geworden op Canada. 🙂

 12. JorneValstar schreef:

  Biuenradar geeft inmiddels regen aan, maar hier (westland) nog steeds lichte sneeuw. Er vormt zich helaas geen laag sneeuw

  • Marco schreef:

   Hier in Nieuwe Niedorp dus ook. hele lichte sneeuwval.. maar dan moet het nog 12 uur zo doorsneeuwen en dan heb je nog nix:-) Maar kids vinden het leuk om te zien.

 13. Raoul Kluivers schreef:

  Leuke site Hajo. Jammer van die continue ontkenning van Climate Change en opmerkingen in die richting…. Ben minimaal een keer per jaar in Canada, waar ze het gelukkig niet ontkennen, maar zelfs een minister hebben aangesteld voor dat onderwerp.
  Moest het toch een keer melden. Verder LEUK!

  • Hajo schreef:

   Ik ontken geen climate change. Ik ben in 1991 cum laude afgestudeerd op meteorologie en klimaatmodellering, dus ik hoop dat ik mijn mening mag delen… klimaatverandering is een vast gegeven. Daar valt niets aan te ontkennen. Het is juist dat klimaatalarmisten klimaatverandering voor 1900 ontkennen. Of de snelle opwarming van de dertiger jaren. Ik ontken ook niet dat de mens gigantisch veel CO2 uitstoot en dat de helft daarvan in de atmosfeer blijft hangen. Ik sta open voor de hypothese dat die verhoging van CO2 een kleine opwarming als gevolg zou kunnen hebben maar heb daarvoor nog geen hard bewijs gezien. Klimaatmodellen zijn climafiction. Een kleine opwarming is voor iedereen behalve voor wintersporters gunstig en vooral voor planten en dieren. Een stijgende CO2 concentratie is het beste nieuws voor de plantenwereld en een van de mooiste kansen om de aarde echt te gaan vergroenen. De andere manier van vergroening van de aarde is de holistische veeteelt van Allan Savory. Daarmee sla je toevallig ook gigantische hoeveelheden CO2 op in de bodem dus als iemand CO2 wil wegnemen moet hij daarvoor kiezen. Er is nog zeer veel onzekerheid in de klimaatwetenschap. Wat ik echt 100% zeker weet is dat elektrische auto’s, zonnepanelen en windmolens een groot corrupt subsidiefeest zijn. Wat ik ook 100% zeker weet is dat de milieubeweging zoals we haar nu hebben een van de meest schadelijke lobby’s is die de politiek en de publieke opinie beïnvloedt. Ik zal niet beginnen daar een boekje over open te doen. 🙁

 14. Ronaldo schreef:

  Als je deze noord Amerikaanse winter gaat vergelijken met die van de afgelopen 2 jaar dan zul je zien dat er eigenlijk geen vergelijk te maken is. Pas nu in februari wordt het (eindelijk) wat kouder. Zoals Hajo ook meldt heeft dit effect op de Grote Meren zoals Lake Erie. Was vorig jaar rond deze tijd het hele zaakje stijf dichtgevroren, nu is de ijsbedekking slechts 20%. Lake Erie vriest altijd als eerste dicht omdat dit meer het minst diep is en het meest beschut (minste stroming)


   
  Derhalve kan het hard gaan met de ijsbedekking. Natuurlijk door de koude uitbraak afgelopen dagen. Was op 12-02-2016 de totale ijsbedekking slechts 12%….
   

   
  ….2 dagen later was dat gegroeid tot 34%. Dat is een toename van 22% in 2 dagen. Maar wel hoofdzakelijk veroorzaakt door de enorme toename van ijs op Lake Erie.


  En gisteren was de bedekking weer afgenomen tot slechts 20%.
   


   

  Het fluctueert dus enorm. De komende dagen zal het ijs wellicht stabiel blijven al zullen de temps wel wat stijgen (as we speak -15C) maar nog wel onder nul blijven. Zaterdag en zondag dan dikke dooi en daarna gaat het weer terug naar -10C.
  Vanuit de ruimte is de ijsbedekking ook mooi te zien. Jammer dat de wolken juist boven Lake Erie hangen.

 15. theo schreef:

  Mooi gesproken hajo

 16. Remko schreef:

  Denk dat het centimeters van Hajo niet gelaad wordt. Hier in het Oosten miezerregen.
  Moet wel erg snel afkoelen , nu 3 plus, wil er nog iets wits vallen.

 17. Lars schreef:

  Beste Hajo. Ik volg je site en voorspellingen al een paar jaar met veel plezier en lees en leer vooral veel van je weerkundige vaardigheden.Wat me wel opvalt is dat jij human induced climate change ontkent met een evengrote stelligheid als de wetenschap die het erkent. Het staat je vrij om dat te doen uiteraard maar ik vind een forum als dit daar een onhandige plek voor omdat het je met uitspraken als “windmolens e.d. zijn een groot corrupt subsidiefeest” de indruk wekt bij mensen dat het allemaal niets uitmaakt als we doorgaan met verbranden van fossiele reserves en dewereld groener en schoner willen maken (en daarmee betere luchtkwaliteit, economische onafhankelijkheid en stabiliteit kunnen creëren) Daar naast hoef ik jou als wetenschapper denk ik niet uit te leggen dat strooien met anekdotisch bewijs niet heel handig is in deze context. Mensen lezen jouw topsite vermoedelijk vooral om de sneeuwvoorspellingen en wintervoorspellingen. Laat onverlet dat ik HOOP dat je gelijk hebt want stel je voor dat het met die human induced Climate Change niet meevalt….Dan valt je grootste boude voorspelling ooit in het (letterlijke) water. En dan zorgt het voor heel wat meer dan teleurgestelde wintersporters 😉

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.