2015-10-23_1100

Helaas is het nog donker aan de andere kant van de wereld. Pas over een een uur of 4 wordt het licht nabij de westkust van Mexico. En wat we dan krijgen te zien is een zeldzaamheid. Orkaan Patricia wordt al vergeleken met Gilbert uit 1988, Wilma uit 2005 en natuurlijk met Haiyan uit 2013. Wij zaten toen met ons team in Duitsland voor het jaarlijkse teamuitje in Sauerland Arena. Patricia is en blijft categorie 5 orkaan op het moment dat ze aan land komt in Colima / Jalisco, in Mexico. Slecht 3 dagen geleden kwam de eerste melding van de ontwikkeling van Patricia. En zoals Hajo al eerder aangaf komt dit door een zeer krachtige El Nino op de evenaar en een te warme oostelijke Grote oceaan.

el_nino_2015-10-23_0926

Mooie gelegenheid om de El Nino’s eens kort te vergelijken. Wat gelijk in het oog springt, buiten El Nino zelf, is de warme blob met water voor de kust van Mexico. Het water is te warm voor de tijd van het jaar. Afgelopen zomer was er ook voor de westkust van de USA veel te warm water aanwezig. Daar is het nu enigzins aan het afkoelen. Voor de westkust van Mexico geenzins. Daardoor ontstaan, mede geholpen door de diverse atmosferische verstoringen, veel orkanen rond die breedte. Het is een zeer druk seizoen aan die kant. En warm water is de brandstof voor een tropisch systeem. Het gaat in het bovenstaande plaatje overigens niet rechtstreeks om de warmte van het water maar om het volume. En zoals je weet zet iets uit wanneer het warmer wordt en krimpt het als het afkoelt. Door de hogere temperatuur van het water zetten de watermoleculen uit en zie je dat de volume toeneemt. Wat je op het plaatje ziet is de positieve afwijking in volume en niet de temperatuur.

water_2015-10-23_1102

En hoe warm is dat dan? Zo’n 30º C! En het water waar #Patricia boven hangt zelfs 31ºC! Voor Patricia een soort Shell Excellium. Super brandstof voor een perfecte prestatie.

Patricia_2015-10-23_0932

En laten we eerlijk zijn: dit soort natuurverschijnselen brengt, hoe dodelijk ook, wel hele mooie plaatjes op. Deze is van gisteren juist voor zonsondergang. Afgelopen nacht is #Patricia doorgestoomd tot een Categorie 5 orkaan…..

hist_2015-10-23_1101

…..met ongeloofwaardige statistieken. Een luchtdruk van slechts 880 HPA en, gisterenavond, met gemiddelde windsnelheden van 180 MPH (290 kmh) En het dieptepunt/hoogtepunt was nog niet bereikt. Overigens is er 100 hpa afgegaan in een tijdsbestek van 24 uur (met als acceleratie 73 hpa in 12 uur tijd) Sorry??

rb_lalo-animated

 

#Patricia is de Koningin van het orkaanseizoen wat mij betreft. Je zou bijna zeggen een “dancing Queen”.

patrep201520

Vanmorgen windsnelheden van 200 mph (320 kmh) gemiddeld en windstoten van 245 mph….. die heb ik maar ff vertaald…..

 

miles_2015-10-23_1047

…..??  Bijna 400 kilometer per uur. Zeldzaam en bijzonder. Wat een geweld. En onderweg naar Mexico. Arme Mexicaantjes.

20E_tracks_06z

#Patricia komt rond middernacht onze tijd aan land rond de stad Manzanillo. De provicies Colima en Jalisco zullen vol worden getroffen. Veel hotels, veel toeristen en ook veel slachtoffers ben ik bang. Niet alleen door de intense neerslag maar zeer zeker door de wind. Patricia komt aan land als een categorie 5 orkaan, steekt het vaste land van Mexico over en is “en route” naar het zuiden van de USA. Er is zelfs een kleine kans dat ze boven de Golf van Mexico komt om dan weer in kracht te winnen. Wanneer #Patricia dan voldoende energie opdoet om opnieuw een tropische storm te worden, dan wordt ze omgedoopt in #Kate. De volgende naam voor het Atlantische storm seizoen. Ben benieuwd. Heb er nog niemand over gehoord.

20E_intensity_latest

En eenmaal aan land gaat het snel. Voor zo’n systeem werkt de interactie met land als schuurpapier. Een soort suiker in de tank van #Patricia. De fut gaat er uit en al snel zal Patricia gedegradeerd zijn tot een tropische storm. De wind gaat er uit maar de neerslag wordt wel gedropt boven het zuidwesten van Mexico. Daardoor zullen en modderstromen en aardverschuivingen plaatsvinden. En kijk eens 108 uur verder, als #Patricia aankomt nabij Texas. Er zit nog voldoende energie in om, eenmaal boven de Golf van Mexico, wederom te intensiveren.

1795v1_20151022-Champi

 

Tot slot: boven de westelijke Grote Oceaan zijn ook nog 2 stormen actief. Eén daarvan is Champi. Voorheen een zeer krachtige Tyfoon, nu slecht categorie 2. Maar wel met een waanzinnig groot oog. Het oog is ongeveer 200 kilometer breed. Ons oog is echter gericht op Mexico en #Patricia. Ik wens de Mexicanen heel veel sterkte toe de komende 48 uur.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

16 reacties

Gesloten voor reacties.