De vlag kan uit! De eerste dump verschijnt op de weerkaarten. Zie hierboven! In het Amerikaanse model waarmee we 16 dagen vooruit kunnen kijken. En behoorlijk overtuigend. Waarom? Omdat de omslag ion het weerpatroon rechtstreeks verband houdt met een loepzuivere orkaan die op 13 oktober al op de oceaan raast.

orkaanbaby

Ik heb het even nagekeken maar het is geen tropische storm of zo… de kern die uitdiept naar 965hPa ontstaat zomaar uit het niets voor de kust van New-Foundland. Het zijn de blauwe kringeltjes met 1015 erbij op de kaart. Een kaart eerder is er nog niets… 

orkaan1310

Weer 12 uur later hebben we dit! Rond het oog van de orkaan zie je de paarse kleur die richting 120km/h gaat. Wat een ding! Gelukkig gaat het nergens in die intensiteit aan land. 

ecmwf1810

Hier zie je het gevaarte gewoon weer de zuidenwind aanwakkeren op de laatste kaart van het Europese model. Een warmfront is dan al over de Lage Landen geschoven en de koude sector daar vooruit leidt tot een sneeuwstorm in Finland en op het Kola-schiereiland. De Alpen hebben op dat moment schitterend herfstweer…

 pluim0910

De wind gaat in Nederland niet veel voorstellen… komende maandag echter misschien wel stevig nat.

eerstedump

In het Amerikaanse model kunnen we verder kijken naar een tendens die ik wel 50% kans geef. De voormalige orkaan zorgt voor een blijvende verlaging vcan de luchtdruk boven Scandinavië en Oost-Europa. Een hoog installeert zich als blokkade over de Britse eilanden. En hopla een polair-arctische uitbraak recht op de Alpen af. 

minima2410

 Met deze temperaturen als we de avond in gaan in deze meteofiction om van te smullen.

sneeuw2410

 

Omdat ie zo mooi is nog een keer!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.