De vlag kan uit! De eerste dump verschijnt op de weerkaarten. Zie hierboven! In het Amerikaanse model waarmee we 16 dagen vooruit kunnen kijken. En behoorlijk overtuigend. Waarom? Omdat de omslag ion het weerpatroon rechtstreeks verband houdt met een loepzuivere orkaan die op 13 oktober al op de oceaan raast.

orkaanbaby

Ik heb het even nagekeken maar het is geen tropische storm of zo… de kern die uitdiept naar 965hPa ontstaat zomaar uit het niets voor de kust van New-Foundland. Het zijn de blauwe kringeltjes met 1015 erbij op de kaart. Een kaart eerder is er nog niets… 

orkaan1310

Weer 12 uur later hebben we dit! Rond het oog van de orkaan zie je de paarse kleur die richting 120km/h gaat. Wat een ding! Gelukkig gaat het nergens in die intensiteit aan land. 

ecmwf1810

Hier zie je het gevaarte gewoon weer de zuidenwind aanwakkeren op de laatste kaart van het Europese model. Een warmfront is dan al over de Lage Landen geschoven en de koude sector daar vooruit leidt tot een sneeuwstorm in Finland en op het Kola-schiereiland. De Alpen hebben op dat moment schitterend herfstweer…

 pluim0910

De wind gaat in Nederland niet veel voorstellen… komende maandag echter misschien wel stevig nat.

eerstedump

In het Amerikaanse model kunnen we verder kijken naar een tendens die ik wel 50% kans geef. De voormalige orkaan zorgt voor een blijvende verlaging vcan de luchtdruk boven Scandinavië en Oost-Europa. Een hoog installeert zich als blokkade over de Britse eilanden. En hopla een polair-arctische uitbraak recht op de Alpen af. 

minima2410

 Met deze temperaturen als we de avond in gaan in deze meteofiction om van te smullen.

sneeuw2410

 

Omdat ie zo mooi is nog een keer!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

19 reacties

Gesloten voor reacties.