2017-09-26_1851

Kijk ze lekker rondtollen die 2 orkanen. Maria en Lee liggen nu nog boven de Atlantsiche Oceaan maar zullen aanstonds richting West Europa trekken. Het orkaanseizoen is in volle gang en zoals we uit de diverse media hebben vernomen, en ook zoals verwacht, is het een erg druk orkaanseizoen. Ook wij schrijven er vaak over. Niet alleen als het werkelijk in het nieuws is zoals bij Irma en St. Maarten, maar ook als het “ons weer” positief of negatief gaat beïnvloeden. En dat gaat nu gebeuren. Wordt het dakpannen rapen of het schilderwerk even bijhouden. Het wordt geen van beiden.

2017-09-26_1857

De uitgangssituatie is deze. Ik heb juist een kaartje van Meteogroup genomen  omdat juist op deze kaart de intensiteit nog mooi te zien is. Maria is een dikke dame terwijl Lee een schriel ventje is. Lee past ongeveer 11x in Maria. Dat komt ook omdat Maria veel ouder is. En wie ouder is die groeit lekker door. Tenminste, dat is wel de theorie bij orkanen.

gfs_mslp_wind_atl_fh0-144

Vanaf zaterdag worden Lee en Maria meegenomen op de bagagedrager van de straalstroom. Hierdoor verliezen ze hun tropische karakteristieken onder andere door een enorme windschering en ze komen boven veel kouder water terecht. Maar ze houden wel hun warmte vast en voeren vrachtwagenladingen aan vocht met zich mee. Met name Maria is volledig verzadigd  met vocht vanwege haar lange koers boven warm oceaanwater. Uiteindelijk komt ze ergens maandag bij west Europa aan. En Maria vreet Lee onderweg ook nog even op.

Maria x pslv_17100212_17092612

Dan zou je denken: wat is Maria prachtig mooi tot een Atlantische Oceeandepressie getransformeerd! En dat is dus niet waar. De depressie nabij IJsland zijn namelijk niet de restanten van Maria.

Maria wel pslv_17100212_17092612

De restanten van Maria liggen dan boven Frankrijk. Daar waar ik de pijl heb neergezet. Nu zul je denken: daar ligt helemaal geen depressie? Dat klopt helemaal. Om Maria te identificeren moeten we op grotere hoogte kijken.

maria 500 hpa z500_17100212_17092612

De warmtekolom van Maria ligt namelijk boven de Golf van Biskaje. Je zou verwachten dat die warmte op hoogte een zwieper zou krijgen richting Scandinavië. Daardoor zou het Scandihoog een nieuwe impuls krijgen en sterker dan ooit kunnen worden. Maar niets is minder waar. Juist het Azorenhoog slokt alle warmte van Maria op. Met name zaterdag en maandag krijgen we wat neerslag te verwerken in de Lage Landen. Maar zaterdag ligt Maria nog midden op de Oceaan. Op zondag ligt de kolom van warmte bezuiden de Britse Eilanden en is het bij ons juist rustiger en op maandag komen de fronten, die achter de warmte van Maria aanhobbelen dan weer over onze omgeving. Dat is dan de neerslag van Maria.

volg di z500_17100318_17092600

Uiteindelijk stroomt de warmte van Maria, op hoogte, het Azorenhoog binnen en die wordt dan weer versterkt door de warmte-advectie. (dynamische hogedruk)

 

goeie druk pslv_17100318_17092612

Als je dan naar de grondkaart kijkt dan zie je dat de depressies op afstand gehouden worden. Het Scandihoog verhuist naar Rusland en het Azorenhoog doet een handreiking met dit hogedrukgebied. Dat speelt zich dan vandaag over 1 week af. In de tussentijd kunnen de modellen nog veranderen maar dit scenario komt nu al een aantal berekeningen naar voren. Dus Maria brengt ons regen op maandag en verbeterd ons weer vanf dinsdag. Wat daarna gebeurd is koffiedik kijken

prilpunt zh graphe6_1000___4.71698113208_51.7813765182_

Als laatste kijken we naar de pluim om te zien of dit scenario echt bewaarheid kan worden. Hmmm….inderdaad! Zaterdag en maandag zijn de grootste neerslagsignalen en vanaf dinsdag verdwijnen die zodra het Azorenhoog richting onze omgeving uitbreidt. We gaan het zien en blijven het volgen. Altijd leuk de onzekerheid die deze systemen in de weermodellen veroorzaken. Het kan namelijk nog 10x veranderen.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

6 reacties

Reacties zijn gesloten.