Zoals ieder jaar besteden we ook dit jaar aandacht aan de tropen, zodra er iets te melden is. Vorig jaar was het natuurlijk dolle boel met een “geweldig” Atlantisch orkaanseizoen. Dit jaar echter is boven dit bassin weinig tot niets te melden. Het Atlantische Orkaanseizoen is namelijk dit jaar nog steeds in diepe slaap. Hoe anders is dat boven de Grote Oceaan. Zowel aan de westkant (Japan), als ook aan de oostkant stomen de tyfonen cq orkanen lekker over het warme water. Vaak hangen de orkanen (E-pac) vlak voor de kust van Mexico. Zo nu en dan steekt er één de oceaan over en scheert op Hawaii af, zoals orkaan Iniki in 1992. Iniki ging toen als cat.4 dwars over Kauai heen, het meest westelijke eiland. Hurricane Lane, die nu onderweg is naar Hawaii blijft echter boven open zee.
Slechts 14 orkanen hebben de afgelopen 67 jaar Hawaii bezocht. Een en ander heeft te maken met het feit dat de meeste orkanen al uitgedoofd zijn op het moment dat ze Hawaii naderen. Maar soms komen ze wel in de buurt en trekken ze zelden over land. Van de 14 orkanen waren het Iniki, Iselle en Dot die aan land kwamen. Een full hit van een Major Hurricane is op Hawaii zeer zeldzaam.
Tussen 130W en 140W is de SST (zeewater temperatuur) normaliter te koud voor orkanen om te overleven. Dit jaar is de SST iets warmer dan normaal (zoals vorig jaar op de Atlantische Oceaan) en daardoor kunnen ze overleven en richting Hawaii trekken. Vorige week trok Orkaan Hector al bezuiden Hawaii langs en bleef zuidelijk koersen, nu trekt Orkaan Lane richting deze tropische eilanden.
Het feit dat Lane juist zo enorm sterk is geeft deze foto van NASA Earth mooi weer. Lane trekt over water dat zo’n 28°c is. Niet super warm maar warm genoeg. Onderweg heeft het dus veel vocht op kunnen pikken en lekker door kunnen groeien. Het systeem ligt nu nog ten zuid westen van de Big Island. Windsnelheden van 210 kmh zijn heel normaal. Eerder realiseerde het systeem kort windsnelheden van 260 kmh met windstoten van 290 kmh. Gelukkig is die razernij er geleidelijk uit nu Lane op Hawaii afkoerst.
Bron: Univ. Wisconsin
En hoe typisch: Lane trekt recht op Oahu (Honolulu / Waikiki Beach) af, maar buigt juist, voordat het de eilanden bereikt, af richting het westen. Hierdoor worden de eilanden in ieder geval niet geraakt door het sterkste windveld. Een gelukkie bij een ongelukkie zou ik zeggen want de regen zal in grote hoeveelheden neer klateren op de eilanden. Ook de stormvloed is een gevaar. Hawaii staat reeds bekend om zijn hoge golven, die kunnen nog wel eens tot het dubbele aanzwellen. Hiervoor zal zeker een waarschuwing uitgaan. Het dichttimmeren van de huizen vanwege de wind zal niet nodig zijn.
Lane zal gelukkig afbuigen richting het westen omdat het beïnvloed wordt door een hogedrukgebied ten noorden van Hawaii en een lagedrukgebied ten noordwesten van de archipel. Hierdoor wordt Lane gedwongen om een westelijke koers te kiezen, wat goed uitkomt voor de Hawaiïanen. Tevens zal Lane in kracht afnemen op zijn weg richting de eilanden.
Het is niet zozeer de watertemperatuur die Lane de das om doet, want met een SST van 28°c is het water warm genoeg om nog voeding te geven aan de orkaan.
Het is echter de windschering op grotere hoogte die het systeem parten gaat spelen. Dit betekent dat de sterkste wind eruit gaat en het oog min of meer opvult. De convectieve toppen van de wolken worden weggeblazen. De windsnelheden aan de randen van de orkaan gaan dan ook omlaag. En als daar de windsnelheden omlaag gaan dan zullen de eilanden geen constante windsnelheden met orkaankracht ondergaan. Het zullen “slechts” snelheden zijn die bij een tropische storm (1 gradatie lager dan orkaan) gebruikelijk zijn. Maar windsnelheden van zo’n 120 kmh en windstoten van +/- 150 kmh zijn niet ongebruikelijk. Hoe dichter bij het oog des te sterker de windsnelheden. Eenmaal in het oog is het dan windstil!
Veel informatie over o.a. het verleden van een orkaan vind je op de site van de Universiteit van Wisconsin. Op de “Satcon history file” staat precies hoe de ontwikkeling van een orkaan is geweest. Zo kunnen we aflezen dat afgelopen nacht de windsnelheden het hoogst waren en de druk het laagst. Gemiddelde windsnelheden van 255 kmh werden gehaald met windstoten van 295 kmh. Een heuse categorie 5 orkaan. En zo zijn ook de oogrok vervangingscycli af te lezen. (rond 19 augustus)
Waar ik nieuwsgierig naar ben is de interactie van Lane met dat andere natuurfenomeen op Hawaii: de Kilauea vulkaan. Daar deze schildvulkaan op dit moment een van zijn heftigste uitbarstingen heeft uit zijn geschiedenis, de stroom met lava in zee uitmondt (het zuidelijkste puntje van “the Big Island) en de zee flink opgestuwd wordt waardoor er mega hoge golven ontstaan, zal het contact tussen water en vuur enorm zijn. Ik vermoed flinke stoomuitbarstingen en pyroclastische ontploffingen. Helaas zal deze gebeurtenis wellicht niet met een camera vastgelegd worden omdat het simpelweg te gevaarlijk is.
Op de microgolven radar zie je dat Lane al aan het afnemen is. Het filmpje begint op het moment dat de orkaan op z’n sterkst is. De banden rondom het oog zijn nog enorm koud en dat betekent een sterke convectieve circulatie. De banden worden echter lichter van kleur en warmen dus aanmerkelijk op. Lane komt nu in de regio met een sterkere schering. Op het moment dat het Hawaii het dichtst benaderd zakt het systeem in elkaar mede doordat Lane ook nog botst met droge lucht die ten westen van Maui heerst. Daarom verwacht ik aanmerkelijke schade door veel regen, overstromingen en wellicht een hoge stormvloed. De wind is natuurlijk zeker wel een issue maar die zal minder problemen brengen omdat het geen “direct hit” betreft en het systeem meedraait met de Hawaiiaanse bocht.
En om even een vergelijking te maken met het Atlantisch orkaanseizoen 2018 en Lane: Lane heeft alleen al de laatste 3 dagen meer ACE (energie) geproduceerd (Accumulated Cyclone Energy) dan alle tropische systemen bij elkaar in 2018 boven het Atlantisch bassin tot nu toe. (slechts 5 minimale tropische stormen) De kans is gewoon aanwezig dat de totale ACE boven de Atlantische Oceaan dit seizoen niet uitkomt op of boven de totale ACE die alleen Lane al heeft geproduceerd op het oostelijke Pacifische bassin. Zo ver is het nog niet want het seizoen loopt tot 31 oktober en de piek moet nog komen. De komende 5 dagen zal er boven het Atlantisch bassin echter niets groeien. Het water aldaar is nog steeds veel te koud (sinds 1994 niet meer zo koud geweest) en de windschering te hoog.
En persoonlijk vind ik deze wel erg leuk. In augustus 1995 trok ik met m’n kersverse echtgenote richting Maui. In Kahului staat het Maui beach Hotel (Voorheen Maui Beach Resort) Het klinkt allemaal erg exotisch maar het hotel ligt vast aan het havengebied van Maui. Daar hangt deze kokosnoot. Ik zal ze maandag eens mailen of deze noot er dan nog hangt als Lane links afgeslagen is om als tropische storm richting open water te trekken. Hopelijk geeft Lane niet al teveel heisa op deze mooie eilanden.
Fijne avond.
28 reacties
Reacties zijn gesloten.