Alle eer aan Jorne. Hij zat er bovenop eerder deze week en spotte als eerste een tropisch systeem dat zich, as we speak, razendsnel aan het ontwikkelen is nabij de westkust van Afrika. Nu de omstandigheden veel gunstiger zijn dan, pak em beet, slecht een week geleden, voegt de natuur ook maar meteen de daad bij het woord en komt met een potentieel monster op de proppen. Op dit moment is het nog tropische depressie 6. Deze 6e tropische storm in wording is echter compleet anders dan de vorige 5. Want 2 daarvan waren sub-tropisch maar werden toch naam gegeven omdat ze, slechts heel kort, tropische waarden ontwikkelden. (voldoende convectie – warme kern – gesloten systeem) De laatste was Ernesto, zo’n 2 maanden geleden. Dit systeem wordt echter geboren uit een joekel van een tropische golf die is ontstaan boven de zogenaamde Doldrums van Afrika (intertropische convergentiezone) Bij het verlaten van de Afrikaanse kust ontmoet deze golf onmiddellijk een zone van lagedruk. BOEM: een tropische depressie is geboren. En het heeft 3 opties. Daarover straks meer.

Het National Hurricane Centre kijkt niet verder dan 5 dagen ivm de onzekerheden die zo’n systeem met zich meebrengt. De route kan na 5 dagen afwijken en het systeem kan bepaalde omstandigheden tegenkomen die niet voorzien zijn. Vaak staan de echte specialisten in hun ogen te wrijven hoe het toch kan dat een bepaald systeem zo enorm snel kan uitdiepen (zoals Maria en Irma vorig jaar) of in elkaar kan klappen. Dat laatste komt echter zelden voor. Als dit systeem doorgroeit tot een tropische storm zal het de naam Florence gaan dragen.

Reeds 6 jaar van tevoren staan de namen van de diverse orkanen vast. Dat zeg ik niet helemaal goed want niet alle systemen groeien uit tot orkanen maar blijven soms slecht tropische stormen. Sommige namen komen terug maar ook veel namen worden weggestreept als ze veel schade of slachtoffers veroorzaken. Katrina uit 2005 is zo’n voorbeeld. Toevallig was het gisteren 13 jaar geleden dat Katrina aan land ging nabij New Orleans. Schade?: +110 miljard dollar en +1800 slachtoffers. En dat voor een categorie 3 orkaan!

We zitten nu zo’n beetje op de piek van het orkaanseizoen. Zo rond 10 september worden de meeste orkanen geregistreerd. Vaak zitten we dan al rond de 9e letter van het alfabet. Het is echter erg rustig dit jaar dus we zijn nu pas bij de letter “F”.

De meeste orkanen in september ontstaan nabij de Kaapverdische Eilanden en tussen deze archipel en de Caraïben. De rode puntjes zijn de plekken waar de orkanen in september zo’n beetje ontstaan. (point of origin) De blauwe lijntjes geven de route aan die deze systemen afleggen. Bijna alle Atlantische orkanen zijn van het Kaapverdische type. Deze stormen kunnen ook ontstaan als een tropische golf reeds de oceaan is overstoken maar geen lagedrukzone is tegengekomen. Dan wordt het pas een tropisch systeem nabij de kust van Amerika of de Caraïben. Ook hier is Katrina een mooi voorbeeld van. Die ontstond pas benoorden Cuba nabij de Bahama’s omdat de tropische golf pas daar de vortex van een oude depressie tegen kwam. Toch was Katrina een orkaan van het Kaapverdische type.

De meeste orkanen blijven veelal boven de oceaan of trekken richting de Golf van Mexico. Boven de Golf van Mexico worden ze ingesloten door land en zullen ze te allen tijde het land oplopen. Boven de oceaan trekken ze veelal met de zeestromen mee eventueel gestuurd door andere atmosferische verstoringen. De bovenwindse Eilanden liggen in het pad van de meeste orkanen en zijn dus erg gevoelig om geraakt te worden.

Kijk je per jaar wat er op de Verenigde Staten, Mexico en de Caraïben afgeschoten wordt dan is er geen pijl op te trekken. Meteen valt 2005 in het oog met 28 stormen. In 1983 slecht 4 en in 2015 slecht 8. In 1914 slecht 1 tropische storm. En zo zie je ook dat het % major hurricanes de laatste jaren niet aan het toenemen is. De data van voor 1979 is echter onvolledig omdat we toen nog geen satellieten hadden om de systemen waar te nemen. Het laag aantal Major Hurricanes in de jaren 1800 wijdt ik daaraan. Want slecht 1 tropisch systeem in 1914 klinkt heel erg ongeloofwaardig. Ik weet zeker dat er meer zijn geweest maar gewoonweg niet zijn waargenomen omdat ze ergens boven de Atlantische Oceaan zwierven.

En hoe vaak wordt de USA dan getroffen door een orkaan van categorie 1 of 2? Miami 1x in de 6 jaar….New Orleans 1x in de 7 jaar net als Cape Hatteras in het oosten.

En hoe vaak dan door een orkaan van een categorie 3 of hoger, een zogenaamde Major Hurricane. Koploper is Miami. Die wordt volgens de statistieken 1x in de 14 jaar getroffen door een Major Hurricane.

Zoals je ziet zijn de VS slecht 3 keer door een categorie 5 orkaan getroffen in de laatste 65 jaar. Ook de categorie 4 orkanen zijn met 9 stuks slecht vertegenwoordigd. In dit rijtje mis ik Gilbert uit 1988. Altijd gedacht dat deze orkaan, een van de krachtigste ooit wel in Texas aan land is gegaan. Het was echter eerst het schiereiland Yucatan en daarna het vasteland van Mexico die Gilbert aan deed. Ik zou zeggen, zoek je favoriete orkaan. En onze weerman Frederic mag zich verheugen met z’n eigen orkaan uit 1979. Zien jullie hem??

Goed…terug naar het heden met potentiële Florence op de kaarten. Morgen zal Florence echt naam gegeven zijn heb ik het vermoeden. Het systeem groeit nu als een dolle. En opmerkelijk is dat dit systeem zo ver oostelijk tot ontwikkeling komt dat dat slecht 15x eerder is voorgekomen sinds 1851. Toch zal Florence hoogstwaarschijnlijk pas categorie 3 of hoger benaderen op het moment dat het systeem ver noordelijk is getrokken. Want….

….het komt straks boven koeler water terecht dat nog maar net op de goede temperatuur is om te overleven als orkaan. 26°c is echt het minimum. En dat is niet het enige….

….want Florence botst straks ook met zeer droge lucht. Juist op de plek waar het oceaanwater het koelst is. Het NHC laat Frorence als orkaan uitgroeien maar het zal me niet verbazen als het systeem tijdelijk terug degradeerd tot tropische storm ergens op maandag. Florence is van origine echter zeer sterk van opbouw. Daar is het systeem nu mee bezig en zal de komende 3 dagen zeker mee door gaan. De basis is uitstekend. Maar wat brengt het ons? Zomer of herfst?

Daar is echt nog echt niets over te zeggen. De meeste model oplossingen opteren voor een noordelijke koers en dan kan het de opbouw van een Scandihoog bevorderen door warmte-advectie. Maar de laatste berekeningen laten Florence afbuigen richting Spanje. Lijkt me onwaarschijnlijk maar niet onmogelijk. En zo zie je maar hoe moeilijk de weermodellen het hebben met tropische stormen. We kijken natuurlijk ver in de toekomst want de bovenstaande kaarten zijn alleen maar te krijgen bij het meteofictie loket. We blijven het uiteraard volgen. Florence is een blijvertje!

Fijne avond


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

31 reacties

Gesloten voor reacties.