Het is even afkicken na de stormchase van gisteren. Smaakt naar meer. Tegen de tijd dat de kids ouder zijn (over een jaar of 5) zullen jullie me vaker met mijn kop in het weergebeuren zien staan. Nu kwamen de weergoden naar me toe en speelde ik een thuiswedstrijd. En nu? Wat is er nu nog te vertellen…. ach we wisten het al: alleen aan de overkantvan de grote plas iets dat winterkriebels geeft. Hierboven Lake Tahoe gisteren. Er viel een voet sneeuw boven 1900m. Er was een windstootvan 103mph (bron). He, in Amerika is echt alles groter!  

na2910

 

En het is niet alleen Californië/Nevada waar het wintert. In alle noordelijke staten doet de winter van zich spreken deze dagen.  

13nov_blokkade

Voor Europa niets dan herfstweer op de kaarten tot het gaatje van alle modellen. Springen de modellen dan niet ook een beetje heen en weer? Heel beperkt. Gisteren had de GFS 18u een happy end (nieuwe meteo-term). Zie de blokkade van Azorenhoog en Groenlandhoog hierboven. Met al een pietsje geel-oranje in het Groenlandhoog. Dat is een van de beste tekenen voor een stevige blokkade. Maar vanochtend is niets meer van dittum te zien op de kaarten. Een aanhoudende westenwind is het devies die uiteindelijk de vorst gaat terugdringen tot diep in Siberië. 

[metaslider id=27349]

Gisterochtend was nog het lichtpuntje dat er 50cm sneeuw zou kunnen vallen in de nacht op donderdag. Dat werd in latere runs bijna nul en staat nu weer op 20cm. Maar het is vooral een bak regen onder 1500m die er langs de hoofdkam gaat vallen. We gaan het zien. In de Lage Landen vanochtend en morgen genieten van droge fasen. Vanaf donderdag gaan we een hele week de p.. in. Zie de advertentie voor stormparaplu hiernaast. 

lopendemaand2810

 Oktober gaat bijna 2 volle graden te warm eindigen. Dat hebben we lang niet gezien. En ik voorspel dat de eerste twee weken van november ook boven gemiddeld zullen zijn. Mijn voorgevoel is dat we dat zelfs de hele maand gaan vasthouden. 

 siberie_min40

 

Komen we op de titel van dit bericht. De onpeilbare diepte. Tja, dat is het ook… onpeilbaar… stap je vandaag in je auto en rij je elke dag 1000km naar het oosten, dan zit je toch in een week in het gebied waar men o zo bang is dat de permafrost gaat smelten met -40°C begin november. Op dit moment zie ik eerder nog felle sneeuwstormen naar China en Japan reiken dan dat de winter zich bij ons eens laat zien. Maar de beer ligt daar in winterslaap en gaat toch heus eens een poot naar het westen uitsteken de komende maanden. Of gaan we toch de kant op van een blokkade zoals in de GFS18u hierboven met een onverwachte arctische uitbraak. Mmmmm. Misschien eerder nog dat ja.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

41 reacties

Gesloten voor reacties.