Het is even afkicken na de stormchase van gisteren. Smaakt naar meer. Tegen de tijd dat de kids ouder zijn (over een jaar of 5) zullen jullie me vaker met mijn kop in het weergebeuren zien staan. Nu kwamen de weergoden naar me toe en speelde ik een thuiswedstrijd. En nu? Wat is er nu nog te vertellen…. ach we wisten het al: alleen aan de overkantvan de grote plas iets dat winterkriebels geeft. Hierboven Lake Tahoe gisteren. Er viel een voet sneeuw boven 1900m. Er was een windstootvan 103mph (bron). He, in Amerika is echt alles groter!  

na2910

 

En het is niet alleen Californië/Nevada waar het wintert. In alle noordelijke staten doet de winter van zich spreken deze dagen.  

13nov_blokkade

Voor Europa niets dan herfstweer op de kaarten tot het gaatje van alle modellen. Springen de modellen dan niet ook een beetje heen en weer? Heel beperkt. Gisteren had de GFS 18u een happy end (nieuwe meteo-term). Zie de blokkade van Azorenhoog en Groenlandhoog hierboven. Met al een pietsje geel-oranje in het Groenlandhoog. Dat is een van de beste tekenen voor een stevige blokkade. Maar vanochtend is niets meer van dittum te zien op de kaarten. Een aanhoudende westenwind is het devies die uiteindelijk de vorst gaat terugdringen tot diep in Siberië. 

[metaslider id=27349]

Gisterochtend was nog het lichtpuntje dat er 50cm sneeuw zou kunnen vallen in de nacht op donderdag. Dat werd in latere runs bijna nul en staat nu weer op 20cm. Maar het is vooral een bak regen onder 1500m die er langs de hoofdkam gaat vallen. We gaan het zien. In de Lage Landen vanochtend en morgen genieten van droge fasen. Vanaf donderdag gaan we een hele week de p.. in. Zie de advertentie voor stormparaplu hiernaast. 

lopendemaand2810

 Oktober gaat bijna 2 volle graden te warm eindigen. Dat hebben we lang niet gezien. En ik voorspel dat de eerste twee weken van november ook boven gemiddeld zullen zijn. Mijn voorgevoel is dat we dat zelfs de hele maand gaan vasthouden. 

 siberie_min40

 

Komen we op de titel van dit bericht. De onpeilbare diepte. Tja, dat is het ook… onpeilbaar… stap je vandaag in je auto en rij je elke dag 1000km naar het oosten, dan zit je toch in een week in het gebied waar men o zo bang is dat de permafrost gaat smelten met -40°C begin november. Op dit moment zie ik eerder nog felle sneeuwstormen naar China en Japan reiken dan dat de winter zich bij ons eens laat zien. Maar de beer ligt daar in winterslaap en gaat toch heus eens een poot naar het westen uitsteken de komende maanden. Of gaan we toch de kant op van een blokkade zoals in de GFS18u hierboven met een onverwachte arctische uitbraak. Mmmmm. Misschien eerder nog dat ja.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

41 reacties

Gesloten voor reacties.