Dit angstige beeld dook gister op op Twitter. Een skiër legde het toevallig vast op beeld hoe de lawine plots achter hem opdook. Logischerwijs trapte hij vervolgens het gaspedaal helemaal in om de lawine voor te blijven wat gelukkig voor deze persoon is gelukt.

Hier zien we de desbetreffende video…

Als ik het goed begrijp is het zoeken inmiddels gestopt en melden ze; 4 gewonden waarvan 1 ernstig, geen vermisten meer gemeld. Laten we hopen dat het hier inderdaad mee afloopt en de ernstig gewonde in ieder geval buiten levensgevaar is. Voor het gebied zal er nog wel een onderzoek en staartje aan dit ongeluk komen…

Even weg van alle onheil staat onze topper Cescia vanochtend al vroeg op de Hochjoch Totale, de langste piste in Montafon. Wat verwaarloosbare wolkenvelden moeten de dag in haar thuisgebied niet verpesten.

Ook bij ons thuis in de buurt wat lichte bewolking, zien we ook eens wat anders als we naar boven kijken.

Ik wil in Zell am See even kijken naar het wak in het meer. In een hele warme week is het wak amper groter geworden wat veel zegt over het effect van het dauwpunt, deze was bijna constant onder 0 en hiermee bleef de smelt beperkt. Ik denk dat het in dit geval ook goed was voor het ijs dat er sneeuw op lag, stel het ijs was zwart geweest had de zon veel meer invloed gehad door de opwarming van het oppervlak, Leo beschreef dit effect eerder al eens in de reacties. Diezelfde smelt valt ook voor het sneeuwdek reuze mee.

In de zuidelijke Franse Alpen in La Norma worden de steile hellingen en stukken onder de bomen op de zon nu groen. Hetzelfde gebeurt hier in Hopfgarten op 600m hoogte ook, daar waar de helling te steil was om de sneeuw goed te laten hechten is het elke keer een beetje gaan schuiven en was de sneeuwlaag uiteindelijk vrij dun.

In het hoger en noordelijker gelegen Avoriaz nog altijd geen lentebeelden, hier ziet het er nog heerlijk winters uit.

Ik heb even snel een kaart van de 00h run gister erbij gepakt, hier zien we netjes op de 27e een uitstulping van het hoog naar de oceaan. Het Eurohoog krijgt hierdoor geen nieuwe bevoorrading meer waardoor:

Het snel instort en er ruimte komt voor een noordelijke stroming. De eerste uitstulping van net vormt hier een soort flauwe blokkade met Groenland. Verderop in deze run kwam de neerslagtrein dan echt op gang.

Maargoed, terug naar de runs van nu; we zien hier vrijwel dezelfde kaart als de eerste alleen is er nu iets minder ruimte op de oceaan voor de uitstulping van het hoog. Deze keert dus om en voed het Eurohoog opnieuw. Waarom maak ik deze vergelijking met de run van gister? Om te laten zien dat het allemaal nog erg dicht bij elkaar ligt, een minimaal verschil kan de kaarten op langere termijn 180 graden draaien.

De nieuwe impuls wordt ook langzaam zichtbaar in het luchtdruk ensemble voor Kleinwalsertal. Eerst de mooie daling en afbraak van het hoog rond de 27e om dan op 1 maart toch weer een nieuwe impuls te krijgen volgens verschillende members. We blijven het volgen!

In het EC redt de uitstulping de oceaan het ook niet en gaat de afbraak van het hoog dus langzamer om dan aan het einde van de run wel met een kansrijke setting te komen.

Het GFS komt in de meteofictie dan wel zoals eerder gezegd met een serieuzere dump als het hoog eenmaal is opgeruimd, ik laat vandaag m’n humeur bepalen door deze kaart 😉

Maarrr wacht even, eerst kijken we nog naar komende vrijdag, nota bene al over 2 dagen! Erg lang, en eigenlijk nog steeds is deze mogelijke sneeuwval erg onzeker omdat het ingeklemd zit tussen 2 hoge druk gebieden. Niet alleen de trekrichting is dan onzeker maar ook in hoeverre de neerslag oplost. Want als we kijken naar de druk bij de bovenstaande kaart; 1031! Dat is normaal een luchtdruk waarbij neerslag gewoon uitgesloten is.

Het Europese model maakt het toch iedere keer weer wat bonter met zowel meer als westelijker sneeuwval. Maar pas op, ik praat wel over sneeuwval maar de sneeuwgrens is zoals we weten een issue.

De berekende vorstgrens ligt tussen de 800 en 1000m wat dus een sneeuwgrens van 800m of lager zou betekenen normaliter. Alleen ben ik toch bang voor een wat hogere sneeuwgrens door de te warme bovenluchten. Ik zet het voorlopig op 1000m als realistische inschatting. Hoe oostelijker hoe kouder maar echt enorme verschillen gaat dat niet opleveren.

ICON gaat zelfs voor een halve meter bij Die Tauplitz en Hinterstoder, ik vertrouw het vooralsnog niet helemaal en voel meer voor de voorspelling van het Europese model. Beiden voorspellen voor onze regio 10 tot 20cm dus kan ik mooi verslag doen van of dit echt valt en met welke sneeuwgrens. Dat het in ieder  geval hogerop de berg weer gaat sneeuwen is top!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

35 reacties

Gesloten voor reacties.