Even een kort bericht nog tijdens de hockey halve finale. Vanavond kijkt toch niemand meer naar het weer in Nederland. Ik open even met een boeiende vaststelling door een Italiaanse geoloog namens Mirco Poletto. Hij schrijft bij bovenstaande foto van 8 juni jl. vanaf het Cansiglio plateau in Belluno noordwaarts uitkijkend op Mt. Cavallo. De sneeuw reikt nog tot 1600m! Poletto:

I just never saw snow on these mountains in, at least, 20-25 years at this date.

Eergisteren vloog ik op Genève en reden we aansluitend naar Albertville. De aanblik van de hoofdkam was nog overweldigend wit en dus niet alleen de Mont Blanc die majestueus overal bovenuit torende. Maar ook de flanken langs de weg naar Albertville hadden nog sneeuw langs de kammen. Uit de Zillertal Arena waar het de afgelopen dagen boven 30°C geweest is hoor ik uit eerste hand: de sneeuw boven 2000m is nu pas goed aan het smelten. Wandelaars nemen nog steeds de “figln” mee. Korte skietjes voor aan je rugzak waarmee je als bergwandelaar steile sneeuwvelden kunt afdalen.xerxes

 

De Alpen zitten de komende periode in noordelijke stuwing. Heel West-Europa tamelijk koel. Xerxes stuurt alles aan en blijft lang liggen boven Groot-Brittannië. De Lage Landen hebben daardoor een hele fraaie periode voor de boeg. Niet te warm. Mooie schapenwolkjes en veel zon. En langdurig zo goed als droog.  Ga alvast maar sproeien in de tuin. Veel plezier vanavond!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Gesloten voor reacties.