IMG-20171215-WA0008

Goedemorgen vanuit het Montafon! Cescia trapt haar seizoen af op haar favoriete stek. En hoe, dit is toch weer een serieuze laag in het dal op 800m. Ze vermeldt een hoog lawinegevaar (pas op in de Alpen) maar het belooft een schitterende dag te worden met zelfs wat opklaringen. Hieronder nog 2 plaatjes van toen ze wakker werd.

IMG-20171215-WA0006
IMG-20171215-WA0007

Kijk toch eens wat een sneeuw op dat speeltuintje… Geniet ervan daar!

actueel

Even een blik op de radar, in Zwitserland klaart het al tijdelijk op en dat zal wat uitbreiden, Franse Alpen (weer) matige sneeuwval. Duidelijk is; geen overvloed aan vergezichten deze sneeuwrijke dagen. Maar Zwitserland dus wel en scoort gelijk op mijn netvlies.

745_2017-12-15_0900_2114805f014e5ca2

Geweldig beeld vanaf de Belalp waar de heldere luchten er even tussendoor piepen. Maar de boventoon is; sneeuwbeelden. Hans ter Braak had gisteren een mooie serie van Twitterberichten vanuit Kleinwalsertal en vermeldde tot 25cm verse sneeuw in 3 uur. Dat begrijp je wel als je het onderstaande beeld ziet.
IMG_20171215_081832

En het is nog niet afgelopen voor Oostenrijk. Komende dagen valt er nog geregeld sneeuw omdat de stroming noord-west blijft, in de Lage Landen daarom voorlopig waterkoud. De westelijke Alpen gaan de zon te zien krijgen, werd tijd 😉

rart_17121712_17121500

Hoeveel gaat er dan nog vallen in deze lange stuwing? Nou dat kan nog best wel oplopen, het is geen snelle dump maar gewoon aanhoudende sneeuwval tot de 19e.

hoeveelheden

GFS komt tot 50cm netjes verdeeld over de Oostenrijkse noordkant, EC doet iets minder maar niks te klagen! Sneeuwgrens is geen probleem.

graphe3_1000_631_375___

Het ensemble hier voor de noord-westelijke Alpen, het Oostenrijkse ensemble geeft ons nog meer sneeuw maar ik wilde even vergelijken met een ouder ensemble. Want let op die neerslagpiek de 18e, dat is een pluk neerslag die meekomt in de noordelijke stuwing, lekker meegenomen zeg ik maar 😉

ensemble 13e

Maar zie hier het ensemble wat ik 2 dagen geleden gebruikte in een weerbericht. Toen beschreef ik de ontwikkeling rond de 18e slechts als een koude bubbel die de hoge druk nog wat deed uitstellen. Vandaag de dag lijkt het erop dat daarmee ook nog even 20cm extra verse sneeuw mee komt. Soms denken we wel eens dat de voorspellingen telkens negatiever worden, maar deze winter valt het allemaal net de goede kant op, onze kant, de winterse kant!

ec tirol

Het ensemble van het Europese model, prikpunt Tirol, laat een mooie overeenstemming zien met het GFS. De atmosfeer boven onze hoofden lijkt iets tot rust te komen en dat geeft de modellen ook een adempauze, niet voor lang. De 22e lijkt de temperatuur opnieuw te dalen, gepaard met neerslag. Een ontwikkeling die we al een aantal dagen scherp in het vizier hebben, mede vanwege de nabijheid van de kerstdagen…

gfs-0-180

Het Amerikaanse model gaf het startschot voor deze ontwikkeling en inmiddels zijn de Europeanen voor de 2e keer op rij mee met iets vergelijkbaars. Het hoog wat even wat rust geeft in onze regio zoekt verbinding met het hoog boven Groenland en trekt zich daarmee terug van het Europese vaste land. Weg komt vrij voor depressies die alleen nog maar naar beneden kunnen zakken.

knietje

En wanneer die depressies afdalen komen ze de Alpen tegen. Daar laten ze hun vocht los wat ons het witte geluk brengt. Er zitten echter wel nog belangrijke verschillen tussen de 2 grote modellen, niet zo gek ook op deze termijn. Zie hierboven het beeld van de depressie die los gaat boven Oostenrijk en regen in Nederland geeft. De rode pijl geeft aan dat de hoge druk nog wel zijn invloed heeft en houdt het daarmee praktisch droog voor Frankrijk en Zwitserland. Deze hoge druk houdt de stroming ook wat meer westelijk waardoor Nederland met gure regen zit vlak voor Kerstmis.

gfs

Niet getreurd, dat was slechts de output van het EC, ik presenteer u hier de GFS 00z run. Die kleuren zien er beter uit voor Nederland. de Alpen noordkant in deze situatie ook volledig bediend i.p.v. alleen Oostenrijk. Tja ook geen rode pijl in dit plaatje. Deze uitstulping van hoge druk is juist meer parallel aan de Noorse kust komen te liggen. Een meer noordelijke herkomst van de neerslag dus een toenemende kans op sneeuw vlak voor de kerst voor de Lage Landen.

ECM1-192 (2)

Dat klinkt goed! Even kijken wat voor verlanglijstje ik dan naar de kerstman moet sturen. Ik wil minder invloed van de hoge druk boven Europa en meer uitbreiding naar het noorden! Dit geeft bovendien kansen op een scandihoog of stralingshoog op termijn, iets wat we afgelopen dagen vaker hebben gezien en wat veelvuldig in de reacties wordt aangehaald. Leuk om te lezen, hou dat vast, het zijn spannende tijden.

graphe6_1000_497_112___

Kijken we even strak naar het ensemble prikpunt midden Nederland dan worden we in eerste instantie minder blij. Temperaturen aanhoudend rond 5 graden en sneeuwkansen komen niet boven de 20%. Ik zie echter ook heel veel positieve punten!

  • Hoofd- en controlerun GFS onderin ensemble en hebben afgelopen tijd bewezen daadwerkelijk meer geloofwaardigheid te hebben.
  • Europese model laat dezelfde ontwikkelingen zien als de GFS hoofdrun
  • Terugkerend patroon, zowel op de kaarten afgelopen 2 dagen als in het echt afgelopen 2 weken
  • Alle lezers van WSWM gaan vanaf vandaag massaal duimen voor een witte kerst

minilaagje

Nog even door dan op wat ‘ik wil’, let op meteofictie-alert. GFS bedient mij vanmorgen prima. Een minilaagje wat in de noordelijke stroming mee komt trekt percies over Nederland en gooit voor een deel van Nederland de wind even in de oosthoek. Dat zou een mooi sneeuwsignaal zijn voor een deel van Nederland. Opzich niet super bijzonder maar vooral de timing is knap. 25 december 01:00 uur in de ochtend. Op 1e kerstdag wakker worden met een laagje sneeuw, perfect!

rart_17123012_17121500

En het GFS gaat maar door, nog zo’n mooie meteofictiekaart voor Nederland en de Alpen. Een enorme depressie die het in heel Nederland laat sneeuwen en de Alpen een sneeuwsandwich geeft. Prima ontbijt/lunch denk ik zomaar.

 


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

209 reacties

Gesloten voor reacties.