Zoals altijd starten we met enkele droomplaatjes uit de Alpen, veel anders kan ik het niet noemen. Vandaag kon ik zelf enkele lekkere runs maken al was de 15cm verse sneeuw niet genoeg om de ondergrond niet meer te voelen. Joke, weer terug in Riederalp genoot van iets anders zoals we hierboven zien, de zon!

Opklaringen kwamen uit het westen nadat de sneeuw tot aan Innsbruck stad was gevallen. In Hopfgarten heb ik slechts een heel flauw zonnetje gezien.

Wel echt tof voor een citytrip in de winter; shoppen, slenteren en restaurants combineren met pisteplezier.

In Frankrijk vond ik deze mooie webcam bij het grote skigebied van Les Sybelles. Geen vreemd noorderlicht ofzo, stadsverlichting die in de verte de bewolking verlicht. Want bewolking is alweer onderweg uit het noord westen, de eerste sneeuwval van de verwachtte drietrapsraket voor de Franse Alpen komt morgen!

Deze moest er toch ook even in, Jurrian genoot gister optimaal van de condities in Winterberg. Vandaag zal het er wat minder geweest zijn helaas.

Normaal ben ik niet zo van het wereldwijde weer omdat het (vooral bij mezelf) makkelijk jaloezie veroorzaakt, maar hier kan ik helaas niet omheen. Een unieke koudebel is onderweg naar het noorden van de VS. Temperaturen van -40 op 1500m hoogte zijn echt bizar. Dan sta je snel op de schaats haha.

Afwijking ten opzichte van normaal? Off the charts!

Snel terug naar dichter bij huis, ensemble voor De Bilt, iets verslechterd vooral met de hoofdrun en para hoog op lange termijn. Daarom liever even de blik naar de korte termijn waar ons nog een licht winters weekje te wachten staat. Ter vergelijking met de Amerikaanse -40 op 1500m, onze bovenluchten schommelen zo tussen de -5 en -10 😉

Want we krijgen namelijk te maken met een vrij imposante moederdepressie. Vrij rustig en stabiel qua positie maar wel een enorm gebied met lage druk en koude bovenluchten. De jetstream koerst onderdoor en laat daar kleine laagjes ontstaan. Dat soort laagjes zijn zeer interessant omdat ze onderlangs de Lage Landen zouden kunnen trekken met de nodige sneeuwval. Echter laten deze dingen zich niet makkelijk voorspellen en zijn het in tegenstelling tot de moederdepressie zeer bewegelijke systeempjes. Voor details is de termijn 3-5 dagen dan zelfs nog te vroeg maar we gaan wel goed onze kansen bekijken. Hierboven de kaart van het GFS waar het laagje eigenlijk iets te zuidelijk langs trekt. De Lage Landen daarmee nog gewoon in de wind van zee. Ongetwijfeld genoeg voor sneeuwbuien maar niet voor een sterk sneeuwfront.

In deze sectie van de mini-depressie wil ik zitten. Daar is de wind aflandig uit zuid tot noordoost, genoeg om direct tot droge sneeuw te komen. Zoals gezegd de Lage Landen wel met een enkele winterse bui in deze situatie.

Het Europese model berekent het laagje een stuk beter ontwikkeld en met een meer noordelijke trekrichting. Uiteindelijk komt de kern zelfs precies boven Nederland te liggen, een veel kansrijkere situatie want nu zouden we wel tijdelijk in de hierboven omcrikelde sectie zitten.

Daar komt ie hoor! Dat wordt een dumpje met droge sneeuw in de Benelux.

Meteorologisch spektakel boven onze hoofden! Wel erg mooie berekening van het EC hoor. Zou absoluut een knettergekke woensdag zijn met op sommige plekken: sneeuw, ijzel, regen, sneeuw en opnieuw regen. In 24 uur (!)

Een imposant sneeuwdek over de gehele Benelux met lokaal meer dan 10cm!

Een rondje langs de andere modellen vertelt ons dat het EC-sneeuwfeestje best kanrijk is. Achtereenvolgend zien we UKMO, GEM, ICON en ARPEGE. Eigenlijk zit alleen ICON te zuidelijk met de depressie waardoor alle sneeuw naar Noord-Frankrijk gaat. UKMO laat de depressie iets te snel uitsterven waardoor de intensiteit laag zal zijn. GEM en ARPEGE meer dan prima! Verkeerschaos op woensdag aanstaande? Nee voor details is het nog te vroeg want deze dingen zijn tot op het laatste uur onvoorspelbaar.

En niet te vergeten, hier misschien te weinig aandacht gehad vanwege het winterweer, maar er staat morgen een stormpje op het programma. In het westen kan het even stevig doorwaaien!

Zeeland en Zuid-Holland in de vuurlinie met windstoten van meer dan 100km/u. Ik denk piekstoot op Hoek van Holland met 111km/u. Ab ga je nog foto’s maken op de pier? Ga je geen foto’s maken morgenavond, blijf je gewoon lekker binnen en lees je Wintersportweerman uit je luie stoel 😉


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

13 reacties

Gesloten voor reacties.