Je klikte misschien op een bericht met wat leek een goed bericht voor de Lage Landen, in de zin van lekker zonnig en warm. Het eerste wat je ziet is echter dikke dikke sneeuwval, ja we kunnen er niet omheen de zuidkantdump in de Alpen. Actueel Les Menuires waar nog niet eens de grootste accumulaties zijn berekend. Even een snel weerbericht van mij trouwens want Hajo is nu op weg richting het bovenstaande, goeie reis met de auto door die sneeuw!

Les Orres waar onze eigen Frederic nu zit zal ook niet met de hoofdprijs ervandoor gaan maar hier wel meer sneeuw. Geniet ervan daar Fre!

Betere kansen zijn er voor de skigebieden aan de oostkant van de Frans-Italiaanse grens. Hier bijvoorbeeld Prali waar het zeker los zal gaan, want kijk eens wat Bergfex er voor dat gebied van maakt:

Allemaggies wat een bak sneeuw in 3 dagen, hou die webcam goed in de gaten!

En dan nog de sneeuw in Spanje waar Hajo gister over sprak maar wat we al een tijd goed in het vizier hadden. Mooie slowmo beelden hoor, “april doet wat ie wil” heeft toegeslagen in Spanje.

Het hangt allemaal samen met 1 depressie die daar lekker rond tolt. Natuurlijk niet heel Spanje in de sneeuw maar vooral de hogere regionen. In de Alpen een 2-splitsing, de noordkant gewoon zonnig, droog en warm. Deze zorgt trouwens ook voor een flinke bak water in Nederland vanavond.

17 graden al in Wenen om half 11 in de ochtend, ik zou ervoor tekenen.

Zitten de Zuidelijke Alpen dan ook met dikke warmte? Nee totaal niet, daar de stuwing i.p.v. de Föhn. Het ensemble hierboven geldt voor ongeveer de hele Frans-Italiaanse grens. De bovenste lijn geeft het 0 graden niveau aan, gedurende de hele dump zo rond de 1600 meter, sneeuwgrens ligt normaliter al ongeveer 200m lager en met deze intensiteit mag je er nog wat aftrekken. Gaan dan zelfs dorpen op 1000m wit worden? Niet extreem maar wel ongewoon zo laat in het seizoen.

Richting het weekend sterft de depressie dan een beetje uit boven de Middellandse-Zee en stort ook ons warme Scandihoog in. Heel Europa belandt even in een weersoep.

Nee niet echt weersoep met ballen maar slechts wat losse windslierten vermicelli.

Maar de redding lijkt te komen, zowel in het EC hierboven als in het GFS. Hoop gekrabbel in de kaart hierboven dus lees rustig mee. We starten rechts onder waar de depressie die de zuidkant bediende langzaam weg trekt en verpietert. Rechts boven het oude Scandihoog wat natuurlijk samenhing met de eerder genoemde depressie. Het Scandihoog stort ook wat in en verliest z’n kracht maar is nog niet direct weg gevaagd door een groot lage druk gebied uit het westen. Deze blijft namelijk redelijk mooi op z’n plaats tussen Groenland en de Azoren. En het normaal zo standvastige Azorenhoog dan? Wordt die dan deels onze kant op gestuurd?

Jazeker! Nog extra versterkt door de resten hoge druk boven Scandinavië lijkt er zich een sterk hoog te vormen boven onze hoofden. Hajo noemde het gister nog meteofictie maar ik durf al wel voor een kans van 60% te gaan dat dit gaat gebeuren. GFS doet namelijk ook mooi mee en het staat al even op de kaarten, ik ben benieuwd! Eerst eens zien wat de gevolgen dan kunnen zijn…

Eerst de temperatuur, mooie stijging te zien vanaf begin volgende week, veel leden doen mee. Echt overtuigend qua uitschieter is het niet, dat moet ik wel toegeven.

Maarrrrrr de neerslag maakt het alweer een stuk mooier. Alleen begin volgende week nog wat kansen maar daarna dikke flatliner!

Maar het meest blij werd ik van de hoeveelheid zonneschijn! Ja het hoog komt precies boven ons hoofd dus dat betekent strakblauw. We moeten wel nog even duimen hoor want het is nog wat verweg en 40% kans op een minder scenario mogen we niet wegcijferen.

En de Alpen dan? Die zien begin volgende week waarschijnlijk ook nog wat neerslag maar daarna houdt de neerslag lijn zich weer koest. Ook daar opnieuw kansen op echte lentecondities, wie gaat er nog?


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

52 reacties

Gesloten voor reacties.