Met wat bewolking uit het westen is de zonopkomst kleurrijker dan de afgelopen dagen, we zijn natuurlijk wel weer dolblij met de zon! Tot 12 uur rond het vriespunt en in de middag perfect weer om in de zon te zitten ergens, misschien is het bovenop de Zugspitze nog wel wat fris. Alle wintersporters genieten volop!

Het Tuxertal is helemaal roze/oranje gekleurd. De pistes van Hintertux en Mayerhofen liggen er ongetwijfeld weer superstrak bij!

In de Franse Alpen zoals hierboven op de panorama webcam van Espace Diamant zien we wat meer bewolking. Heeft alles te maken met de regen in de Lage Landen, het front regent daar uit en zal de Alpen slechts minimaal bereiken.

Enof het in de Lage Landen regende… Vandaag is er lokaal alweer 5mm bij gekomen. Bah, het doet je nog meer verlangen naar de wintersportvakantie! Vroeger hield ik altijd vast aan de gedachte; iedere druppel hier is een vlok in de Alpen. Helaas gaat dat niet altijd op weet ik inmiddels.

Vanaf zondag gaat dit gezegde beter, het regent in de Lage Landen en sneeuwt in de Alpen. Als je de isobaren volgt gaat m’n gezegde dan bijna perfect op. De kanaalrat is wat afgezwakt maar nog steeds belooft het een onstuimig weekend te worden!

In de Alpen kan het ook even doorwaaien bij de sneeuwval terwijl de sneeuwgrens gestaag vanuit het noordwesten daalt. Opnieuw dus een lage sneeuwgrens, dat is wel echt iets unieks na afgelopen jaren. Vrijwel geen 1 keer hebben we ons serieus zorgen hoeven te maken over de sneeuwgrens. Maargoed, de hoeveelheden hierboven gelden dus voor sneeuwval in centimeters. De noordwestkant het meest intens, oostelijke noordkant mogelijk aanhoudende stuwing en de zuidkant activatie is er even uit helaas. Nou zo vlak voor de voorjaarsvakanties is dit gewoon een lekkere opfrisser van 10 tot 40cm met lokaal uitschieters.

Enof dit top is voor de voorjaarsvakanties want zowel het GFS als EC berekenen dan eindelijk allebei een Scandihoog met blijvend lage temperaturen in de Alpen, zo blijft de sneeuw goed behouden. Maarree het wordt toch niet te koud heh? Velen herinneren zich de ijskoude voorjaarsweek van vorig jaar, zo ook ik:

-26 in het dorp ’s ochtends was wel redelijk fris om broodjes te halen bij de lokale bakker.

Met die gedachte in ons achterhoofd worden sommigen toch iets minder happy als ze de bovenstaande kaart zien, wil je warm blijven? Ski dan lekker door met bijvoorbeeld een skisafari zoals Hajo en ik eerder deden, lees hier meer! Maar als winterliefhebber word ik hier natuurlijk wel blij van al zijn de bovenluchten niet supersuperkoud.

Dit zouden de minima zijn op je vermoedelijke dag van aankomst, maxima komen die dag ook niet ver boven de -5. WINTERsport! Alleen is het niet extreem koud genoeg voor schaatsen in Nederland. Maar het is sws nog op lange termijn dat we mogen denken over schaatsen uberhaupt, eerst deze setting maar even vast houden die we toch vroeg in de smiezen hadden. Het inkleuren van het perfecte plaatje komt later wel.

Want kijk eens naar het ensemble, nog geen consensus hoor over mogelijk winterse perikelen voor De Bilt. Voor de 2m temperatuur is het echt nog even aftasten. Gaat Hajo dan toch gelijk krijgen met z’n afschrijven van de winter in februari afgezien van een lokaal nachtvorstje? Laten we niet gelijk de vlag uithangen maar wel voorzichtig de eerste inkopen doen. Warme chocolade melk om de wintergedachte een beetje te stimuleren?

De Para is binnen het GFS wel zeer positief met de nadering van de schaatstemperaturen aan het einde van de run.

Het probleem voor de Lage Landen zit m in het feit dat we met een week zuidwester de kou wel ver weg blazen. Een flinke hap uit het sneeuwdek over Zweden en Finland en vervolgens de landsgrenzen van Rusland. We moeten dus weer even op gang getrokken worden, maar dat kan prima met de stroming die nu op de kaarten staat.

Voor de Alpen zijn de lage temperaturen een stuk waarschijnlijker omdat het Scandihoog net iets te zuidelijk ligt in de meeste modellen. Hier mogen we dus wel weer spreken van de invallende kou. Gister een mooie uiteenzetting over het meer bij Zell am See Kaprun, iedereen was het erover eens dat we er nog niet overheen konden lopen maar dat het in het verleden wel regelmatig gebeurden. Wie weet ook deze voorjaarsvakantie! Eerst de dump, dan de kou met mogelijk extreme kou in de eerste voorjaarsweek en de winterkansjes doen zich ook weer aan voor de Lage Landen. Wat een tijd om in te leven, wat een tijd om hier op deze website m’n verhaal te mogen schrijven! Hij was misschien wat minder positief over de mogelijke winterse perikelen die er nu op staan maar buiten dat vooral lof voor Hajo! Vanavond doet hij de avondupdate weer, bespreek vooral de nieuwe runs in de reacties 🙂


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

48 reacties

Gesloten voor reacties.