Waar lukte het wel vandaag? Riederalp had over het algemeen sneeuw meldde Joke, maar dit is meer uitzondering op de regel want in de meeste dorpen regende het. De sneeuwvalgrens lag zo nu en dan een heel stuk boven de 2000m. Voornaamste pijn werd geleden in Frankrijk en Zwitseland, op de Arlberg na bleef Oostenrijk redelijk gespaard.

In de Jungfrau regio was het nat nat nat, alleen op de toppen viel er een aardige hoeveelheid sneeuw.

Bijvoorbeeld op de hoogte van de hoogste berg van Duitsland, op krap 3000m was het slechts -2. Hier nog geen noemenswaardige hoeveelheden.

Waar werd er wel optimaal genoten? Waar anders dan in Italie? Madonna di Campiglio had een stralende dag, het was er relatief koel.

Morgen dus vooral Oostenrijk nog regen, de echte hitte gaat er wel vanaf in de loop van de middag omdat er even wat koelere lucht schampt. Zo kan de sneeuw nog even tot zo’n 1500m komen, maar verwacht er niet te veel van.

De echte klap komt op dinsdag, ofwel de verlossing! Dat hele omcirkelde neerslaggebied ligt klaar om tegen de Alpen uitgeperst te worden. Op de rode lijn, de grens tussen (erg) warm en koud, zit de meest intense neerslag. Zo komt de kou binnen met een enorme klap aan sneeuw, na 2 dagen regen zullen alle wintersporters nog lang sneeuwdansen.

Aan de noordwestkant moeten ze het vooral van de dinsdag hebben als het kort en hard sneeuwt. Daarna knapt het snel op en zal er nog een enkel sneeuwbuitje vallen. Hierboven zien we het verschil in verse sneeuw tussen maandag op dinsdag nacht en halverwege de woensdag. De Jura is een mooie graadmeter waar tot zo’n 30 tot 40cm zal vallen. Dit zal gelden voor de betere NW gebieden. Ook de Arlberg staat er mooi op.

In Oostenrijk sneeuwt het wat langer vanwege de lucht die compleet wordt uitgeknepen in een noordelijke stroming. Gelijktijdig in Frankrijk dus al wat opklaringen.

Dit dan de verschillen in verse sneeuw, ik kijk vooral naar het Arpege model want die zaten er vorige week met een soortgelijke situatie goed op! In de betere staugebieden gewoon een goede halve meter, lokaal 70cm mogelijk met ook in de dalen kans op zeker 25cm. Hajo z’n voordeur op 800m als graadmeter nemen? Ik ben benieuwd woensdagavond. Want de sneeuwvalgrens gaat naar de allerlaagste dalen. Wil je grotere hoeveelheden zien? Hou webcams van Fieberbrunn, Tauplitz, Loser, Arlberg en Fernpass in de gaten. Dat wordt optimaal genieten!

Helemaal met de kennis van dat de zon daarna optimaal gaat schijnen bij langzaam oplopende temperaturen. Nu dus langer genieten van verse sneeuw en mooie plaatjes dan afgelopen week!

En daarna dan? Nou de WC gaat weer op volle toeren, eigenlijk gewoon de stroming die al de hele winter is vast geroest. Het is daarbij hopen op af en toe een meander waardoor de Alpen goed in de sneeuw zitten en dan daarna weer het wegblijven van warme fronten. Het EC maakt het nogal spannend en zet al dagen lang in op aanhoudend W of ZW, geen kans voor kou om in de buurt van de Alpen te komen.

Het Amerikaanse model is ons wat beter gezind bij een stroming die af en toe wel naar NW wil draaien, ook dit model is vrij standvastig in z’n berekeningen. Dit zou trouwens sneeuwstorm zijn in de Alpen, of je dat wilt is ook de vraag, het is in ieder geval spectaculair!

De sneeuwkaarten zijn in ieder geval weer goed gekleurd (waar Bergfex hierboven nog wat conservatief is) en de dagen daarna zijn heerlijk zonnig! Daar eerst geweldig van gaan genieten, dan laat ik volgende week nog even in het midden. Fijne week voor iedereen in de Alpen, stuur vooral alle plaatjes op!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

15 reacties

Gesloten voor reacties.