Dankzij Arjan deze link naar een prachtige live video cam uit New York! Het is nog nacht aan de andere kant van de grote plas maar met het kunstlicht van de stad is alles prachtig te zien. In Boston gaat nog veel meer sneeuw vallen – zo was de prognose. Wie heeft daarvan mooie webcamlinks? Ik zet hetzelfde plaatje nu ook in het hoofdblog! Hierrr nog een mooie analyse van de sneeuwstorm van Joe d’Aleo! 

cauterets 7 meter sneeuwhoogte

En surf meteen verder naar deze live video webcam van Les Cauterets in de Franse Pyreneeën. Het station staat momenteel bovenaan alle ranglijsten van sneeuwhoogtes wereldwijd: 700cm! Het station sloot afgelopen week een paar dagen, is nu weer open en het dumpt opnieuw! En de sneeuwval gaat aanhouden tot de nacht op dinsdag. Hoe zal deze nu al spectaculaire grafiek (klik) er woensdag uitzien?

fetch winterse buien

Henry Solle stuurde me via twitter deze satellietopname van een duizend kilometer lange “fetch” met sneeuwbuien. Hier in Krommenie is het vannacht weer wit geworden en als we onze laaglandsneeuwexpert Erwin mogen geloven krijgen we hier in Noord-Holland vanaf vanavond tot morgenvroeg een dumpje. Daarentegen is de sneeuw voor maandag duidelijk minder intens in de nieuwe berekeningen.

diedamskopf 0902

En dan gisteren ineens dit bericht van Bart in de reacties: Live te volgen: in Schoppernau (Vorarlberg) is vandaag en gisteren al 70 cm gevallen, en de teller loopt nog! Dus kijk ik vanochtend op de webcam van de Diedamskopf en zie ik dit! Hans stuurde deze link naar een artikel over de verkeerschaos in Vorarlberg gisteren.

En Bart voegde de link toe naar een automatisch weerstation op de Diedamskopf. Daar pikken we dan deze grafiek op. Waanzin! Binnen een week van 175cm naar 310cm! Het toont wat mij betreft weer de macht van de “Staulagen”. Zonder dat er echt fronten op de weerkaart te zien zijn sneeuwt het gewoon door de polaire stroming decimeters achter elkaar.

lawinegevaar 0902

 En dan zitten we net als vorig jaar toen het misging met Friso weer op lawinegevaar 4 in Vorarlberg en dus ook in Lech. Ik had het de koninglijke familie anders gegund! Ze zitten er vanaf de 17e. De 18e is het fotomoment. En we moeten vrezen dat er tussen nu en dan nog vele lawines zullen zijn in de regio. Anderzijds: misschien zijn mensen na de eerste serie dodelijke en bijna dodelijke ongevallen gewaarschuwd: OP DE PISTE BLIJVEN! 

sneeuwaccu0902

Over de weermodellen kunnen we kort zijn: de GFS 06 en de ECMWF zijn het eens tot volgende week zaterdag. Dus de sneeuwaccumulatie hierboven mogen we serieus nemen. Tja die arme Pyreneeën! Voor de Franse en Italiaanse Alpen mogen we alleen maar blij zijn! Want die liepen nog wat achter. Aan de noordkant is de sneeuwval vanaf zondag even voorbij. Wel krijgen oostelijk Oostenrijk, Tsjechië en Polen en Oost-Duitsland vanaf medio komende week te maken met sneeuw “om de oost”. 

850hPa24feb2013

Interessant is dat het GFS-model ineens zin heeft in een lange winterse periode. Hier een van de laatste kaarten die toont dat de winter nog wel eens op stoom zou kunnen komen. Hoogst interessant allemaal. Deze vorstperiode lijkt haast ongemerkt binnen te willen kruipen. In de media zwijgt alles er ook over. Hier kijken we gewoon elke zes uur naar de kansen! Op de WK Schladming lijkt Aksel Lund Svindal de afdaling te hebben gewonnen. Marvin van Heek miste een poort. 

De verwachte sneeuwval vanavond in Noord-Holland lijkt echt spannend. Discussieer desgewenst mee over de modellen op de weerpro pagina!

Categorieën: Sneeuwhoogte

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Gesloten voor reacties.