niesen1306

Niesen in het Berner Oberland vanochtend. Een zeldzaam mooie wolkenlucht alsof je in een droom bent. In het hele Alpengebied zijn zulke plaatjes te scoren vanochtend.

jungfrau1306

Ook bij de Jungfrau bijvoorbeeld.

mega_menuires_clocher1306

In de Franse Alpen is de neerslag al gepasseerd trouwens. Kijk maar in Les Menuires. Maar ook hier komt het onweer terug als de koude luchtmassa’s uit het noorden gaan oprukken de komende dagen.

buienzaterdag

Op dit moment is de stroming nog zuidelijk. Het slechte nieuws is dat de neerslag toch langzamer is opgeschoten dan de modellen berekenden. De oorspronkelijke natte zaterdag komt daarmee toch nog uit. Nat is betrekkelijk want we praten over een millimetertje neerslag. Zo niet natuurlijk in de onweerszones vandaag in Duitsland. Volg dat op Wetteronline.de.

Schermafdruk 2015-06-13 10.37.13

We zitten nu nog met een sterke zuidelijke stroming. Aan de kust ineens zelfs harde wind. Hoe kan dat nu weer?

windsheer

Kijk maar eens wat een opmerkelijke windschering het is momenteel in Nederland. Die krul op de Atlantische oceaan bij Portugal draait natuurlijk tegen de klok. Als een afvoerputje alles aanzuzigend. Maar langs de Nederlandse kust waait de lucht exact de andere kant op! Komt door een knik in de luchtdrukverdeling rond Londen in feite de kust aldaar volgend.

pluim1206b

En dit is het vervolg in Nederland. Kurkdroog. Hoe anders in de Alpen. Vandaag al in Zwitserland flink onweer en ook in de Franse Alpen betrekt het weer. Vanaf morgen in Oostenrijk donderend geraas. 3 dagen lang. terwijl wij dus een koude fase ingaan en het in Noorwegen gaat sneeuwen. Daarna voorzie ik eigenlijk een hele aangename fase met maxima die eens stabiel op 25ºC zouden kunnen gaan liggen.

nlnatgfs

En blijft Nederland altijd maar droog? De modellen bieden nog wel zicht op verrassingen. Zoals hier in het Europese model. Een klein waterbommetje over Nederland.

nlnatec

 

En het Amerikaanse model heeft dit in de meteofiction.Maar ach: 5 of 10mm regen maken weinig goed. En dat hoog blokkeert nog steeds de weg voor echte krachtige oceaanfronten. Beide modellen houden die blokkade tot aan het gaatje. In het Amerikaanse model is dat inmiddels al 28 juni!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.