niesen1306

Niesen in het Berner Oberland vanochtend. Een zeldzaam mooie wolkenlucht alsof je in een droom bent. In het hele Alpengebied zijn zulke plaatjes te scoren vanochtend.

jungfrau1306

Ook bij de Jungfrau bijvoorbeeld.

mega_menuires_clocher1306

In de Franse Alpen is de neerslag al gepasseerd trouwens. Kijk maar in Les Menuires. Maar ook hier komt het onweer terug als de koude luchtmassa’s uit het noorden gaan oprukken de komende dagen.

buienzaterdag

Op dit moment is de stroming nog zuidelijk. Het slechte nieuws is dat de neerslag toch langzamer is opgeschoten dan de modellen berekenden. De oorspronkelijke natte zaterdag komt daarmee toch nog uit. Nat is betrekkelijk want we praten over een millimetertje neerslag. Zo niet natuurlijk in de onweerszones vandaag in Duitsland. Volg dat op Wetteronline.de.

Schermafdruk 2015-06-13 10.37.13

We zitten nu nog met een sterke zuidelijke stroming. Aan de kust ineens zelfs harde wind. Hoe kan dat nu weer?

windsheer

Kijk maar eens wat een opmerkelijke windschering het is momenteel in Nederland. Die krul op de Atlantische oceaan bij Portugal draait natuurlijk tegen de klok. Als een afvoerputje alles aanzuzigend. Maar langs de Nederlandse kust waait de lucht exact de andere kant op! Komt door een knik in de luchtdrukverdeling rond Londen in feite de kust aldaar volgend.

pluim1206b

En dit is het vervolg in Nederland. Kurkdroog. Hoe anders in de Alpen. Vandaag al in Zwitserland flink onweer en ook in de Franse Alpen betrekt het weer. Vanaf morgen in Oostenrijk donderend geraas. 3 dagen lang. terwijl wij dus een koude fase ingaan en het in Noorwegen gaat sneeuwen. Daarna voorzie ik eigenlijk een hele aangename fase met maxima die eens stabiel op 25ºC zouden kunnen gaan liggen.

nlnatgfs

En blijft Nederland altijd maar droog? De modellen bieden nog wel zicht op verrassingen. Zoals hier in het Europese model. Een klein waterbommetje over Nederland.

nlnatec

 

En het Amerikaanse model heeft dit in de meteofiction.Maar ach: 5 of 10mm regen maken weinig goed. En dat hoog blokkeert nog steeds de weg voor echte krachtige oceaanfronten. Beide modellen houden die blokkade tot aan het gaatje. In het Amerikaanse model is dat inmiddels al 28 juni!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.