Met niet al te veel sneeuw in de Alpen en gisteren al aandacht voor het westen van de Verenigde Staten kijken e vandaag naar Australië en Nieuw-Zeeland. In dat laatste land wordt nog in 4 skigebieden geskied en blijft Mt. Hutt bijvoorbeeld open tot 25 oktober. Een week langer dan eerst gepland. Het heeft er net flink gesneeuwd en we kijken dus even naar de schitterende plaatjes voor we inzoomen op en echt opmerkelijk sneeuwrecord in Australië.

Hierboven het moment dat Mt. Hutt aankondigde het skiseizoen met een week te verlengen.

En hier een likkebaardend lekkere serie actuele foto’s. Voor we dus overschakelen naar Australië.

Wat zien we voor iets opmerkelijks in de video hierboven? Sneeuw. Sneeuw aan het einde van de winter in Australië cq midden in het voorjaar. Maar waar is het? In de skigebieden in het oosten? Nee. Het is in West-Australië waar je bergen hebt tot 1100m hoog. Die sneeuwvideo is genomen op het hoogste punt met de poëtische naam Bluff Knoll. Hier is nu voor de vijfde keer deze winter sneeuw gezien. Elke maand sinds mei was het raak met uitzondering van juni. En … dat is een evenaring van het record uit … 1968. Meer dan 50 jaar terug. Het dieptepunt van de mini-ijstijd destijds. Maar het is niet eens het absolute record want dat is gevestigd in … 2016. Toen sneeuwde het zes keer en dat was nog nooit vertoond. Gemiddeld sneeuwt het hier 1,7 keer per winter. Dus ga maar na. (H/T Electroverse.net)

Toch nog ff een kijkje naar Amerika. Toch wel bijzonder.

https://twitter.com/alpen_wetter/status/1448031881493155841

In 2013 hadden we zo iets in Tirol. Nu nog even wachten op meer sneeuw in de Alpen. Eerst wordt het nog ff warm!

Mijn Teflon-prognose lijkt voor de Alpen te gaan uitkomen. De Lage Landen krijgen er nog wel van langs vanuit het westen met ’n hele wisselvallige periode.

PS Donaties welkom


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

kirsten_dl · 15 oktober 2021 op 00:00

Mooi bericht weer !
Zag op de recente weerkaarten ook al wit goud voorbijkomen voor de LL.
Nog veraf en erg onzeker maar wie weet… 🙂

Owja, deze is ook leuk : https://youtu.be/hEOLKEc5eRM

Tjeerd · 15 oktober 2021 op 20:15

Mooi bericht Hajo.
Is dit trouwens uitzonderlijk voor Australië half oktober met zoveel sneeuw?

Gesloten voor reacties.