Met niet al te veel sneeuw in de Alpen en gisteren al aandacht voor het westen van de Verenigde Staten kijken e vandaag naar Australië en Nieuw-Zeeland. In dat laatste land wordt nog in 4 skigebieden geskied en blijft Mt. Hutt bijvoorbeeld open tot 25 oktober. Een week langer dan eerst gepland. Het heeft er net flink gesneeuwd en we kijken dus even naar de schitterende plaatjes voor we inzoomen op en echt opmerkelijk sneeuwrecord in Australië.

Hierboven het moment dat Mt. Hutt aankondigde het skiseizoen met een week te verlengen.

En hier een likkebaardend lekkere serie actuele foto’s. Voor we dus overschakelen naar Australië.

Wat zien we voor iets opmerkelijks in de video hierboven? Sneeuw. Sneeuw aan het einde van de winter in Australië cq midden in het voorjaar. Maar waar is het? In de skigebieden in het oosten? Nee. Het is in West-Australië waar je bergen hebt tot 1100m hoog. Die sneeuwvideo is genomen op het hoogste punt met de poëtische naam Bluff Knoll. Hier is nu voor de vijfde keer deze winter sneeuw gezien. Elke maand sinds mei was het raak met uitzondering van juni. En … dat is een evenaring van het record uit … 1968. Meer dan 50 jaar terug. Het dieptepunt van de mini-ijstijd destijds. Maar het is niet eens het absolute record want dat is gevestigd in … 2016. Toen sneeuwde het zes keer en dat was nog nooit vertoond. Gemiddeld sneeuwt het hier 1,7 keer per winter. Dus ga maar na. (H/T Electroverse.net)

Toch nog ff een kijkje naar Amerika. Toch wel bijzonder.

https://twitter.com/alpen_wetter/status/1448031881493155841

In 2013 hadden we zo iets in Tirol. Nu nog even wachten op meer sneeuw in de Alpen. Eerst wordt het nog ff warm!

Mijn Teflon-prognose lijkt voor de Alpen te gaan uitkomen. De Lage Landen krijgen er nog wel van langs vanuit het westen met ’n hele wisselvallige periode.

PS Donaties welkom


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

kirsten_dl · 15 oktober 2021 op 00:00

Mooi bericht weer !
Zag op de recente weerkaarten ook al wit goud voorbijkomen voor de LL.
Nog veraf en erg onzeker maar wie weet… 🙂

Owja, deze is ook leuk : https://youtu.be/hEOLKEc5eRM

Tjeerd · 15 oktober 2021 op 20:15

Mooi bericht Hajo.
Is dit trouwens uitzonderlijk voor Australië half oktober met zoveel sneeuw?

Gesloten voor reacties.