Om te beginnen even een soort mea culpa. Ik bericht al dagen over slecht weer in Oostenrijk. En inderdaad is het zwaar bewolkt vanochtend en zijn er morgen ook nog veel wolken. Maar de bergen zouden de bergen niet zijn als opklaringen niet meteen de mooiste plaatjes zouden toveren. Met een laagje verse sneeuw erbij heb je dan gewoon topcondities in behoorlijk lege skigebieden. Zoals op de foto hierboven van gistermiddag ergens tussen Hopfgarten, Brixen en Ellmau. Ik was er aan het trainen voor zaterdag Val Gardena en ga dat strakjes weer doen. Op die momenten realiseer je je pas wat een luxe het is hier te wonen. allang het voorjaar in je bol… maar toch gewoon nog even de piste op. De inmiddels afgesloten dalafdaling was ook een avontuur. Met twee keer een stukje klunen!

Het  nieuws vanochtend is dat ik ontdekt heb wat er in hemelsnaam aan de hand is met het weer: we hebben te maken met een zeer stabiel Brits hogedrukgebied. Hierboven in beide modellen wat ze qua accumulatie berekenen. het grote droge gat links markeert de zuidflank van het hoog. Elders ontdekken we nog wel behoorlijk verschillen. Bijvoorbeeld heeft het Europese model meer neerslag in de Franse Alpen en het Amerikaanse model meer in Oostenrijk.

In het Amerikaanse model kijken we nog verder. Het hoog wil daar echt niet van z’n plek tot 12 april aan toe!

Hierboven het luchtdrukensemble voor Ierland. De rode lijn blijft helemaal boven 1020hPa maar de GFS Para heeft ineens een stormdepressie. Op 8 april.

Dat ziet er zo uit. Maar is dus niet waarschijnlijk. In dit scenario warmen de Alpen even op maar knalt de temperatuur alsnog omlaag.

Nee de algemene tendens intussen is sneeuw in deLage Landen begin April. Met een arctische uitbraak naar de Alpen. In het Europese model schiet het meer richting Pyreneeën. Na ja.

Het Amerikaans model heeft meer meteofiction… en produceert op 8 april een herhaling. Nog stormachtiger. Zou een heuse sneeuwstorm zijn!

Oostenrijkse noordkant

Voor de Alpen betekent dit concreet dat het de eerste 12 dagen van april minimaal ’s nachts blijft vriezen en ook overdag zal het er niet ver naast zitten.

Franse Alpen

In de hogere Franse skigebieden sowieso weer helemaal winter vanaf 2 april.

Val Gardena

En het mag een wonder heten maar de Gardenissima in Val Gardena valt exact op de laatste mooie dag daar. Vanaf 1 april is er aanhoudend sneeuw. waarbij ik niet dezelfde fout moet maken als nu deze dagen: het zal gewoon schitterend skiweer zijn met sneeuw en opklaringen. En vooral met perfecte pistes.

Maar wel een opmerkelijke kentering dus. De berekeningen van de Oostenrijkse weerdienst bevatten het GFS model niet. Zitten meer op lijn met het Europese model met meer activiteit aan de zuidkant.

Voor de gletsjers is het allemaal mooi natuurlijk. Je zit erop te wachten dat ze weer gaan groeien. Op Groenland gebeurt dat sinds 2016 dankzij waanzinnige sneeuwseizoenen daar. Natuurlijk spinnen de wetenschappers die het onderzoeken zo dat het puur een gevolg is van oceaancirculatie. Door de opwarming van de aarde komt kouder water langs Groenlands kust. En daardoor groeit die gletsjer nu als een tierelier. Alsof daar niet ook sneeuw voor nodig zou zijn. Maar hé: ik ga ook altijd voor mijn volgende ronde sponsoring dus neem het een wetenschapper eens kwalijk.

Afsluitend wat spektakel uit Nieuw-Zeeland.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

24 reacties

Gesloten voor reacties.