De perfecte bestemming voor een leuke fietsvakantie in de zomer.

#SayHelloToSpring
Lees verder >

Uw Ski-ervaring wacht op u op de berg

Die Tauplitz
Lees verder >

De prachtige natuur vormt een ideale bestemming voor het hele gezin.

obertauern
Lees verder >

De leukste familievakantie beleef je hier.

Oplettende lezer ontdekt bizar patroon met nachtvorst in mei

check ook eens

26 Reacties

 1. Hans schreef:

  Graag zie ik de records ook eens in de (komende) winter op de borden verschijnen! …….en nee, GEEN warmterecords 🙂

 2. Geert schreef:

  Ben blij dat die warmteprofeten van weermannen en -vrouwen lik op stuk krijgen…maar ach ja, toch zullen ze blijven herhalen dat de ijsheiligen mogen verkast worden naar april. Ja, als je lang genoeg blijft zeggen dat een blauwe bal rood is, zal je hem uiteindelijk ook als rood zien! Verder voel je vandaag de eerste echte lentewarmte…de wind helemaal es vanuit een andere hoek. En dat voelt, wat mij betreft, heel lekker aan!

 3. Geert schreef:

  En nu idd es wat kouderecords in de winter graag!!!

  • Bram schreef:

   ja want die verlopen zo warm de laatste decades, maar dat is weer weer en heeft niets met klimaatverandering van doen en nu moeten we van Hajo, nu er wat nachtvorst is geweest, middels de huiskamervraag nu juist weer op zoek naar de klimaatverandering.
   Wat een gezwam toch weer….maar binnen de eigen parochie kan je lekker met elkaar kritiekloos ongeremd in je bubble rondwentelen en laven in elkaars gelijk.
   Proost en geniet van het voorjaarsweer 😉

   • Geert schreef:

    Natuurlijk gaan ze zich binnen de eigen parochie lekker voelen omdat ze voldoening krijgen van de goedgelovigheid van de dwaas…zo ook binnen de parochie van de opwarmingsprofeten. En iedereen zet bepaalde gebeurtenissen in the picture die in zijn of haar kraam passen. Ik heb het al dikwijls gezegd…ik laat me niet zomaar wat wijsmaken…noch van de kant “Global Warming-believers”, noch van de kant “Kleine ijstijd-predikanten”. Die 2 extremen zouden beter wat naar elkaar toe komen. Maar goed, zo is het altijd geweest…mensen horen graag bij een bepaald kamp. Wat ik me wel afvraag wie die “dubieuze” wetenschappers soms zijn en door wie ze betaald worden.

   • Jannes schreef:

    Haha heerlijk toch die bubbel. Je kunt idd beter nu koppen hoe warm het over 50 jaar is door klimaatverandering 🙂

    Beter dan genieten van het weer inderdaad, met een beetje geluk wordt het echt zoveel warmer en hebben we vaker BBQ kansen!

   • Leo schreef:

    Je raakt -helaas- de kern van het (publieke) debat Bram. Enorm gepolariseerd, overdreven, en niet zelden lekker kort door de bocht. Zonder afdoende nuance en onderbouwing, zonder de vele vraagtekens en onzekerheden aan te geven. Door beide “kampen”. Hajo (en ook ik) doet niets meer of minder dan het KNMI: pak een periode van 30 jaar (=”klimaat”) -cherry-picking niet verboden- en trek een trendlijntje. Dat is namelijk waar Hajo bovenstaand op doelt: trek die lijn even in de grafiek van Eindhoven 😉

 4. Karin schreef:

  Het is toch veel te koud geweest dit voorjaar? Waarom blijven mensen toch geloven dat wij de oorzaak zijn van klimaatverandering. Voordat de mens er was, veranderde het klimaat toch ook? En hoe zit het nu echt met die smeltende ijskappen??

  • Bram schreef:

   @Karin, ik ken die mensen niet. Ik ken wel mensen die onderkennen dat wij met z’n allen een bepaalde invloed hebben op onze omgeving. en omdat we met z’n zovelen zijn, is het goed daar aandacht aan te besteden, omdat die invloed tamelijk ingrijpend is.
   En die ijskappen, nu ja, die smelten al een tijdje heel wat sneller, dan een paar decennia geleden.

   • David schreef:

    Bram mee eens, ik denk ook dat de hoeveelheid mensen wel invloed hebben, gek genoeg hoor je daar bijna niemand over

    • Karin schreef:

     Dat is s mijn idee, de enorme bevolkingsgroei dat heeft toch invloed op het gebruik van grondstoffen. Maar overal wordt het krijgen van kinderen blij aangemoedigd en alles is gericht op groei…

     • David schreef:

      precies en dat zouden ze juist moeten gaan beperken die groei

     • Jannes schreef:

      Geboortebeperking is een weinig populaire maar doeltreffende oplossing lijkt me. Effectiever dan doodanalysen.

  • Ronski schreef:

   ja Karin, maar dan ging het in meer dan 1000 jaar over eenzelfde opwarming als wij nu in 50 jaar, dat is het punt en overigens als we 30 jaar nemen dan kunnen we niet ontkennen dat we in een zeer snel opwarmende periode zitten. Gletsjers liegen ook niet natuurlijk, wel eens bij een paar gaan kijken onlangs? Schrok me helemaal kapot als je ziet waar ik als klein manneke van 10 nog aan de rand van het ijs stond en hoever ik nu 40 jaar later moet lopen om bij het begin te komen, vreselijk.

 5. Robin schreef:

  Klimaat; het gemiddelde weer over dertig jaar.
  Ha! Ik zie dat het de laatste dertig jaar in mei in Eindhoven op 10 cm hoogte de laagste extremen gemiddeld kouder zijn geworden. Dat is de conclusie die wij met goed fatsoen allemaal kunnen trekken op basis van deze tabel.
  Is er in de geschiedenisboekjes nog iets te vinden waarom de jaren ’60 zo weinig koude meinachten had? Die decade valt mij eigenlijk pas echt op. Kunnen we een verband vinden met luchtverontreiniging (condensatiekernen in de lucht) of met grote vulkaanuitbarstingen? Ik noem maar wat, maar het intrigeert mij waarom die decade minder scoort. En het begin van de seventies een beetje ook natuurlijk.
  Maarja, dan is begin jaren 00 natuurlijk ook een vreemde uitbijter te noemen……
  Zucht, als ik niet alle data heb en zo’n beperkte tabel. Dan kan ik alleen maar gissen. Maar het patroon is wel mooi zichtbaar, dat zeker.

 6. jeroenamsterdam schreef:

  Ik raad iedereen aan om de boeken ‘duizend jaar weer en wind’ door Jan Buisman te lezen. Het laat zien dat vele van onze goed gemeten records in deze en afgelopen eeuw in het niet zouden vallen bij wat er de afgelopen duizend jaar is voorgekomen. Het boek zelf gaat niet over klimaatverandering, maar laat gewoon objectief zien hoe het weer was en hoe men er mee om ging in die tijd. Hij verzamelde zijn data aan de hand van kronieken en later van mensen die zelf daadwerkelijk het weer bij hielden.

  Onze mini-discussies over één of twee koude of warme dagen vallen dan gewoon in het niet.

  • Martijn sonnenberg schreef:

   Moestuingewassen kunnen dan dus nog eerder naar buiten. Ook voor de landbouw lijkt het vroegere einde van de winter goed nieuws, al leidt klimaatverandering ook tot vroegere bloei en daardoor eerder in het jaar tot risico op vorstschade”

   Uit hetzelfde KNMI stuk. lekker advies als je de curve van eindhoven zo beziet. Vind de visie van jeroenamsterdam logisch en terecht, is daar wellicht al wat klimaatwetenschappelijk onderzoek op losgelaten? Opvallend is dat na de jaren 30-40 er een periode van afkoeling in de curves zat, welke niet verklaarbaar is binnen de huidige CO2-theorie. Toenertijd (+/- na WO-II) werd er natuurlijk veel opgestookt (hout, bruinkool, etc), waren er de nodige kernproeven en waren we een stuk minder zuinig op het mileu. Ik kan me met al die extra deeltjes voorstellen dat daardoor de wolkendekken toenamen en de aarde (minder instraling/meer albedo op hoogte) afkoelt en dat door de schonere lucht de aarde nu overdag warmer is en ’s nachts kouder. Of dit zo is, en of, en zo ja hoe CO2 dan weer in dat plaatje past is een boeiend onderwerp van onderzoek

   dit schreef ik onder het artikel van 9-5 van Leo. Lijkt me dat we allen met dezelfde vraag zitten. Bevolkingsbeperking, kernenergie, fusie etc zijn alleen taboe-onderwerpen lijkt het

  • Breunis (Nature Trail) schreef:

   Een breder perspectief is zeer gewenst ten aanzien van weersextremen. Dat in de toekomst weersextremen vaker voorkomen door globale opwarming is wetenschappelijke onzin.
   Het omgekeerde is eerder het geval. In een trend van globale afkoeling kun je meer extreem weer verwachten.

 7. Geert schreef:

  En intussen zijn de eerste warmte-onweders een feit

 8. Geert schreef:

  In sommige delen van Vlaanderen witte landschappen van de hagelbollen.

 9. Mark (breda) schreef:

  In Breda 15mm in 15 minuten. Flinke score voor een bui begin mei. En al aardig onweer erop. Komt nog een volgende lijn met onweer aan.

 10. Mark (breda) schreef:

  In Breda tussen 17.30 en 19.30 in totaal 32mm.

 11. Leo schreef:

  Niet helemaal zeker dat dit 100% van de oorzaak is (ook andere factoren / parameters kunnen een rol spelen) maar: in het verlengde van de aanname dat de (door diverse oorzaken) uitdrogende bodem en de schonere lucht (mede) oorzaak zijn van de lagere minima “past het in het beeld” (..) dat de modelberekeningen actueel de grootste moeite hebben met -naast de nachtelijke uitstraling- de instraling overdag:

  Want deze maxima gisteren zagen we ook niet aankomen hoor! Zelfs op 12 uur van te voren zaten de modellen er collectief weer zo’n 3 tot 4 graden naast (naast te hoge minima de te lage maxima)
  Overigens presteren het GFS en HARMONIE (op de termijn tot +48 uur) actueel wat beter dan HIRLAM en ECMWF.

 12. Merijn schreef:

  Hebben jullie dit wel gezien: Unieke wintersituatie in Noorwegen
  https://www.nrk.no/ostlandssendingen/_-det-er-mer-sno-na-enn-i-vinter-1.13511688

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.