In die volgorde. Daar komt het weerbeeld in de Alpen samengevat voor de komende week op neer. En dan krijg je van die plaatjes zoals deze, gisteren genomen op de Mont Revard bij Aix-les-Bains. Wonderlijk mooi, niet?

cervinia

Nog een aantal andere plaatjes van het voorbije weekend. Zaterdag is mijn zus naar Cervinia in Valle d’Aosta (zie meteo) gereden. Dikke sneeuw daar toen. En ook vandaag is het er een sneeuwdag.

entre-ombre-et-soleil-en-chartreuse-(savoie)

Gisteren trok het open, en dat leverde deze mooie plaatjes op.

arbres-enneiges-du-semnoz-(haute-savoie)-photo-prise-par-viviane-peyret

Net als de vorige komt ook deze uit Frankrijk. Semnoz bij Annecy.

avalanche-dans-le-haut-champsaur-(hautes-alpes)

Na de sneeuw van zaterdag is het wel opletten voor lawines. Gisteren kwamen er al een paar meldingen binnen. Zonder erg gelukkig.

a-villard-de-lans-(isere)

En als je je ooit hebt afgevraagd waar die dierenpootafdrukken onder de skilift vandaan komen …

0730_la

Vandaag moeten we de zon in de oostelijke Alpenhelft zoeken, al gaan de wolken ook daar in de loop van de namiddag de bovenhand nemen. En kijk, het heeft gevroren in Zell am See-Kaprun vannacht. Goed voor de kunstsneeuwproductie.

gfs-0-12

Het grijze skiweer van vandaag hangt samen aan een uitdiepend Genualaag dat de komende dagen verder over de hele laars van Italië trekt. Vandaag vooral sneeuw in de Franse-, de Zwitserse Zuid- en de Italiaanse West-Alpen dus. Reken tot morgenochtend op iets van een 10 tot  30 cm, lokaal nog wat meer, bij een voor die regio heel lage sneeuwgrens.

En als je nog nooit een sneeuwvlok in close-up hebt zien groeien, kijk dan zeker even naar deze time-lapse video!

rart_14030321_14030300

Hoe gaat het dan verder? Morgen klapt het occlusiefront ten noorden van het Genualaag opnieuw via aan Retour de l’Est tegen de Italiaanse Zuidwest-Alpen aan, voor de meest intensieve sneeuw in de loop van de middag naar het zuidoosten wegtrekt.

rart_14030600_14030300

Na het doorschuiven van het laag draait de wind in de Alpen naar het noordoosten, en steekt er een Nordföhn op. Een wat? Jawel, Nordföhn. Je zou het niet verwachten na deze winter, maar het bestaat dus nog. Vanaf morgenavond gaat het dus licht sneeuwen in de noordelijke staulagen, en dat sowieso heel woensdag lang. Reken op geen al te grote hoeveelheden: 10 tot 15cm, met kans op enkele lokale verrassingen. Vooral in de nacht op donderdag gaan de laagste dalen aan de noordkant weer even helemaal wit kleuren.

tcdc_14030512_14030300

En voor diegenen die vergeten waren wat Nordföhn juist inhoudt. In de loop van woensdag breekt de zon mooi door aan de zuidkant…

t850_14030515_14030300

… met daar dan de hoogste temperaturen. Dat mag ook wel met al die sneeuw die daar ligt. Ja, mijn zus heeft werkelijk een topweek. Eerst verse sneeuw, dan heerlijk zonnig en warm.

ECM1-96

Eind deze week is het dan zo ver. Het Azorenhoog maakt verbinding met zijn Russische collega. En dan wordt het overal zonnig in de Alpen.

naamloos

De voorbije dagen was er even de vrees of we meteen naar een lange bikiniskifase zouden overgaan, zie ook Hajo’s bericht van gisterenavond. Wel, hoogstwaarschijnlijk niet. De verbinding tussen beide hogen is niet echt sterk, waardoor er onvoldoende subtropische warmte naar het noorden wordt gevoerd. Nee, zo komen we eerder bij normale temperaturen voor de tijd van het jaar uit. Zeker omdat de ‘mooiweer’-fase volgens de ochtendmodellen niet lang duurt.

gfs_z100_nh_f240

Zijn we daarna terug bij af? Neen, de weerkaarten, of beter gezegd het weerpatroon, zijn in vergelijking met de voorbije maanden wat veranderd. De poolwervel evolueert terug naar zijn vertrouwde vorm, en ook op die hoogtekaarten zie je dat het Azorenhoog meer naar het noorden kruipt. Tot net ten zuiden van de Britse Eilanden zeg maar, vergelijkbaar met de situatie in juni vorig jaar toen de Britten een hele droge fase beleefden. Ze zullen er niet rouwig om zijn.

gfs-0-216

Hoe het dan concreet voor ons en de Alpen gaat uitpakken, is nu nog niet te zeggen, maar het is zeker niet ondenkbeeldig dat de oostelijke Noord-Alpen aan de oostflank van dit hoog in een nordweststau gaan terecht komen. Een beetje een klassieke voorjaarssituatie dus.

s_timeseries

En over voorjaar gesproken. Het zee-ijs rond de Zuidpool heeft haar jaarlijks minimum bereikt, en staat daarmee in de top 3 van hoogste hoeveelheden zee-ijs sinds het egin van de satellietwaarnemingen eind jaren ’70.

n_timeseries

Het Noordpoolijs daarentegen staat in de top 3 van laagste hoeveelheden. Waarschijnlijk een gevolg van de afgeplatte vorm van de poolwervel deze winter, waardoor veel kou naar het zuiden uitstroomde.

glsea_cur

Niet naar ons, wel naar de VS. Nu 85% van de Grote Meren met ijs bedekt zijn, maakt het noordoosten van de VS zich op voor alweer een nieuwe sneeuwstorm: Titan deze keer. Hadden we daar geen ruimtesonde naartoe gestuurd? 


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

17 reacties

Gesloten voor reacties.