obertauern-seekar-au

Dit weekeinde bezoeken 3000 tot 4000 mensen Obertauern voor het openingsconcert van Andreas Gabalier. Omdat 2015 het 50-jarig jubileum is van de opname van de Beatles-film Help! in Obertauern treedt ook de Beatles-imitatiegroep The Backwards op. Normaalgesproken gaan al deze gasten ook meteen los op de pistes maar dat is dit jaar helaas niet mogelijk. Hierboven zie je het verschil tussen de sitiatie 24 oktober jl. en nu. De schrale troost voor de bezoekers is dat de Zehnerkar en de Grünwaldkopf voor voetgangers draaien zodat je tenminste boven een drankje kunt doen.

gfsparafout

Hoe staat het met de weermodellen vanochtend? De GFS parallel was het meest hoopgevend de laatste dagen. Die doet vanochtend iets wat we niet willen zien….een sterke westelijke stroming drukt de net over het Alpengebied uitgestroomde kou naar het oosten weg. Zodat het op 1500 meter meteen al weer een paar graden dooit. Het positieve is dat er nu een flinke neerslagpiek zit op 9 december als de kou binnenloopt. Dat wegdrukken van de kou zit ver in het meteofiction-gebied en hoeven we dus nog niet serieus te nemen.

verkeerdeglijbaan

Het Europese weermodel is leuk bezig vanochtend maar doet ook iets verkeerds… in plaats van een dikke glijbaan tegen de Alpen hier een glijbaan naar het Zwarte Zee gebied op 13 december. Tja daar valt dan ontzettend veel sneeuw…. die gebundeld in de Alpen zowat het hele seizoen goed zou maken. Ook dit is meteofiction. We kunnen dat samen terug naar de Alpen duimen.

pluim

En hoe zit het met de berekende koude voor onze contreien? De focus ligt op noordoost-Nederland vanwege de kans op ijsdagen daar. Dat staat er juist were erg mooi op vanochtend. Zowel 1 als 2 december zijn kanshebber. Daarna twijfelt het model nog tussen een forse opwarming en een meer gematigd verloop. Als het dat laatste wordt is dat erg positief voor de Wintersport Arena Sauerland : daar kan dan flink kunstsneeuw worden opgespoten in de nachten…

PS Hier nog een link van Kirsten_dl naar noodweer met slachtoffers in Var in Zuid-Frankrijk en zie ook nog de sneeuw in Marokko.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

27 reacties

Gesloten voor reacties.