obertauern-seekar-au

Dit weekeinde bezoeken 3000 tot 4000 mensen Obertauern voor het openingsconcert van Andreas Gabalier. Omdat 2015 het 50-jarig jubileum is van de opname van de Beatles-film Help! in Obertauern treedt ook de Beatles-imitatiegroep The Backwards op. Normaalgesproken gaan al deze gasten ook meteen los op de pistes maar dat is dit jaar helaas niet mogelijk. Hierboven zie je het verschil tussen de sitiatie 24 oktober jl. en nu. De schrale troost voor de bezoekers is dat de Zehnerkar en de Grünwaldkopf voor voetgangers draaien zodat je tenminste boven een drankje kunt doen.

gfsparafout

Hoe staat het met de weermodellen vanochtend? De GFS parallel was het meest hoopgevend de laatste dagen. Die doet vanochtend iets wat we niet willen zien….een sterke westelijke stroming drukt de net over het Alpengebied uitgestroomde kou naar het oosten weg. Zodat het op 1500 meter meteen al weer een paar graden dooit. Het positieve is dat er nu een flinke neerslagpiek zit op 9 december als de kou binnenloopt. Dat wegdrukken van de kou zit ver in het meteofiction-gebied en hoeven we dus nog niet serieus te nemen.

verkeerdeglijbaan

Het Europese weermodel is leuk bezig vanochtend maar doet ook iets verkeerds… in plaats van een dikke glijbaan tegen de Alpen hier een glijbaan naar het Zwarte Zee gebied op 13 december. Tja daar valt dan ontzettend veel sneeuw…. die gebundeld in de Alpen zowat het hele seizoen goed zou maken. Ook dit is meteofiction. We kunnen dat samen terug naar de Alpen duimen.

pluim

En hoe zit het met de berekende koude voor onze contreien? De focus ligt op noordoost-Nederland vanwege de kans op ijsdagen daar. Dat staat er juist were erg mooi op vanochtend. Zowel 1 als 2 december zijn kanshebber. Daarna twijfelt het model nog tussen een forse opwarming en een meer gematigd verloop. Als het dat laatste wordt is dat erg positief voor de Wintersport Arena Sauerland : daar kan dan flink kunstsneeuw worden opgespoten in de nachten…

PS Hier nog een link van Kirsten_dl naar noodweer met slachtoffers in Var in Zuid-Frankrijk en zie ook nog de sneeuw in Marokko.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

27 reacties

Gesloten voor reacties.