Verse sneeuw! Op het Kitzsteinhorn. Eindelijk. Maar te weinig, te laat. De opening was eerst al uitgesteld naar vandaag 28 oktober. Maar nu is het al 3 november geworden. En dus heb ik de eerste herfstvakantie met mijn dochter nu waarop er niet geskied wordt. Hellup! Klimaatverandering. Misschien. Ik woon hier pas 3 jaar. Dus kan er over 30 jaar wat over zeggen. Kom nog eens terug.

Hierboven zie je de gletscher net na de sneeuwval. Met nog westerstorm er overheen. Nu ja storm. Flinke wind. Storm hadden we recent. Zie dit verhaal over de recente mega-Föhn.

Het is volle maan. Dus potentie voor verandering (die is er altijd maar je moet een beetje interessant lullen natuurlijk). Een dame in het restaurant boven op de Schmittenhöhe deed een prognose: 25 november gaat alles al open vanwege grote sneeuwmassa’s. Ik vroeg haar hoe vaak ze in het verleden gelijk heeft gehad. En haar antwoord was “vaak”.

Tot die tijd is het vooral herfst. Schitterend. In Nederland ook?

PS Ik heb op een vlooienmarkt een oud boek over de regio hier gekocht. Uit de zestiger jaren. Een vriend van mij zat te bladeren en spotte verschillende plekken waar werd gesproken over sneeuwzekerheid. Wat natuurlijk betekent dat ze daar toen al issues mee hadden. En nog geen kunstsneeuw.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Aart · 30 oktober 2023 op 12:08

Zit er een lage druk record aan te komen 4 november?
https://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?x=493&y=93&run=0&runpara=0&type=1&ext=1

Maarten · 1 november 2023 op 16:58

Die wiebelende straalstroom zorgt er voor dat het op andere plekken al helemaal los is gegaan met het witte goud: https://electroverse.info/records-slain-across-u-s-cold-vancouver-cooling-antarctica/

Gesloten voor reacties.