Ik hou het eerlijk gezegd ook niet droog bij het lezen van onderstaande open brief van het Tourismusverband Kitzbüheler Alpen-Brixental plus Kitzski aan de Oostenrijkse regering. Toen hij in mijn inbox dropte wist ik precies hoe laat het was. De bedrijfstak die zo hard en solidair heeft gewerkt en geleden om de pandemie het hoofd te bieden is nu een beetje boos, wat altijd een uitdrukkingsvorm is van verdriet. En ook onbegrip, want waarom maakt juist Oostenrijk het nog gekker dan de andere skilanden? En waarom juist Nederland boycotten? In deze streek waar ik twee jaar heb gewoond als in het paradijs en waar ik leerde tandemvliegen, is zo populair onder Nederlanders dat dit bij hen moet voelen als een hele laffe doodsteek.

Want zeg nu zelf: hoeveel mensen ken je die een zwaar verloop hebben gehad met covid? En hoeveel die er zijn gestorven? Hoeveel die zware bijwerkingen hadden van het vaccin? Op beide zul je antwoorden: geen, eentje of hooguit enkele. Maar ondernemers die genekt zijn kennen we allemaal, kinderen die de dupe zijn in hun ontwikkeling kennen we allemaal, wintersporters die nu massaal om boeken naar Zwitserland en Frankrijk en Italië kennen we allemaal.

Als wintersportjournalist die alle Alpenlanden goed kent, was ik altijd al voorstander van ski ook eens ergens anders en vond ik Zwitserland en Italië ondergewaardeerd. Maar in mijn twee jaar in Hopfgarten im Brixental waar ik ook een winter als skileraar werkte, was het je toch zeer duidelijk waarom Oostenrijk zo blijft trekken. Is niet alles er perfect? De modernste skiliften, perfecte basis van kunstsneeuw, het landschap, de dorpen, de bergrestaurants, de Schnitzel en de Kaiserschmarrn. Wat wil je nu meer?

Ik schreef in die tijd voor het leuke blog bärig.tirol. Daar staat van de hele huidige winter nog niet één Nederlandse story en maar één Duitse. Zo was men met wat anders bezig dan waar wintersport om draait. Zo goed wilde men het doen. En dan doen die …. vul maar in …. in Wenen zo iets idioots als enkele dagen voor vertrek van de kerstvakantie gevaccineerd en ongevaccineerd Nederland buitensluiten? Het spijt me voor de Denen en de Britten, maar Néderland? In de Skiwelt? Is het dan echt zo dat als je loonstrook als politicus maar veilig is je niets meer voelt van de pijn van anderen?

Het is super moedig van de VVV Kitzbüheler Alpen-Brixental om deze open brief te schrijven. Natuurlijk vallen ze de algemene covid-politiek niet aan en verwijzen ze enkel naar het belachelijke concurrentieverschil wat nu ontstaat met Zwitserland voor een tweede winter op rij en ook met Frankrijk en Italië en zelfs Beieren! Ook benoemen ze dat in het mondaine skioord Kitzbühel zeer veel grote villa’s staan waar nu met kerst en straks met oud & nieuw volop gefeest gaat worden juist daar waar de besmettingsgraad toch al het hoogst is: en famille! En de gastronomie moet om 22 uur sluiten. Zelfs voor de mensen die door alle inreisvoorwaarden heenkomen gaat de boel op oudjaarsdag om 22 uur dicht.

Het is zeer moedig wat de ondertekenaars van deze brief hier doen, te meer een door 200 artsen ondertekende open brief van Prof. Dr. Andreas Christian Sönnichsen, voorzitter van het Duitse netwerk voor Evidence Based Medicine, heeft geleid tot het ontslag van deze wetenschapper en arts als hoofd van de afdeling algemene geneeskunde en pediatrie aan de Medische Universiteit van Wenen en tot een heksenjacht op enkele schoolartsen die mede-ondertekend hadden. Luister hier naar een uitleg van deze hoogleraar ook over hoe je eigenlijk een FP2 masker hoort te dragen en hoe 1000% zeker het is dat niemand in de skiliften dit doet omdat je gewoon zou stikken.

Dus die algemene discussie willen we hier niet oprakelen – volg dat eventueel ook een beetje op Twitter bij me – maar we zien hier dus net als bij de horeca in Nederland dat een sector die er echt alles aan heeft gedaan gewoon behandeld wordt als stront. Anders kunnen we het niet noemen. Er is ook nog zo iets als behoorlijk bestuur, beschaafdheid en medemenselijkheid. Wat er nu gebeurt is van een horkerigheid waar je de tranen van in de ogen schieten. Politici moeten echt bij zijn dat wij wél beschaafde mensen zijn.

Liefde

Bij deze mijn volle steun aan de schitterende toerismeregio Kitzbüheler Alpen-Brixental en zijn moedige voorzitter en voltallig bestuur! Dat meer skigebieden mogen volgen en dat politici het wel eens in hun portemonnee gaan voelen als ze de boel voor iedereen (ja zelfs voor de risicogroepen) verzieken. Lees de brief hieronder of via deze link. Niettemin een fijn kerstfeest allemaal. Blijf in gesprek. Blijf knuffelen. Blijf sterk. En sta eens stil bij het bijzondere mensenkind dat ruim 2000 jaar geleden werd geboren, die een filosofie van liefde en naastenliefde predikte. Wintersport is liefde. En die zal overwinnen.

weew


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Tjeerd · 24 december 2021 op 18:23

Prachtig,warm artikel Hajo.Recht uit het hart geschreven. Ik had de open brief ook al gelezen. Alle steun!
Wens jou fijne, liefdevolle en gezegende feestdagen!

himpe peter · 24 december 2021 op 19:00

Ik wens iedereen het allerbeste voor 2022, Hoe lang gaan mensen nog geloven dat deze crisis ook maar 1 % met gezondheid te maken heeft….Alle landen doen hetzelfde met een kleine variatie.
De twijfelaars zullen verschrikt achterblijven bij het lezen van World economic forum en Mister Swab….

kirsten_dl · 25 december 2021 op 00:24

Blablabla… Nee dit zijn niet dé legendarische woorden die werden uitgesproken door klimaat wetenschapper Gretchen tijdens de klimaatconferentie te Glasgow maar wel de holle woorden van de skivereniniging.
Mijn tijd van dialoog over welles/nietes vaccineren tegen een onbestaand virus is allang voorbij.
Het is tijd voor actie, de vuist op tafel of deze soap houdt nog tien jaar aan.

Wat betreft jouw vraag, ik ken uitsluitend mensen met lichte tot levensbedreigende bijwerkingen vanwege de vaccins.

Fijne kerst en prettig eindejaar.

Gesloten voor reacties.