Wauw! Sochi op 7 oktober 2013. Eén van de plaatjes van deze waanzinnig te gekke fotoserie van die voorbereidingsfase voor Sochi 2014. Klik hierrr voor een plaatje van de allereerste sneeuw die daar dit seizoen viel. Dat was 23 september 2013 (bron). Heel normaal want in 2012 viel de eerste sneeuw op 8 november en in 2011 op 12 september (bron). En vandaag mag ik aankondigen dat het op de valreep van de maand november hevig gaat sneeuwen in Sochi en niet alleen daar. Ik noem hier meteen ook Roemenië en Bulgarije zodat je straks niet vreemd opkijkt over beelden van een sneeuwchaos. Zoals we ook met de sneeuw in Frankrijk en Duitsland aardig goed zaten de afgelopen periode. Pik nog even deze video mee van het barre weer in Frankrijk momenteel.
Ja en ik zeg er ook meteen bij dat met name het westelijk Alpengebied nog even flink gaat opwarmen. Zie hier de kaart met temperaturen op 1500m. We gaan daar voor 1 of maximaal 2 dagen over de +5°C heen. Te kort om de sneeuw boven 1500m te kunnen wegdooien. Idem trouwens aan de kant van het Valle d’Aosta. En ook zijn we in de Lage Landen het zicht op winter weer even kwijt, maar het gaat helemaal goed komen. Er komen eerst nog meer dumps naar de Alpen maar vooral gaat Rusland een sneeuwdek krijgen. Kijk even mee…
Dit is de uitgangssituatie. Ik roep al een forse tijd dat ik het mogelijk acht dat we het blauw behouden terwijl het rood in Rusland er uit kan knallen en dat daarna pas een winterinval in West-Europa mogelijk gaat worden. Alpen is natuurlijk ander verhaal. Daar is het al winter. Leuk is dat we met de data van gisteren al de eerste twee blauwe puntjes in Europa hebben te weten in Zweden en Finland.
En hier dan de kaart van het Europese model met de hevige sneeuwval in Sochi en die deken van sneeuwval precies over het rode gebied op de kaart van Rutgers Snowlab.
[metaslider id=30025]
Het Amerikaanse en Europese model en zelfs het Canadese model zijn het allemaal roerend eens vanochtend. Dus kunnen we moeiteloos een GFS-kaart leggen naast bovenstaande ECMWF kaart. Dan zien we tussen nu en 30 november inderdaad in Sochi een dumpje neerdalen van 25cm, maar aiaiai wat gebeurt er in Bulgarije en Roemenië. Volgens mij praten we daar niet over boerendorpjes in bergdalletjes die even niet bereikbaar zullen zijn maar zien we ruim 30cm neerdalen in een stad als Boekarest en zal ook de Zwarte Zee kust dichtsneeuwen. En deze mensen hebben januari en februari 2012 nog vers in het geheugen. Kijk nog eens terug hier en hier. Enne o ja trouwens: kijk ook even naar Noorwegen nu en straks op de kaarten hierboven.
Kijk ook even naar de temperaturen die hierbij horen. De bovenstaande zijn namiddagtemperaturen UTC en dus vroege avond in Turkije.
En nu denken jullie inmiddels vast dat ik de boel aan het bedotten ben en dat ik jullie aandacht wil afleiden van beroerd weer in de Alpen of zo. Allerminst! De vooruitzichten voor de Alpen zijn goed. GEM is weer afgestapt van zijn WC berekening. ECMWF heeft zijn idiote “Vogezen-oplossing” van gisteravond weer verruild voor sneeuw donderdag in de Alpen. En dan hier nog een situatie waar de modellen in geloven: in het weekeinde van de maandwisseling een dump in de Alpen. Ik zit dan in Ischgl trouwens. Heel erg, ja ik weet het.
Zell am See is één van die wat lagere plaatsen verder naar het oosten van Oostenrijk die nog steeds niet blijvend wit zijn. Michiel Bovy en zijn gezin zijn er klaar voor: ze zijn geëmigreerd naar Piesendorf zeg maar tussen Kaprun en Zell am See in en gaan daar vanaf volgende zomer na renovatie de appartementen in hun Chalet Sonnentanz verhuren. Wij gaan ze met het hele gezin in de nieuwjaarsweek opzoeken om mooie reportages te maken uit het partnergebied. Maar goed: waar blijft de sneeuw vraagt Michiel en vele anderen in de reacties. Om te beginnen stel ik vast dat mijn derde BV echt een goede keuze was: de sneeuwlijn is echt 1500m.
Laat alle paniekvogels nu eens hier kijken: we krijgen gewoon aanhoudende Nordstau. Wil je in Zell am See beneden sneeuw hebben moet de temperatuurlijn rond de -5°C hangen. Kortom: op 750m gaan ze de komende periode ook nog regen zien maar NIET de komende 5 dagen. Morgen slaat de sneeuw er vanuit het oosten in maar zal de sneeuwgrens nog op 1000m blijven steken. Hoe sterk de sneeuw intensiveert is nog een beetje afwachten. Op zondag al draait de wind naar noord en wordt het in rap tempo veel kouder. Dan blijft het dagenlang steeds een beetje sneeuwen. En ja uit het noordwesten warmt het dan ook weer een beetje op. Het is dezelfde warmte die de Lage Landen ook even op afstand van de winter zet. Maar de Alpen hebben al een beetje het zwaan-kou-kleef-aan effect dat de kou in de onderste 3 km (niet toevallig de hoogte van de Alpenhoofdkam) gemakkelijk weer terugvloeit tegen het gebergte aan.
OK: na die hele koude maandag en dinsdag (zie kaart) is er heus wel weer wat te klagen over de sneeuwgrens. Zeker voor het westelijk Alpengebied waar die oost- en later noordstuwing ook nauwelijks sneeuw gaat brengen. Zie de warmte links op de kaart opklotsen klaar om als een breker ver het strand op te vloeien. Maar kijk ook even rechts op deze kaart en zie dat de crux voor winter 2013-2014 daar te zoeken is. Daar moet de warmte weg en moet de sneeuw komen. En dan is vanaf medio december alles mogelijk qua winterse toestanden bij ons.
58 reacties
Gesloten voor reacties.