vrijdagwarm

Op zondag houden we het netjes kort en bondig. Feit is dat er weer even een aanvoer uit Noord-Afrika op gang komt. Vrijdag gaan we de dertig weer halen. Maar het wordt geen hittegolf. De pluim van het Europese model geeft op dinsdag 21 juli een kansje op een tweede dertiger, maar er is te veel fantasie nodig om weer een loepzuivere hittegolf te krijgen. Wat natuurlijk wel uniek zou zijn: twee van die dingen op rij.

hittegolf-kaartje-knmi

Hier zie je hoe de kaart van Europa er typisch uit ziet tijdens een hittegolf. Rood is te warm en blauw te koud. Yin en yang. Anders gaat het sowieso niet. En natuurlijk is het brede Rhônedal een perfecte “tunnel” voor warmte naar het noorden als het al een keer over Spanje is uitgestroomd. De Alpen geleiden de warmte naar het noorden en het Rijndal is een tweede plek waar de boel in een stroomversnelling komt. De Lage Landen zuigen de boel verder aan en dan kan het over het Noord-Duitse Laagland verder uitstromen naar het oosten. Niks bijzonders eigenlijk. En komen die dingen nu wel of niet vaker voor de laatste tijd?

Schermafdruk 2015-07-12 08.41.52

Het KNMI kwam op 3 juli met dit artikel waarvan ik het intro heb gekopieerd.  Lees het maar eens of sla het over want in dit artikel van klimaatgek.nl is het integraal overgenomen… Lees daar dus wat het KNMI zegt en de repliek. Waarvan de korte samenvatting is…

Schermafdruk 2015-07-12 08.42.17

Klimaatgek.nl is al jaren een betrouwbare bron van informatie over klimaatverandering. Aardrijkskundeleraar Rob de Vos onderhoud de website om iedereen te helpen Fabels en feiten over het klimaat te onderscheiden. Wat vind jij nu van wat het KNMI met die mededeling doet? Niet dat het KNMI alles fout doet hoor. Op genoeg vlakken zijn het gewoon nog echte Hollandse toppers die wereldwijd erkend zijn om baanbrekend werk in de meteorologie.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

65 reacties

Gesloten voor reacties.