Bijna verrassend als je ‘s ochtends uit het raam kijkt en je ziet berijpte weilanden. Want in Oostenrijk en elders in de Alpen zijn we gewoon gewend geraakt aan een niet winters gevoel. Bij mijn laatste tandemvlucht had ik boven op de Hohe Salve voor het eerst een vlieg rond zoemen. De eerste van het jaar en dat nog wel op 1829m. Het leven en de biologie zijn een groot wonder. Ook een virus is een wonder en een kleine herinnering aan het feit dat wij mensen nog 100% deel uitmaken van de natuur. Wij zijn geen pest. Wij zijn gewoon “er”. Net als dat virus. Dat virus doet ook niets verkeerd. Het doet het beste wat hij kan in waar hij genetisch voor uitgerust is. En wat is het beste wat wij mensen kunnen? Probleemoplossen. En daarom zijn er ook steeds nieuwe problemen of maken we ze. Want je wordt alleen gelukkig als je dat doet waarvoor je in de wieg gelegd bent. Welk probleem ga jij vandaag oplossen? Een lekkende kraan? Terugkerende ruzies met je puberkind? Molshopen in de tuin of iets op het werk?

En het weer doet ook waar het het beste in is: grillig zijn en onvoorspelbaar. We weten nu intussen wel zeker dat de wind gaat draaien naar noord en of oost en dat de Lage Landen nachtvorst gaan zien en dat mogelijk de liften in de Wintersport-Arena Sauerland die wonder boven wonder nog open zijn misschien nog een tijdje door kunnen. Ook dat het kurkdroog gaat zijn weten we intussen.

De Alpen zitten aan de rand van het hoog dat gaat ontstaan. De twee modellen maken daar andere oplossingen van. Het Europese model berekent een heuse zuidkantdump.

Kijk hierboven hoe er eerst een portie sneeuw tegen de noordkant aan kwakt en dat dan een echt opmerkelijke zuidkant stuwing tot stand komt. Je zou bijna in de auto willen stappen om in Italië te gaan toerskiën. De sella ronda in 1 dag op toerski’s dat zou wat zijn. Maar komen we de grens nog wel over?

De neerslag kaart in het Europese model tot en met 24 maart. Inderdaad halve meter voor de zuidkant maar verder erg droog.

Het Amerikaanse model kijkt tot 30 maart en ziet de Balkan flink nat worden. Portugal en Zweden het droogst net als in het Europese model.

In het Europese model gaat het hoog er als eerste aan. In het Amerikaanse model is er steeds herstel en eindigen we zo op 29 maart. Dat zou echt een koel zonnig voorjaar kunnen inluiden. Eindelijk een einde aan de WC? Vandaag al hoge druk in de Alpen. Verrassend mooi weer vandaag al aan de noordkant met aan de zuidkant een plukje neerslag.

In Siberië nog even goede sneeuw en ook Californië krijgt ervan langs.

Meer dan 2 meter sneeuw daar in de komende 3 dagen!! Zijn de Amerikaanse en Canadese skigebieden nog open?

Toch nog maar wat Corona dan. Doe je voordeel met bovenstaande video… en met mijn commentaar op….

See 4 yourself.

Ik hou van deze stijl en eigenlijk ook van deze zo belachelijk aangevallen man. Alleen daarom is deze man al een held. Dat hij zoveel stront kan verdragen en alsnog gewoon zijn ding blijft doen. Fijne dag allemaal. Ik hoop op nog een vluchtje vandaag. Morgen heb ik er meerdere. En dan gaan we toerskiën over de pistes en hike & fly. Iemand zin? Kom langs en ga mee… zal spookachtig zijn. Door een verlaten skigebied toeren samen.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

47 reacties

Gesloten voor reacties.