Over twintig minuten moet ik in de auto zitten naar de Stubaier Gletscher. Even langs Innsbruck piepen op de snelweg en dan linksaf naar de hoofdkam die gehuld is in Föhnwolken vandaag. Kan mijn paraglider dus beter thuislaten als jullie nog wat langer van mijn weerberichten willen genieten. Hierboven zie je net de zon even doorkomen op de overduidelijk geplaagde gletsjer. We zijn (nog) niet in de Nieuwe Kleine IJstijd. Dat “signaal” moet nog doorkomen. Als het komt behoren dit soort “kale” gletsjerplaatjes tot het verleden.

Kunstsneeuw. In de instavideo zie je een kanon draaien. Op de gletsjers kan dat natuurlijk al. Kan het ook op de Resterhöhe in het skigebied van Kitzbühel waar volgende week de liften moeten draaien? De pistes daar worden gemaakt vanuit sneeuwdepot. Ik ga proberen op een pistenbully mee te kunnen rijden eind van de week. Keep you posted. Begin november start dan ook op het Kitzsteinhorn (nu ook al open) het winterseizoen met een groots event: WOW Glacier love.

Gisteravond deze berekening van 1050hPa bij Moskou! Het megateflonhoog dat eraan komt.

Vanochtend zien we de 1050hPa niet terug maar voor 1040hPa doen we het ook. 1013hPa is neutraal en ruwweg vanaf 1025hPa heb je geen wolken meer. Ideaal dus voor kunstsneeuwproductie s’nachts. Maar je doet het pas als er een kans is dat het ook overdag blijft liggen. Daarvoor hoeft het niet eens zo veel kouder te worden. Vooral moet de laag sneeuw dik genoeg worden om zichzelf te kunnen koelen. Zoals je dus hebt met sneeuw uit een sneeuwdepot.

Nee voorlopig is het nog herfst en is het knipperlichtsneeuw. Loves me. Loves me not. In Amerika is in Washington state in het skigebied Stevenson Pass de vroegste sneeuw sinds 14 jaar gevallen. Zal wel iets met global warming te maken hebben. Fijn weekeinde. Op naar Innsbruck. Ik ga skiën.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

11 reacties

Gesloten voor reacties.