Tussen twee megaberoerde runs van het Amerikaanse model heb ik geslapen als en roosje. Om vervolgens met mijn eerste bak koffie weer zo blij te worden van wat de andere modellen produceren. Vooral het Europese weermodel gaat nu vol stoom door! Magnifiek!

GEM doet ook nog volop winter met en gordel van 8cm sneeuw.

Hier zie je dat uitgezoomd.

Verschillende mensen vroegen me gister op Facebook hoe hoog ik de kans achtte op die zeg 20cm sneeuw in Nederland. Mijn antwoord was: meer dan 75% kans dat die gordel van sneeuw met zeg 30cm op enige breedtegraad komt te liggen, want die zien we nu al dagenlang. Dan weer in Normandië, dan weer in België, dan weer in Nederland. De kans dat het Nederland vol treft stelde ik op 25%. Hoger kun je niet gaan als je zo specifiek gaat en je nog meer dan 3 dagen weg bent van het event. En het Amerikaanse model bederft het feest nu al 2x op rij door die gordel ten noorden van ons te leggen. Vanochtend met meer dan een meter sneeuw in Jutland en Schotland!

En dan laat ik in het GEM model dat koud is tot het gaatje, nog en ander risico zien: namelijk het verdriet van België! Al zo lang deze vorstperiode is brekend is er tenminste een aanzienlijke kans dat België of zelfs Nederland onder de rivieren niet meedoet. Het is denkbaar dat er in België geen sloot bevroren is terwijl we in Friesland op 20cm ijs staan.Dit gezegd zijnde gaan we smullen van de berekeningen van het Europese model. De mooiste en strakste die we hebben gezien. ECMWF: you make my day! Friesland en Groningen komen hier weer op op +20cm sneeuw volgende week maandag. Elders +10 of +5 en ten westen van de lijn Brussel Rotterdam slechts 2cm en Zeeland en de Vlaamse kust nog eens de helft. Maar van die sneeuwgordel weten we nu dus dat ie ergens tussen Schotland-Denemarken en Normandië-Sauerland komt te liggen. Daar dus niet op blind staren. Kijk eerder maar naar de temperaturen en de (schitterende) drukverdeling vandaag en naar de redenen waarom het Amerikaanse model de mist in gaat.

Hier zie je Schotland en Denemarken er met onze sneeuw vandoor gaan! Maar wat leert het ensemble voor de Lage Landen ons?

Dit is het best en duidelijkste wat ik kan maken van de laatste run van het Amerikaanse model. De dikke blauwe lijn is niet de controlerun maar gewoon één van de 30 ensembleleden. Het meest avontuurlijke lid dus. De vorstperiode van 6, 7, 8 en 9 februari staat er op zich nog netjes in. En de kansen op de bak sneeuw volgende week ook. Zie het blauwe puntje bijvoorbeeld. Kies zelf of je er pessimistisch of optimistisch of realistisch in wilt gaan staan. Het minste wat je mag lren van de laatste twee runs is dat er minimaal en 30% kans is dat het hele feest niet doorgaat. Maar dat heb je en hou je altijd als je verder dan 3 dagen vooruit kijkt. Evengoed zien we straks in de GFS06 voor het eerst een keer -25ºC verschijnen met ook hooguit 70% dat zo iets gebeurt. Echt 30% streep door de rekening heb je altijd. Zelfs met de meest optimistische kaarten. Als je daar niet tegen kunt, ga dan bloemschikken of zo. Dan heb je alles in de hand.

Nou dat was hem weer. Je had natuurlijk stille hoop maar ook wanhoop met die slechte runs van het Amerikaanse model. Maar dat het Europese model dit zou doen? Zooo briljant?

Pluim binnen. Als je conservatief bent kies je voor het ensemblegemiddelde. Die heb ik dan maar even zwart gemaakt. Altijd nog een bijna volle week ijsdagen. De hoofdrun is natuurlijk subliem maar ook een koude uitbijter. De gestippelde controlerun is realistischer. En dan heb je 8 dagen vorst en sta je zeker op de schaats. De dikke orde stippellijn is het “rampscenario” dat je in je achterhoofd moet houden. Misschien staan we morgen wel allemaal te janken als alle modellen de verkeerde kant op schieten.   

En hier dan de toch wel spectaculaire sneeuwpluim voor Noord-Oost Nederland. Zo zie je ze niet vaak. Tel de vakjes van 6 uur. 10 x 3 mm maakt samen? En dus ook vandaag sneeuw trouwens!

Altijd nog 2 tot 5cm vanmiddag en vanavond. Gevolgd door dikke dooi. Dat wel.

Pak en fluit. Doe een duit!

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hou het gezellig!

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

26 reacties

Snowdreamer · 2 februari 2021 op 08:49

Van deze berichten hou ik lekker zoals vroeger een pluim Hajo.

sneeuwfanaat(Ron) · 2 februari 2021 op 08:56

Heerlijk bericht!
Goed bezig Hajo

Maarten · 2 februari 2021 op 09:25

En dan nu de ham vraag.
Gaan purmerend en omstreken ook nog mee genieten van de vorst en sneeuw.

Rob · 2 februari 2021 op 09:56

Dit zijn de ouderwetse goede berichten die ik gewend ben van Hajo. Ga zo door

Frans v · 2 februari 2021 op 10:46

Mooi bericht! Blijft spannend, heel realistisch neergezet, top!

sneeuwfanaat(Ron) · 2 februari 2021 op 10:56

Zojuist weer kleine donatie gedaan (gisteren al beloofd)voor een heel mooi weerbericht en video!Dank daarvoor Hajo.
Op naar de gfs 6h,gaat nu starten

  Hajo · 2 februari 2021 op 11:06

  GFS06 wederom het slechte Denemarken scenario. Maar wachten op het ensemble weer dan. Vanavond het spannendste moment wat EC doet. GFS kan elk moment ook weer terug flippen.

   sneeuwfanaat(Ron) · 2 februari 2021 op 11:15

   Helaas Hajo! gfs6h werkt niet mee.Ensemble zal niet veel veranderen denk ik.Alle pijlen op vanavond dan daar valt de beslissing

Richard · 2 februari 2021 op 11:08

Ik hoop weer geen dode mus we zaten er met ze alle zo lekker in.

Winterliefhebber · 2 februari 2021 op 11:44

Als gfs zo consequent voor het ongunstige scenario gaat, nu drie keer op rij, dan zal er wel een kern van waarheid in zitten en volgt EC vanavond of morgenochtend ook. Temeer de beslissing nu al aan het vallen is. Ik hoopte dat gfs nu zou bij draaien. Maar eigenlijk is het tegen beter weten in. Als iets te mooi om waar te zijn lijkt… is dat het meestal ook….

  Tonton · 2 februari 2021 op 12:46

  Was mooi geweest iid. Zie buienradar alweer om naar 5 graden en bakken met regen komend weekend. Was gisteren nog sneeuw. Helaas lijkt het erop dat dit weer een dode mus is en herfst tot het gaatje.

  Hajo · 2 februari 2021 op 12:47

  Ik doe dit al ruim meer dan 10 jaar. Wat is een “kern van waarheid” in dezen? In feite bevat elk lijntje in het ensemble en kern van waarheid. Verder dan 5-7 dagen vooruit heeft de hoofdrun niet speciaal heel veel meer waarde dan de andere leden. Dan kijk je naar het ensemblegemiddelde en de clusters. Wat je van de ensembles kunt leren is dat zolang er nog 1 lijntje ergens heen gaat dat zou kunnen gebeuren. Dus de hele tijd al – wat voor garanties ik ook geef – is alles verder dan 3 dagen vooruit nog compleet veranderbaar. Dus 44cm sneeuw kan ook 0cm sneeuw worden. 3x op rij is niet echt bemoedigend. Maar je moet alles in ogenschouw nemen. En dan ook nog kiezen wat je op dit moment even wilt zijn. Optimist, pessimist, realist. Jouw laatste zin klopt niet…. of je hebt een heel beroerd leven…. nog nooit echt verliefd geweest en dat meisje ook echt veroverd? Of nog nooit op de schaats gestaan? het werkt twee kanten op…. Als iets te beroerd is om waar te zijn is dat het ook meestal. En het leven krijgt kleur niet door de “meestal” situaties, maar door de “bijna nooit” situaties. Het slimste is natuurlijk om hier puur de voorpret te halen en direct subiet radicaal los te laten als het verhaal omslaat. Zonder een centje pijn. Dan heb je veel winst en nul verlies door het hele seizoen heen. En gedurende de komende 10 jaar gaan nog heel vaak heel veel dingen wel uitkomen. Zelfs het KNMI zegt niet dat er nooit meer en elfstedentocht komt.

   Tonton · 2 februari 2021 op 13:53

   Hoe flexibeler je bent hoe beter je door het leven manoeuvreert 🙂 Kerstvakantie alpen no show, krokus gaat hem niet worden maar daarentegen de Mei vakantie naar Zermatt …. Geef nooit op!
   Sneeuw in NL is daarentegen voor velen een once in a lifttime ervaring dus terecht de teleurstelling indien het net niet gaat gebeuren. Zeker met 2 kleine kids die gedurende hun korte leven enkel sneeuw zien na een autorit van 10 uur is het een ultieme belevenis om de slee vanuit hun voordeur de natuur in te slepen. Laten we hopen dat de modellen straks toch weer strak richting winter neigen dan kan het feest beginnen

Kirsten_dl · 2 februari 2021 op 12:51

GFS ziet er niet best uit, doek alle hoop op een beetje winterpret maar weer op.
De koude en sneeuw zijn verdwenen en maken plaats voor warmte en plensende regen.
Tenzij het nog een keer 90° draait maar ik vrees ervoor of dat ook werkelijk gaat gebeuren.

  Hajo · 2 februari 2021 op 13:33

  Hoofdrun strak bovenin. Maar wat zorgelijker is is het extreem dikke cluster dat samen met ensgemiddelde voor dooi gaat. Nu ja … we hebben nog wat speling. EC en GEM kunnen de boel nog redden. Kijk onderin de grafiek ook. GFS kan zo weer terugfloepen. Donderdag weten we het wel!

Vincent · 2 februari 2021 op 14:03

de 12uhr run van gas ziet er al een stuk beter uit. /Users/klaastimmer/Desktop/Schermafbeelding 2021-02-02 om 14.01.30.png

  Vincent · 2 februari 2021 op 14:04

  excuus het delen van het screenshot ging niet helemaal goed haha

Jack · 2 februari 2021 op 15:56

In Nederland is het altijd als het winnen van de loterij. Je weet dat het kan maar het gebeurd nooit.
Blij zijn met de kleine prijsjes, blij zijn met mini ijs en sneeuw daagjes.

Stefan Kaptein · 2 februari 2021 op 15:57

Ik heb een paar berichten geleden nog gezegd dat Hajo maar vast moest beginnen met het opeten van zijn hoed. Ik herhaal het nogmaals om hem er toch nog even aan te herinneren, begin maar vast te knabbelen Hajo. Opnieuw die dode warme lijntjes mus. Sorry, maar hier geldt echt de uitspraak veel geschreeuw maar weinig wol. Sorry, maar ik kan er niks positiefs meer van maken. Wat een desceptie…..again.

  Ad · 2 februari 2021 op 16:08

  Mss wel leuk als Hajo daar een filmpje van post !

Laurens · 2 februari 2021 op 16:01

Spannend! Hopelijk weet het Europese model beter wat er op haar continent gebeurd dat het Amerikaanse model;) Iedereen hier is wel toe aan vlokken staren en echte wintersfeer en bijna niemand hoeft toch te weg op.

  Kirsten_dl (Puurs.be) · 2 februari 2021 op 18:19

  Dagelijks moet ik de weg op, om op het eind
  van de maand mijn rekeningen te kunnen blijven betalen. Werken mag nee moet maar een weekje ontspanning in de Alpen ho maar dat feest gaan we jou lekker niet gunnen. Werk maar tot je erbij neervalt en draag lekker je zuurverdiende centjes af aan vadertje staat.
  Dus er zijn nog mensen die door weer en wind naar hun werk moeten.

yellow snow · 2 februari 2021 op 16:55

Het is niet vaak dat ik teleurstelling voel omdat een voorspelling anders uitpakt maar deze voel ik toch een beetje in m’n hart. Ik denk ook niet dat we het iemand kwalijk kunnen nemen aangezien de modellen toch serieus even oplijnden naar dikke sneeuw. Dat dat nu omflipt is zuur. Maar wat is dat is. Ik zie deze site als een site van hopen en dromen met enige modelmatische ondersteuning. Als je er meer van wilt maken dan organiseer je je eigen teleurstelling. (Zoals Stefan 😉 )

  Wim · 2 februari 2021 op 17:20

  Ik heb met Hajo te doen, alle inspanning en stres van sommige reacties.. ga er maar aan staan.

   Hajo · 2 februari 2021 op 17:59

   Niet nodig. Ik heb mooie balans met sport en schrijven deze dagen. Verdien er ook nog iets aan. Ben plannen aan het maken voor de toekomst. En dit is MOOI toch mensen. Dit is toch een thriller? Ik zou het niet anders willen. De truc is wél de voorpret te oogsten en verder gewoon enkel in het nu te genieten. Als ik hier geen voorpret kan bieden doe ik het ook niet en kijken we ff naar New York of zo…. maar je gaat gewoon NIET zitten sikkeneuren vanwege een verwachte vorstperiode die niet komt. Dat weet je als je in NL woont. Dat ga je nog heeeeeel vaak meemaken. En wij zijn op de hele aardkloot het enige volkje voor wie het zo spannend is. Vanwege onze schaatsgekte en vanwege ons trieste klimaat. Ook in de zomer is er een hype over 3 dagen BBQ weer. Daar lachen ze zich in Spanje rot om. Dus speel het spel hier. Kinderlijk naïef en tegelijk sterk als een man. n als het tegenvalt dan…. “cut your losses and move on with a smile”. 🙂

Hajo · 2 februari 2021 op 17:55

O o o wat is men weer onnodig pessimistisch. Kies toch minimaal voor realisme. De nieuwe run van het Amerikaanse model doet een paar dingen… sneeuwgordel weer dichterbij… niet Denemarken maar Noord-Duitsland. Ook één vorstdag. Dat zijn twee grote winstpunten qua richting. Daarna gaat de hoofdrun de mist in maar dat zegt helemaal niets als je het ensemble niet hebt gezien. Bovendien zijn ECMWF en GEM cruciaal vanavond. En zelfs als die alledrie slecht zouden zijn is er voor 6 dagen vooruit NIETS verloren. Hooguit een slag. Zeker niet de oorlog. Tuurlijk is het puur klimatologisch al extreem onwaarschijnlijk dat er 20 of 40cm sneeuw in Nederland valt. Dat weet iedereen. Dus het is niet eens nodig dat soort commentaren te geven. Maar zo lang als ik dit doe zie ik op dit moment echt geen enkele reden tot pessimisme over volgende week. Kijk eens op KNMI wat zij (nog) verwachten. Zijn we ineens allemaal slimmer dan het KNMI hier? Nogmaals: als ik de pluim van GFS en ECMWF niet gezien heb… dan ben ik gewoon geduldig. Is zelfs leuk en spannend. Dus pak je handdoek weer uit de ring en ga ff wat anders doen. 😉

Gesloten voor reacties.