Obertauern op 29 april. Hoe sneeuw wil je het hebben. Sneeuw, sneeuwer, sneeuwts. We begonnen hiermee aan het begin van het seizoen en we eindigen ermee. Hier draaien de liften trouwens nog! Ik zal er met mooi weer eens een dagje gaan toerskiën in mei!

Aan het einde van het dal van Rauris is het op 1600m ook weer helemaal winter in de Tauern! Het vriest er gewoon. Droge sneeuw. Als ik uit het raam kijk zie ik ook sneeuw op een “heuveltje” als het Markbachjoch van Wildschönau.

Het Salzachdal gezien vanaf Pass Thurn. Mooi te zien waar de sneeuwgrens ligt. In een stad als Innsbruck is het ook alleen maar regen natuurlijk. Maar dat zou in het weekeinde anders kunnen zijn.

Op het Kitzsteinhorn van Zell am See Kaprun is bij het Alpincenter op 2500m al zo veel sneeuw gevallen. Je ziet de moeder van twee jonge Nederlandse skiracers tot over de enkels in de poeder.

En een vriend stuurt me een plaatje uit Ischgl. Ook hier nog geen denken aan voorjaar.

Nou…. ik had een mooi weekeinde beloofd. Eerst koud en dan snel opwarmend…. maar in de laatste berekeningen blijft het hoog over Groot-Brittannië hangen met dramatische gevolgen. De koudepush wordt intenser daardoor. En het kwik gaat echt fors dalen.

Bij mij in Oostenrijk op 1000m krijgen we zowat “ijsdagen” maar in elk geval sneeuwdagen. Met alsnog een snelle verbetering na het weekeinde. Dat is dan ook weer logisch.

Ook in Nederland kan het sneeuwen. Chicago had net de laatste sneeuwaccumulatie (sneeuwdekje) sinds 30 jaar. Hoe zit dat in Nederland? Wat is ons record?

Qua temperatuur zouden records kunnen sneuvelen.

Dagrecords sowieso. Zeker bij de jongere reeksen. Maar zelfs een decaderecord in De Bilt met de serie sinds 1901 is mogelijk als het in het weekeinde in de Bilt kouder blijft dan 7,2ºC. Een paar goed getimede natte sneeuwbuien en dat record is binnen.

Het Amerikaanse model heeft wel weer een mooie cliffhanger. Een mooi rond Europees hoog. Maar ook weer niet zo stabiel in de berekening. Toch is één ding zeker: we bewegen ons met rasse schreden op weg richting zomer! Dus de BBQ kan uit het vet. Is wat makkelijker allemaal dan natuurijs in de winter waar zo veel voor nodig is om het voor elkaar te boksen.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

37 reacties

Gesloten voor reacties.