mooieluchtvliegtuig

Ronaldo opende zijn weerbericht gisteren met vanaf de fiets geschoten foto’s van zo zo mooie Noord-Hollandse wolkenluchten. Ik kom er vandaag in met Zuid-Hollandse en Zeeuwse luchten. Geschoten vanuit een toestel van Swiss op weg naar Andermatt. Prachtige cumulustorens zonder regenpotentie maar wel dikke schaduwen op de grond.

stratuslaagje

Richting Zeeland ineens een heel gebied met een flinterdun stratus laagje. Rechts op de foto een heel klein “slipje” op hetzelfde hoge condensatieniveau. Ja de lucht is gelaagd en het waait overal weer anders tot een groot buiensysteem alles weer omroert.

mooielucht

Dezelfde ochtend schoot ik deze uit de Intercity Direct van Rotterdam naar Schiphol. Voor mijn vertrek naar Zwitserland had ik nog een meeting bij Summit Travel. Vanmiddag daarover een aankondiging.

andermatt0309

In Andermatt valt het alleen maar mee vanochtend. Ik voel me meteen weer thuis in de Alpen. Vanmiddag gaan we lopen naar de bron van de Rijn. We gaan het daarbij niet droog houden. Maar zeg nu zelf: met die schitterende Hollandse luchten is ons landje toch bijna even mooi als de Alpenregio? Natuurijs in de winter erbij en hoppa!

Roland bodegraven stuurt ons vanochtend deze dubbele regenboog. Als hij zijn tuintje nu nog had opgeruimd had hij de fotoprijs gewonnen haha. Bijzonder! Hoe laat geschoten? Vanochtend of gisteravond?

Schermafdruk 2015-09-03 09.25.28

Ook volgens het KNMI zijn we nu op weg naar een zondag met een maximum van 14 of 15ºC. Kijk eens naar de jaartallen van de huidige top 10. Toch wel weer een bijzonder signaal zo meteen begin september. Gok in de reacties maar waar we gaan eindigen die dag in De Bilt. Hebben we weer eens een leuk wedstrijdje. Niet alleen zondag trouwens heeft top 10 kansen maar ook de dagen erom heen.

pittigewind

In de opmaat naar dat allerkoudste moment komt vrijdag dat polar low even langs. Met nattigheid en harde wind. En net blijft vanaf dat moment regenen tot maandagavond aan toe. Leuke fase zo in de Lage Landen!

zondagalpen

Met zo’n koud moment in de Lage Landen zou je toch echt verwachten dat de Alpen al een eerste dump krijgen. Maar nee. Alleen zondag kan het boven 1700 tot 2000m even sneeuwen. Verder moet die hoek van Europa eerst nog verder afkoelen van de recordzomer 2015 alsof de warmte in de bodem opgesloten zou zitten. Nee dat kan natuurlijk niet. Het zijn de divergerende isobaren die laten zien dat de polaire uitbraak niet echt full speed naar de Alpen doorstoot. Nog even geduld dus voor ons eerste eurorische moment van winter 2015-2016 aanbreekt. Ga me natuurlijk ook snel weer op een eerste boude voorspelling bezinnen.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

18 reacties

Gesloten voor reacties.