Na een 0,6°C te koude april en een volle graad te koude start van mei zijn we nu in de Lage Landen mogelijk op weg naar een of meer dagen met lokaal en middagtemperatuur van 30°C. De laatste berekening van het Europese weermodel gunt ons zo’n zomerse dag op 20 mei. Ook de Alpen beleven een mooie fase, maar hier is ook weer sneeuw te verwachten eind van de maand.

Zie hoe mei nog achterloopt! Maar de koers omhoog is ingezet met een warme westelijke en later zuidwestelijke stroming. Het komende weekeinde wordt al echt jummie en dan loopt het kwik alleen nog verder op naar mogelijk vrijdag de climax met hitte die meteen overgaat in onweer en afkoeling.

In de Alpen zien we boven 2000m een zeer goede kans op weer een paar dagen sneeuw.

Dat is natuurlijk nog meteofiction … en sowieso niet echt een tof vooruitzicht. Ja enkel op de gletsjers zoals hier in Kaprun heb je er wat aan. Verder is het vooral bar slecht weer ….

Dit soort weer dus…. bah! Maar goed voor de plantjes net als ieder extra beetje CO2.

Categorieën: Meteofiction

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

david · 13 mei 2022 op 09:00

Hajo Succes met je WK gevouwen vliegtuig

Gesloten voor reacties.