DW_Panorama_step5.indd

Zo uit het blote hoofd ben ik even de tel kwijt geraakt. Euhm, oh ja, al vijf dagen hebben we hier in St. Martin am Tennengebirge zonovergoten weer gehad. En als ik zo uit het raam kijk, komt de zesde er nu aan. Eerlijk is eerlijk, gisteren zijn we wel mistig van start gegaan zoals Hajo al berichtte. Maar voor we op de piste stonden, was de zon alweer daar. Niet op de dorpspistes deze keer, want een van de voordelen van St. Martin kwam gisteren aan het licht. Eigenlijk is St. Martin een satellietdorp van het grotere Dachstein West skigebied. 142 km pistes hier. En ik heb het getimed. Slechts 7 minuten moesten we met de auto rijden tot de eerste stoeltjeslift in Annaberg, …

Dachstein West Donnerkogelbahn

… en 12 minuten tot aan de gloednieuwe Donnerkogelbahn, een achtpersoons cabinelift, of eitjeslift zoals we bij ons zeggen, die je in enkele minuten tijd meer dan 600 meter hoger brengt. Ja, ik heb het al eens eerder gezegd. St. Martin ligt echt vlakbij enkele grote skigebieden, terwijl het in St. Martin zelf veel kleinschaliger, rustiger en dus ook wat goedkoper is om iets te huren.

Dachstein zicht op St. Martin

Hier een zicht vanop de Riedlkopf op St. Martin dorp en het Lammertal waar we momenteel logeren. Het Tennengebirge massief zie je rechts. Het Dachstein massief start links.

rart_15022112_15021900

Snel over naar het weer. Hier zie je het grote probleem voor de aankomende wisseldag. In het zwart heb ik de meest problematische zone aangeduid die sneeuwfase Pandora meebrengt. Rij je naar de Franse Alpen? Dan rij je vanaf Lyon naar het oosten richting Grenoble of Chambéry tussen het Vercors en Chartreuse Massief. En raad eens waar ik die zwarte cirkel heb moeten tekenen? Juist. En dat net in de voormiddag. Verkeerschaos gegarandeerd daar lijkt me.

neerslagacc Pandora

En dit is wat Pandora tot zondagavond aan sneeuw brengt. Het wordt toch echt iets voor de Zuidkant. Een halve meter kan daar op verschillende plaatsen gehaald worden, terwijl ook de Noordkant een leuke opfrisser krijgt.

gfs-0-138

En dan komt in de nacht op dinsdag de eerste fase van Kiki door. Pure Noorwest- en Noordkant deze keer. Later in de week gevolgd door Kiki 2. Of gaan we die een andere naam geven Hajo? Doe maar niet, want ook op woensdag en donderdag, de dagen tussen beide koufronten in, blijven buien aan de Noordkant actief. Sneeuwbuien op woensdag …

t850_15022618_15021900

… maar regenbuien op donderdag. Kijk maar eens naar de temperaturen op 1450 meter. Dat is dus de warme sector voor het koufront van Kiki 2 uit. Op zich valt daar niet aan te ontkomen. Maar met wat duimwerk kan die warme sector nog wat meer naar het zuiden gepusht worden. Er is nog flink wat ruimte daartoe in de ensembles. Nu maandag is er ook zo’n warme sector voor Kiki 1 uit, maar dat wordt een zo goed als droge. En nu ik toch volledig probeer te zijn, van woensdagnamiddag tot donderdagochtend is het even wat droger wanneer een tussenhoog de atmosfeer even wat stabiliseert.

neerslagacc Kiki

Dit is hoeveel er tot aan het einde van volgende week allemaal kan vallen. Trek er de waardes van Pandora af en je komt op Kiki uit. Zoals ik de voorbije dagen al zei, Portes du Soleil ligt in de frontlinie. Daar dus de meeste accumulatie, met die kanttekening dat dorpen zoals Les Gets daar jammer genoeg ook laag genoeg liggen om daar soms ook wat regen te vangen. Niet zo in Avoriaz natuurlijk met zijn 1800 meter waar alles als sneeuw gaat vallen. Verder is het duidelijk dat heel de Noordkant flink wat neerslag tegemoet gaat komende week. Op meerdere plaatsen 1 meter accumulatie? Goed mogelijk.

tcdc_15022700_15021900

Wil je veel zon? Dan moet je in de zuidelijke Franse Alpen of aan de Zuidkant zijn. Maar ik heb speciaal deze kaart genomen om je te laten zien dat het ook daar niet heel de week uitgesproken zonnig gaat zijn. En aan de Noordkant? Geen paniek hoor. Er zullen periodes zijn waar de zon even wat ruimte krijgt. Maar Kaiserwetter? Neen. Dat is vanaf morgenavond voorbij.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

40 reacties

Gesloten voor reacties.