Ik had beloofd op jacht te gaan naar webcams in Marokko met sneeuw vandaag en het is me gelukt er eentje te vinden met sneeuw! Volg via deze link of er een heel pak gaat vallen in Ifrane op 1712m in de Midden-Atlas. Je ziet de campus van de Engelse privé-universiteit Al-Akhawayn. Ik heb tijdens mijn skileraarjaren tussen 1991 en 1997 in de zomer vele natuurreizen door Marokko geleid en ben ook in Ifrane geweest. Wat me nu verrast op Wikipedia is dit zinnetje:
Ifrane is de plaats waar de laagst ooit gemeten temperatuur ooit in Afrika is gemeten. In 1935 werd in Ifrane een temperatuur van -24ºC gemeten.
Wauw! Spectaculair. En dat terwijl 1935 zo wat op het hoogtepunt van een warme klimaatfase was. De Universiteit van Arizona heeft hierrr meer gegevens over het record. Het was op 11 februari en de exact gemeten waarde was -23,9ºC. Het is trouwens een record sinds 1912. Leuk voor triviant! En ga dus echt naar wmo.asu.edu/#global. Het is mijn online vondst van de week en staat bomvol spectaculaire records zoals de zwaarste hagelsteen ooit (1,02kg) en de langste neerslagvrije periode ooit (173 maanden, Arica in de Atacama woestijn in Chili waar het ook de komende 14 dagen 0mm regent).
De komende 48 uur wordt het nog heftiger in Marokko zoals je hierrr in het Frans leest. Tot 200mm regen wordt verwacht en sneeuw vanaf 1700m. Dat laatste wordt dan mooi bevestigd door de webcam in Ifrane. Verder dacht ik dat Marokko een almachtige koning had. Als ik koning van Marokko was zou ik misschien een paar webcammetjes in de Hoge Atlas laten opstellen… Zo van: “Lakei, doe webcam Toubkal en M’Goun”. Kweenie hoor… Schitterend land! Ik mis het en hoop er snel eens met het hele gezin heen te kunnen…
Afsluitend voor de volledigheid nog even de laagste temperatuur ooit in Zuid-Afrika. Op 23 augustus 2013 werd het in Buffelsfontein op 1780m -20,1°C. Dat was 1,5°C lager dan het vorige record van -18,6°C ook in Buffelsfontein op 28 juni 1996 (zie ook). Ik kan het niet laten natuurlijk me af te vragen hoe een dergelijk absoluut kouderecord mogelijk is in een tijd waarin CO2 een warme deken over de hele aarde zou leggen. Kijk een dag-, decade- of maandrecord kan natuurlijk altijd worden gebroken. Maar een absoluut kouderecord op een meetstation dat al decennia in werking is?
7 reacties
Gesloten voor reacties.