15 daags ensemble KNMI 0802_00u

Klik voor grote grafiek

Het 15-daagse ensemble van het KNMI is binnen. Dit biedt zicht op de kansverdeling rondom de al enkele uurtjes beschikbare hoofdrun van het ECMWF-model. De volgende komt pas vanavond laat weer binnen dus hiermee zullen de meteorologen en organisatoren van de Elfstedentocht het moeten doen voor de persconferentie. Of ze moeten vanmiddag hier nog even de analyse van de GFS06u mee pikken! Rond 13.30 uur zal ik posten. Het KNMI komt de komende uren nog wel met een update van het “publieksensemble” (zie hierrr) waar ook nog postprocessing op wordt toegepast onder meer op basis van weerarchieven. Ik heb het daar niet zo op en kijk liever naar de eerlijke 51 lijntjes (blauwe controlerun plus 50 verstoorde runs) in het ruwe ensemble.

Tja wat zegt mij bovenstaande grafiek die ik extra groot heb opgeblazen voor ieders gemak (klikken voor fancybox werkt weer – joepie). We zien de aankomende dagen alle lijntjes strak tegen elkaar. Het zijn er 50 maar je ziet ze amper zo zijn ze het met elkaar eens. Pas de nacht op zondag brengt wat onzekerheid. Ten aanzien van het “donderdagprobleem”  (zie ochtendanalyse) zien we dat de lijntjes nauwelijks boven nul komen en dat er ook niet een is die meer dooi berekent. Wel moeten we bedenken dat Friesland meer in de dooi zal zitten dan De Bilt. Voor de Elfstedenroute voorzie ik +°1 tot +2°C tussen 9 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags waarbij het voor de ijsvloer relevante dauwpunt dik onder nul blijft (zie kaart).

Vanaf donderdagavond tot zaterdagmiddag weten we wat we krijgen en dat zit helemaal snor: dik vriezen! Dat zou toch goed moeten zijn voor 4cm ijsaangroei. Onzekerder is pas hoe koud de nacht op zondag wordt: we zien lijntjes tussen -4°C en -10°C. Zondag overdag werkt die onzekerheid in het voordeel van de Elfstedentocht als we een spreiding zien tussen +3°C en -2°C. Voor De Bilt dan. Dat zal in Friesland +4°C en -1°C zijn, maar dan heb ik het nog niet over de twee dappere lijntjes die zondag in de namiddag het kwik weer richting -8°C laten dalen. Onwaarschijnlijk, maar zeg nooit nooit!

Update 11.55u: dankzij reageerder Serrpent heb ik de plek ontdekt waar alle ensembles per regio te vinden zijn. Zie hierrr op buienradar.nl. Kijk je daar bij de regio noord dan vallen twee dingen op:

  1. Inderdaad een stukje zachter dan De Bilt zowel donderdag als zondag
  2. De hoofdrun (oper) is hier duidelijk kouder dan het ensemble gemiddelde terwijl in De Bilt alle lijntjes op elkaar liggen

Voor de noordelijke kustregio blijkt de onzekerheid dus nog groter. Nog meer hoofdbrekens voor de organisatie. Wat mij betreft kijken ze ook goed naar de grafiek met de dauwpuntstemperatuur. Dat is eigenlijk de temperatuur die een aan de bovenzijde licht vochtige ijsvloer aanneemt. En die grafiek voor de regio noord (klik hierrr) ziet er best bruikbaar uit!

Hieronder het volledige ensemble inclusief wind- en neerslagverwachting…

Klik voor grote grafiek

De neerslag zowel donderdag als zondag is eigenlijk verwaarloosbaar! Alleen het GEM-model berekent voor zondag neerslag om je zorgen om te maken. Op dit moment wel kansen voor terugkeer van de kou na Valentijnsdag. De hoofdrun doet dat niet en die produceert ook geen sneeuw. Maar in het ensemble zit echt veel wat richting een kwakkelfase met winterse buien met deels ook droge sneeuw gaat. Dat is echt afwachten! Het is al fraai genoeg dat ons beeld tot en met zondag nu steeds scherper wordt!

En nu snel door met mijn Alpenweerbericht 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

25 reacties

Gesloten voor reacties.