15 daags ensemble KNMI 0802_00u

Klik voor grote grafiek

Het 15-daagse ensemble van het KNMI is binnen. Dit biedt zicht op de kansverdeling rondom de al enkele uurtjes beschikbare hoofdrun van het ECMWF-model. De volgende komt pas vanavond laat weer binnen dus hiermee zullen de meteorologen en organisatoren van de Elfstedentocht het moeten doen voor de persconferentie. Of ze moeten vanmiddag hier nog even de analyse van de GFS06u mee pikken! Rond 13.30 uur zal ik posten. Het KNMI komt de komende uren nog wel met een update van het “publieksensemble” (zie hierrr) waar ook nog postprocessing op wordt toegepast onder meer op basis van weerarchieven. Ik heb het daar niet zo op en kijk liever naar de eerlijke 51 lijntjes (blauwe controlerun plus 50 verstoorde runs) in het ruwe ensemble.

Tja wat zegt mij bovenstaande grafiek die ik extra groot heb opgeblazen voor ieders gemak (klikken voor fancybox werkt weer – joepie). We zien de aankomende dagen alle lijntjes strak tegen elkaar. Het zijn er 50 maar je ziet ze amper zo zijn ze het met elkaar eens. Pas de nacht op zondag brengt wat onzekerheid. Ten aanzien van het “donderdagprobleem”  (zie ochtendanalyse) zien we dat de lijntjes nauwelijks boven nul komen en dat er ook niet een is die meer dooi berekent. Wel moeten we bedenken dat Friesland meer in de dooi zal zitten dan De Bilt. Voor de Elfstedenroute voorzie ik +°1 tot +2°C tussen 9 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags waarbij het voor de ijsvloer relevante dauwpunt dik onder nul blijft (zie kaart).

Vanaf donderdagavond tot zaterdagmiddag weten we wat we krijgen en dat zit helemaal snor: dik vriezen! Dat zou toch goed moeten zijn voor 4cm ijsaangroei. Onzekerder is pas hoe koud de nacht op zondag wordt: we zien lijntjes tussen -4°C en -10°C. Zondag overdag werkt die onzekerheid in het voordeel van de Elfstedentocht als we een spreiding zien tussen +3°C en -2°C. Voor De Bilt dan. Dat zal in Friesland +4°C en -1°C zijn, maar dan heb ik het nog niet over de twee dappere lijntjes die zondag in de namiddag het kwik weer richting -8°C laten dalen. Onwaarschijnlijk, maar zeg nooit nooit!

Update 11.55u: dankzij reageerder Serrpent heb ik de plek ontdekt waar alle ensembles per regio te vinden zijn. Zie hierrr op buienradar.nl. Kijk je daar bij de regio noord dan vallen twee dingen op:

  1. Inderdaad een stukje zachter dan De Bilt zowel donderdag als zondag
  2. De hoofdrun (oper) is hier duidelijk kouder dan het ensemble gemiddelde terwijl in De Bilt alle lijntjes op elkaar liggen

Voor de noordelijke kustregio blijkt de onzekerheid dus nog groter. Nog meer hoofdbrekens voor de organisatie. Wat mij betreft kijken ze ook goed naar de grafiek met de dauwpuntstemperatuur. Dat is eigenlijk de temperatuur die een aan de bovenzijde licht vochtige ijsvloer aanneemt. En die grafiek voor de regio noord (klik hierrr) ziet er best bruikbaar uit!

Hieronder het volledige ensemble inclusief wind- en neerslagverwachting…

Klik voor grote grafiek

De neerslag zowel donderdag als zondag is eigenlijk verwaarloosbaar! Alleen het GEM-model berekent voor zondag neerslag om je zorgen om te maken. Op dit moment wel kansen voor terugkeer van de kou na Valentijnsdag. De hoofdrun doet dat niet en die produceert ook geen sneeuw. Maar in het ensemble zit echt veel wat richting een kwakkelfase met winterse buien met deels ook droge sneeuw gaat. Dat is echt afwachten! Het is al fraai genoeg dat ons beeld tot en met zondag nu steeds scherper wordt!

En nu snel door met mijn Alpenweerbericht 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

25 reacties

Gesloten voor reacties.