ab-zwam

Hoe toepasselijk deze foto van Ab. Hierrrr heeft hij meer fraaie paddenstoelen gepost.

abwolken

En mis deze wolkenlucht niet. Wauw!

lopende0911

Ja het is herfst! Het is herfst, maar toch ook fors aan de warme kant: 1.6ºC warmer dan de normale 8.4ºC in de eerste decade van november. En pakken we de pluim erbij dan zien we het kwik nog een volle week twee drie graden boven normaal en daarna hoogstens (of eigenlijk minstens) normaal. Noodweer.be postte vanochtend nog een spectaculair bericht als zou de polar vortex in Amerika – beter gezegd het splitsen van de poolwervel in een Amerikaanse en een Siberische wervel – op vrij korte termijn kans bieden op koud weer in West-Europa. Het Europese model leek dat vanochtend nog te bevestigen, maar…

allesoude

Vanavond biedt noch het Amerikaanse noch het Europese model hoop op een snelle komst van Koning Thialf. Zie hierboven de laatste kaart van het Europese model. Nog steeds hetzelfde front tussen een winters Scandinavië en zacht weer daaronder. Is ook niet zo erg want pas begin december of eigenlijk medio december gaat het erom. Als de liften in de Wintersport-Arena Sauerland (zonder kunstijs maar misschien wel met kunstsneeuw) medio december aan kunnen is dat een signaal voor een top skiwinter. Dus geen nood. En nu snel overschakelen naar Amerika waar sneeuwstorm Astro zijn opwachting maakt.

Vind je Amerika te ver weg dan moet je maar naar Italië kijken. Het is gekomen zoals voorspeld. Véél water! En er komt nog meer… tot 19 november regent het lekker door…. Italië valt af als land om te overwinteren…. en in de Alpen aan de zuidkant is het voorlopig nog te warm om in winterse sferen te komen. Deprimerend? Rij dan nog eens mee met Andreas Stibl als hij vanuit een verregend Italië de sneeuwbedekte Simplonpas op rijdt! Groeten uit het Aparthotel in het Kleinwalsertal. Morgen reis ik naar Innsbruck de hoofdstad van de Alpen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

Gesloten voor reacties.