Slaat het weer om met volle maan? Dat is 22 juni aanstaande. Komt er dan nog eens mooi weer? Op 1 juni is het tegendeel het geval. Aan het begin van de meteorologische zomer is het op 2000m weer winter geworden, terwijl Beieren meer en meer onder water komt te staan. Hierboven het Wallackhaus aan de Kärtner zijde van de Grossglockner Hochalpenstrasse, die allang open is.

De Rudolfshütte op 2315m even verderop doet het ook leuk. Over twee weken gaat het open voor het zomerseizoen.

Het Kitzsteinhorn is natuurlijk ook super winters. Dit is het laatste weekeinde dat het open is om te skiën maar dat is natuurlijk een deels op de global warming hoax gebaseerde willekeurige keuze. Had makkelijk nog een maand open kunnen blijven en wie weet de hele zomer.

Op de Schmittenhöhe wordt het ook wit vandaag. Niet te geloven dat we daar als zo veel mooie thermiekvluchten hebben gemaakt dit jaar. Tijdens het winterseizoen was het er een stuk warmer dan nu.

Innsbruck zet natuurlijk al vol in op het zomerseizoen, maar op de Seegrube op 1800m is het toch een beetje een ander verhaal. Laat staan boven op het Hafelekar (2100m).

Eenzame wielrennen op de Stelvio pas… ja daar mag het ook wel wit zijn want hier opent het zomerskiën deze dagen. Maar zo veel sneeuw? Bizar.

La Rosiere, de Col du Petit St. Bernard in de Frans-Italiaanse Alpen nu. Dat is 2188m.

Hier zie je het nog ff op de weerkaart wat er nu gebeurt. Er is een kwak neerslag die al dagen aan het rondtollen is. Met de meeste neerslag in Beieren.

Met dito overstromingen!

De waterstand van de Donau en andere rivieren schiet omhoog!

In Zwitserland is de sneeuw en regen alweer gepasseerd en krijg je dit soort plaatjes. Het is de Jungfrau natuurlijk.

Wordt het nog wat met deze zomer? We3 kijken in 2 modellen naar 9 juni aanstaande. GFS is erg goed voor de Lage Landen en redelijk voor de Alpen. ECMWF is meer bagger. We gaan het zien.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Spyfromthesky · 1 juni 2024 op 11:48

Ja, juist ja, het is in (heel) Europa te koud weer. Daarom moeten ze beelden dat het te warms is in Pakistan en Indië laten zien. Natuurlijk zitten we nog in een opwarmingsfase, maar het weer laat zich niet terugstoppen in voorspelde aannames van de zgn geleerden.

JH Vis · 6 juni 2024 op 07:26

Kijk ook eens naar de volgende kaart. Krijg je daar geen beter beeld mee?Nu wordt alleen europa belicht.
https://climatereanalyzer.org/wx/todays-weather/?var_id=t2anom&ortho=1&wt=1

Gesloten voor reacties.