Met dank aan wetteronline.de herinner ook ik me weer aan de koude maart van 2013 met op 11 en 12 maart zelfs dikke sneeuw en dubbele cijfers vorst. In Duitsland was het nog heftiger. Altijd goed om even terug te kijken. Frank’s weer heeft een goed artikel over die koude maand.

Dit jaar totaal anders… dubbele cijfers naar de positieve kant. En in de Alpen aan de noordkant dooit echt alles weg. Behalve op gletsjerniveau want daar liggen bakken met sneeuw.

Nog meer sneeuw ligt nu aan de zuidkant…. op Mallorca…. in Spanje… Aosta…. Zuid-Zwitserland gekkenhuis. Zie hier ook video op Wetteronline… Ik voel een aandrang om er eens heen te rijden. Afgelopen weekeinde ook opnieuw Föhn en niks met paragliden. Zeer harde wind over de noordkant en de zuidkant nog meer sneeuw erbij.

In Zermatt een absurd ongeval van 6 mensen die mogelijk in dunne kleren aan het trainen waren voor de toerskiwedstrijd Patrouille des Glaciers. Nu zijn ze dood. Geen lawine. Gewoon overvallen door hels weer op 3500m. Een poging om een iglo te bouwen mislukt. Nu zijn ze extra snel naar de hemel gegaan. Je slaapt rustig in in de kou. R.I.P.

Afsluitend maar eens kijken naar de enige echte klimaatthermometer. Die is weer wat gestegen en zit echt hoog in een flink lange tijdfreaks nu al (wat ben ik toch oud al). Ja zo komen we natuurlijk niet terug bij de elfstedentochten van 1996 en 1997. Nog ff geduld. Of genieten van de warmte!

PS met een negatieve uitschieter zo extreem als nu februari …. heb je natuurlijk ook 2025 al een pittige winter te pakken. Dus laat die dobbelstenen maar rollen…. wat het gemiddelde ook doet.

Categorieën: Ongevallen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.