De Oostenrijkse media zijn ook los. Hierrr de link van bovenstaand artikel. Net als wij sinds gisteren toen ik mijn tweede boude voorspelling van het seizoen lanceerde: het begint donderdagavond (eerst in Zwitserland) te sneeuwen en het blijft enkele dagen koud waardoor ik voorspel dat er op één plek niet hoger dan 1500m op zondagochtend 35cm sneeuw zal liggen. Daar ben ik vanochtend niet pessimistischer over geworden. De sneeuwgrens gaat aanvankelijk zelfs naar 800m dalen.
Prachtig die nieuwskoppen op de Oostenrijkse editie van Google News. Ik natuurlijk ook verder zoeken op “neige” op de Franse editie. En wat een kulverhaal kom ik daar tegen. een AFP persbericht is door tientallen media al gretig opgepikt.
De jaarlijkse International Snow Science Workshop (ISSW) wordt normaal in de VS of Canada gehouden maar dit jaar van vandaag tot vrijdag in Grenoble en Chamonix. 600 wetenschappers en bergexperts zijn tonnen CO2 uitstotend uit de hele wereld naar de Franse Alpen gevlogen om een hele week te bazelen over de flutprognoses van de klimaatmodellen. Het IPCC heeft het zelf gezegd: we zijn nu 95% zeker dat de mens iets doet met het klimaat maar hoeveel en hoe precies daarover hebben we geen idee, we weten wel dat de impact kleiner is dan we eerst dachten, dat de natuurlijke variatie groter is dan we eerst dachten en dat het in de Middeleeuwen net zo warm was als aan het einde van de 20e eeuw. Ja dit zijn echt de hoofdconclusies van het nieuwe IPCC rapport in een notendop. En dus denken die 600: laten wij eens interessant doen en roepen dat er in 2100 met kerst geen sneeuw meer zal zijn. Klimatoloog David Viner riep in 2000 (heel laf na een sneeuwarme winter) dat kinderen in Groot-Brittannië binnen enkele jaren niet meer zullen weten wat sneeuw is (hierrrr de originele bron). We hebben het geweten! Ondertussen groeit een nieuwe generatie op die niet meer weet wat global warming is want sinds 1998 is die er niet meer. Kinderen uit dat jaar zijn nu 15!
Nee wij kijken liever naar de eb en vloed van het klimaat en zijn blij met wat we waarnemen zonder allerlei wilde prognoses te doen die we niet kunnen hard maken. De tendens is richting een kleine ijstijd. De zon slaapt steeds verder in. En we zien het dit jaar terug in een rebound van het arctisch zeeijs van 60% en een spectaculaire plus aan sneeuwbedekking op het noordelijk halfrond. Leo spotte hem gisteren en memoreerde mijn weerbericht waarin ik het voorspelde. Tja en als het albedo-effect gaat meespelen (sneeuwbedekte gebieden reflecteren een groot deel van het inkomende zonlicht naar de ruimte) dan kan het zichzelf ook spectaculair gaan versterken. Daarvoor moeten we vooral kijken naar sneeuw in zuidelijke gebieden aangezien rond de noordpool al de poolnacht heerst. De min in Noord-Canada is dus minder relevant dan de dikke plus in de VS. En volgende week zullen ook rond de Alpen blauwe punten te vinden zijn. En wat te denken van het zeeijs rond de zuidpool dat nu de lente in schuift? Dat is uitgestrekter dan ooit eerder gemeten (zie grafiek)….
Komende vrijdagmiddag! Hondeweer in Zwitserland en Oostenrijk. Het sneeuwt al de hele nacht. In de nacht mogelijk zelfs vanaf 500m. Overdag dan weer stijgend naar 1000m. Hoe de sneeuwgrens precies verloopt is moeilijk te zeggen. ECWMF gaat uit van meer verticale lijnen met veel warmte oostwaarts boven Oostenrijk. GFS knalt het front er meer horizontaal in.
Hier zie je het verticale verloop van het ECMWF model. En de zeer fraaie krul van de continentale depressie waarover hieronder meer.
[metaslider id=24710]
En hier nog iets veel interessanters! Nadat het front tegen de Alpen klapt maakt het aanjagende hoog in alle modellen een buiteling van verticaal boven Groot-Brittannië naar horizontaal over Scandinavië. De trog wordt een koudebel die opgesloten zit onder het niervormige hoog. Het model is UKMO voor de afwisseling omdat dit model de komende sneeuwepisode als eerste oppikte.
De koudebel begint te tollen, zuigt zich ook vol met vocht van het warme zeewater (Atlantische oceaan én Middellandse Zee, ja die dingen zijn groot, zier kaart hierboven) en gaat een dansje opvoeren met de kern precies boven Nederland. Precies zoals een tol hoe scherp geworpen ook zijn rondjes draait op een tafelblad. En het allergrappigste is dat na een paar rondjes tollen volgens het Europese model het hele ding tegen de Alpen aan knalt om daar rond 17 oktober weer veel sneeuw te brengen en dit keer verder naar het oosten. Het GFS model zwalkt nog wat met hoe het na het weekeinde verder moet. Laten we even gaan.
[metaslider id=24721]
Ik begin een vermoeden te krijgen waar het wel eens het meeste zou kunnen sneeuwen. De Simplon regio zeg ik als ik naar bovenstaande detailkaarten kijk.
Dus willen we deze vrijdagmiddag gewoon weer zien en als ik mijn BV2 moet winnen dan zit ik net goed want het dorp ligt op 1472m. Maar de locatie is geen onderdeel van mijn BV. Misschien wordt het Val d’Anniviers wel of toch het Montafon. Dat kunnen we echt pas beter beoordelen als we dichterbij komen. Afsluitend moet ik nog wel verklappen dat in de berekeningen Nederland een beroerde natte fase krijgt.
Het is dus die tollende depressie die ons gaat fnuiken. het wordt dus een volle week nat en kil en na volgende week woensdag (ja zo ver kijken we vooruit hier)? Volgens plan raken wij de neerslag kwijt omdat die dan weer tegen Alpen gaat klappen. Qua temperatuur vind ik die “baard” van lijnen onder het pluimgemiddelde wel interessant. Kansjes op winterweer met ruitenkrabben en dikke jassen sn sjaals zijn er zeker. Maar eerst dus eens een volle week profiteren van mijn knalrode stormbestendige Senz paraplu. Daar komt een leuk filmpje van. Als je vandaag bestelt heb je hem nog voor de regen begint.
42 reacties
Reacties zijn gesloten.