Klik voor video

Dat er op zeker moment in de draaiing rondom de grote Middellandse Zee depressie sneeuw vanuit het zuidoosten naar Oostenrijk zou komen was aldoor al duidelijk. Zojuist ontdekte ik echter dat de Oostenrijkse weerdienst ineens een echte sneeuwstorm berekent waarbij nu niet alleen onze man in Boekarest, onze man in Sarajevo en onze man in Londen onze Elfstedentocht gaat redden maar ook onze man in Wenen!

Klik hierboven op de kaart voor een neerslagprognosevideo en lees even mee:

Osten: Schneesturmwarnung
gültig von heute Abend bis morgen Abend

Schneesturmwarnung für Ostösterreich
Von heute Abend bis morgen Abend ist vor allem im Wiener Becken, in der Buckligen Welt, im Burgenland und im oststeirischen Hügelland mit einer Kombination aus Schneefall und stürmischem Nordwind zu rechnen. Daher kann es in diesem Bereich morgen den ganzen Tag zu massiven Schneeverwehungen kommen.

Holy moly! En hoe zit het in de skigebieden die grotendeels meer naar het westen liggen?

Om te beginnen is het er vooral kouddddd. Zie de minima vanochtend en de actule waarden van rond 10 uur. Vrijwel alle bekende skigebieden liggen buiten de zone die getroffen zal worden door de sneeuwstorm. Ik verwacht nog de meeste sneeuw in skigebieden in Kärnten maar ook in oostelijke plekken als het leuke gezins- en freeridergebied Die Tauplitz.

In Oostenrijk trekt de bewolking overal vanochtend al binnen. Morgen is het bewolkt tot over de Franse Alpen. Woensdag keert de zon terug – ook in Oostenrijk. En donderdag komt die oostzee sneeuwzone vanuit het noorden op de Alpen af. Veel zal daaruit niet vallen, maar guur zal het zeker zijn zelfs als het kwik niet meet zo ver zakt als vanochtend en de afgelopen dagen.

Tip: volg het nieuws van onze man uit Wenen!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

14 reacties

Gesloten voor reacties.