Klik voor video

Dat er op zeker moment in de draaiing rondom de grote Middellandse Zee depressie sneeuw vanuit het zuidoosten naar Oostenrijk zou komen was aldoor al duidelijk. Zojuist ontdekte ik echter dat de Oostenrijkse weerdienst ineens een echte sneeuwstorm berekent waarbij nu niet alleen onze man in Boekarest, onze man in Sarajevo en onze man in Londen onze Elfstedentocht gaat redden maar ook onze man in Wenen!

Klik hierboven op de kaart voor een neerslagprognosevideo en lees even mee:

Osten: Schneesturmwarnung
gültig von heute Abend bis morgen Abend

Schneesturmwarnung für Ostösterreich
Von heute Abend bis morgen Abend ist vor allem im Wiener Becken, in der Buckligen Welt, im Burgenland und im oststeirischen Hügelland mit einer Kombination aus Schneefall und stürmischem Nordwind zu rechnen. Daher kann es in diesem Bereich morgen den ganzen Tag zu massiven Schneeverwehungen kommen.

Holy moly! En hoe zit het in de skigebieden die grotendeels meer naar het westen liggen?

Om te beginnen is het er vooral kouddddd. Zie de minima vanochtend en de actule waarden van rond 10 uur. Vrijwel alle bekende skigebieden liggen buiten de zone die getroffen zal worden door de sneeuwstorm. Ik verwacht nog de meeste sneeuw in skigebieden in Kärnten maar ook in oostelijke plekken als het leuke gezins- en freeridergebied Die Tauplitz.

In Oostenrijk trekt de bewolking overal vanochtend al binnen. Morgen is het bewolkt tot over de Franse Alpen. Woensdag keert de zon terug – ook in Oostenrijk. En donderdag komt die oostzee sneeuwzone vanuit het noorden op de Alpen af. Veel zal daaruit niet vallen, maar guur zal het zeker zijn zelfs als het kwik niet meet zo ver zakt als vanochtend en de afgelopen dagen.

Tip: volg het nieuws van onze man uit Wenen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.