Een beetje onverwacht is Oostenrijk koploper geworden bij de eerste dump van seizoen 2012-2013 die mij als weerman op een 1-0 voorsprong heeft gezet tegen de grillige weergoden. De allermeeste sneeuw – een dikke 30cm – spotten we vanochtend op het Kellerjoch bij Schwaz. Dat ligt aan de zuidkant van de Inn iets ten westen van de ingang van het Zillertal. Zie het mooie webcamplaatje hierboven. 

[fbphotos id=489550777745799]

Vanuit het Kellerjoch naar het westen zien we ook erg dikke sneeuw op de cams van Glungezer en Tulfes. Verrassend veel sneeuw is er ook gevallen dik 250km naar het oosten in Schladming. Eveneens in Stiermarken is ook Die Tauplitz mooi wit geworden getuige deze webcams. Natuurlijk heeft het ook in de Franse Alpen en in Zwitserland overal mooi gesneeuwd. De webcam van Val Gardena laat zien dat ook Zuid-Tirol mooi wit is geworden (meer cams Val Gardena hier). De sneeuwgrens is ruwweg toch rond de 1200m geweest. Daaronder is alles  groen en het slechte nieuws is dat minstens tot 2500m alles in de komende dagen weer weg zal smelten!

Jongens, jongens en meisjes…. zie eens dat Föhndiagram hierboven. Zo extreem hebben we ze nog niet vaak gezien. Van flinke Nordstau naar extreme Föhn binnen 30 uur. Blijf in de Wintersportweerkamer (menu bovenaan) het hele seizoen het Föhndiagram volgen, dan ben je meestal al goed geïnformeerd.

[fbphotos id=489553564412187]

We kijken nog even naar het bijbehorende ensemble voor Zuid-Beieren. Daar aan de voet van de Alpen is Föhn en de bijbehorende flinke opwarming altijd het best merkbaar. In de Alpendalen kan de kou ook blijven hangen terwijl de warme wind hoog over de toppen blaast. In Beieren niet! Daar kan later deze week zo maar de 20°C worden bereikt. En het ensemble biedt hoogstens hoop op een terugkeer naar gemiddelde waarden maar niets dat op een nieuwe winteraanval wijst. Hoe anders is dat in Noorwegen! Zie eens het ensemble voor Fjord Norway! Daar duikelt de 850hPa temperatuur zomaar naar -15°C in de tweede voorspellingsweek. Koffiedikkijken dus, maar leuk om te gaan volgen.  


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

18 reacties

Gesloten voor reacties.