Een beetje onverwacht is Oostenrijk koploper geworden bij de eerste dump van seizoen 2012-2013 die mij als weerman op een 1-0 voorsprong heeft gezet tegen de grillige weergoden. De allermeeste sneeuw – een dikke 30cm – spotten we vanochtend op het Kellerjoch bij Schwaz. Dat ligt aan de zuidkant van de Inn iets ten westen van de ingang van het Zillertal. Zie het mooie webcamplaatje hierboven. 

[fbphotos id=489550777745799]

Vanuit het Kellerjoch naar het westen zien we ook erg dikke sneeuw op de cams van Glungezer en Tulfes. Verrassend veel sneeuw is er ook gevallen dik 250km naar het oosten in Schladming. Eveneens in Stiermarken is ook Die Tauplitz mooi wit geworden getuige deze webcams. Natuurlijk heeft het ook in de Franse Alpen en in Zwitserland overal mooi gesneeuwd. De webcam van Val Gardena laat zien dat ook Zuid-Tirol mooi wit is geworden (meer cams Val Gardena hier). De sneeuwgrens is ruwweg toch rond de 1200m geweest. Daaronder is alles  groen en het slechte nieuws is dat minstens tot 2500m alles in de komende dagen weer weg zal smelten!

Jongens, jongens en meisjes…. zie eens dat Föhndiagram hierboven. Zo extreem hebben we ze nog niet vaak gezien. Van flinke Nordstau naar extreme Föhn binnen 30 uur. Blijf in de Wintersportweerkamer (menu bovenaan) het hele seizoen het Föhndiagram volgen, dan ben je meestal al goed geïnformeerd.

[fbphotos id=489553564412187]

We kijken nog even naar het bijbehorende ensemble voor Zuid-Beieren. Daar aan de voet van de Alpen is Föhn en de bijbehorende flinke opwarming altijd het best merkbaar. In de Alpendalen kan de kou ook blijven hangen terwijl de warme wind hoog over de toppen blaast. In Beieren niet! Daar kan later deze week zo maar de 20°C worden bereikt. En het ensemble biedt hoogstens hoop op een terugkeer naar gemiddelde waarden maar niets dat op een nieuwe winteraanval wijst. Hoe anders is dat in Noorwegen! Zie eens het ensemble voor Fjord Norway! Daar duikelt de 850hPa temperatuur zomaar naar -15°C in de tweede voorspellingsweek. Koffiedikkijken dus, maar leuk om te gaan volgen.  


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

18 reacties

Gesloten voor reacties.