klimawandel

Een Oostenrijkse krant uit het Salzburgerland kopt vandaag: Klimaatverandering op zijn kop: op de Schmittenhöhe wordt het kouder (H/T Michiel van Chalet Sonnentanz in Piesendorf). Voor mij oud nieuws want op deze site hebben we vorig jaar al de onderzoeken van individuele meetstations in de Alpen aangehaald zoals in dit artikel over de Hahnenkamm en de Zugspitze. Met individuele meetstations kan niet gerommeld worden zoals met de grote datasets wel steevast gebeurt door de belangrijke meteorologische organisaties. In het artikel wordt genoemd dat het in Salzburg de afgelopen 100 jaar wel 1 graad warmer geworden is maar dat is echt appels en peren. Ten eerste heeft een stad als Salzburg last van het urban heat island effect (UHI) en ten tweede zijn de stations in de bergen vast ook welwarmer geworden de laatste 100 jaar. Die opwarming is grotendeels de rebound van de Kleine IJstijd die ermee stopte in 1850. De belangrijkse opwarmingen waren tussen 1850 en 1880, 1910 en 1940 en 1975 en 1998. Daartussen waren afkoelingen. En ook nu zitten we in een afkoeling.

klimawandel2

Hierboven zie je in het midden wel een quote die ons wat zorgen moet baren: Erich Egger, voorzitter van de liftmaatschappij van dit skigebied van Zell am See Kaprun, zegt dat het meestal zo is dat op één warme winter nog een tweede volgt. Dat is ook een beetje mijn gevoel zoals jullie weten. Te meer de zon nog niet echt wil inslapen momenteel. Het maximum van cyclus 24 werkt nog flink door. En ik zie juist voor de USA een tweede barre winter op rij. Nu ja we gaan het zien. Ik duik nu in de weerkaarten en kom zo met een update!

 

Categorieën: Klimaat

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Gesloten voor reacties.