klimawandel

Een Oostenrijkse krant uit het Salzburgerland kopt vandaag: Klimaatverandering op zijn kop: op de Schmittenhöhe wordt het kouder (H/T Michiel van Chalet Sonnentanz in Piesendorf). Voor mij oud nieuws want op deze site hebben we vorig jaar al de onderzoeken van individuele meetstations in de Alpen aangehaald zoals in dit artikel over de Hahnenkamm en de Zugspitze. Met individuele meetstations kan niet gerommeld worden zoals met de grote datasets wel steevast gebeurt door de belangrijke meteorologische organisaties. In het artikel wordt genoemd dat het in Salzburg de afgelopen 100 jaar wel 1 graad warmer geworden is maar dat is echt appels en peren. Ten eerste heeft een stad als Salzburg last van het urban heat island effect (UHI) en ten tweede zijn de stations in de bergen vast ook welwarmer geworden de laatste 100 jaar. Die opwarming is grotendeels de rebound van de Kleine IJstijd die ermee stopte in 1850. De belangrijkse opwarmingen waren tussen 1850 en 1880, 1910 en 1940 en 1975 en 1998. Daartussen waren afkoelingen. En ook nu zitten we in een afkoeling.

klimawandel2

Hierboven zie je in het midden wel een quote die ons wat zorgen moet baren: Erich Egger, voorzitter van de liftmaatschappij van dit skigebied van Zell am See Kaprun, zegt dat het meestal zo is dat op één warme winter nog een tweede volgt. Dat is ook een beetje mijn gevoel zoals jullie weten. Te meer de zon nog niet echt wil inslapen momenteel. Het maximum van cyclus 24 werkt nog flink door. En ik zie juist voor de USA een tweede barre winter op rij. Nu ja we gaan het zien. Ik duik nu in de weerkaarten en kom zo met een update!

 

Categorieën: Klimaat

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Gesloten voor reacties.